𝗞𝗲𝗹𝗲𝗯𝗶𝗵𝗮𝗻 𝗕𝗲𝗿𝗺𝗮𝗶𝗻 𝗣𝗲𝗿𝗺𝗮𝗶𝗻𝗮𝗻 𝗩𝗶𝗱𝗲𝗼 𝗕𝗮𝗴𝗶 𝗞𝗲𝘀𝗶𝗵𝗮𝘁𝗮𝗻 𝗠𝗮𝗻𝘂𝘀𝗶𝗮 Skip to main content

𝗞𝗲𝗹𝗲𝗯𝗶𝗵𝗮𝗻 𝗕𝗲𝗿𝗺𝗮𝗶𝗻 𝗣𝗲𝗿𝗺𝗮𝗶𝗻𝗮𝗻 𝗩𝗶𝗱𝗲𝗼 𝗕𝗮𝗴𝗶 𝗞𝗲𝘀𝗶𝗵𝗮𝘁𝗮𝗻 𝗠𝗮𝗻𝘂𝘀𝗶𝗮

 




Ada satu tweet yang jadi tular di media sosial di mana si polan ini memperlekeh kelompok pemain permainan video sebagai bersikap keanak-anakan, tidak matang, tidak mahu fikir masa depan dan anggap ia tidak memberi sebarang faedah.
Untuk pengetahuan si polan, bermain permainan sebegini sebenarnya memberi banyak faedah termasuk dari segi kesihatan kepada para pemainnya.
𝟭. 𝗣𝗮𝗸𝗮𝗿 𝗕𝗲𝗱𝗮𝗵 𝗛𝗲𝗯𝗮𝘁
Pakar bedah, Dr James ‘Butch’ Rosser melakukan satu eksperimen membabitkan 300 pakar bedah. Menerusi eksperimen tersebut, 150 pakar bedah bermain permainan video selama enam minit sementara separuh lagi tidak bermain apa-apa permainan sebelum menjalankan pembedahan laparoskopi secara maya.
Hasilnya, pakar bedah yang bermain permainan video lebih cemerlang berbanding rakan mereka yang tidak bermain. Statistik menunjukkan pakar bedah yang bermain permainan video lebih daripada tiga jam seminggu akan kurang melakukan kesilapan sebanyak 37%, lebih pantas dengan peratusan 27% dan lebih baik dengan markah peratusan lebih 26% berbanding kumpulan kawalan.
Rosser menyifatkan tindakan pakar bedah bermain permainan video ini seperti perilaku seorang atlet melakukan aktiviti pemanas badan sebelum sesebuah perlawanan.
Impak dari kajian tersebut mendorong hospital mewujudkan satu ruangan di mana pakar bedah boleh bersiap sedia atau bermain permainan video.
𝟮. 𝗗𝗶𝘀𝗹𝗲𝗸𝘀𝗶𝗮
Satu kajian diketuai oleh Dr Andrea Facoetti menunjukkan individu disleksia dapat menambahbaik pemahaman semasa membaca selepas sesi permainan video yang lama.
Dengan itu, 20 kanak-kanak dipilih di mana 10 daripadanya bermain permainan video dalam sembilan sesi selama 80 minit. Sementara baki 10 lagi bertindak sebagai kumpulan kawalan.
Kemahiran bacaan dan penumpuan mereka diuji sebelum serta selepas sesi permainan dan ia dibandingkan dengan keputusan ujian kumpulan kawalan.
Hasilnya, kumpulan yang bermain permainan video mempunyai kemahiran penumpuan lebih baik berbanding kumpulan kawalan.
Menurut Facoetti, permainan video membantu individu ini memperbaiki penumpuan visual dan pengambilan maklumat dari persekitarannya.
𝟯. 𝗠𝗲𝗺𝗽𝗲𝗿𝗯𝗮𝗶𝗸𝗶 𝗣𝗲𝗻𝗴𝗹𝗶𝗵𝗮𝘁𝗮𝗻
Satu kajian yang dijalankan oleh Daphne Bavalier mendapati kekerapan bermain permainan video aksi seperti siri Call of Duty atau Battlefield sebenarnya membantu menambahbaik penglihatan pemain.
Bavalier meminta sekumpulan pemain permainan video aksi berpengalaman bermain permainan Unreal Tournament 2004 dan Call of Duty 2. Sementara satu kumpulan pemain berpengalaman diminta bermain permainan simulasi The Sims 2.
Hasilnya, kumpulan pertama mempunyai kualiti penglihatan lebih baik berbanding kumpulan kedua.
Kajian sebelumnya mendapati permainan video aksi turut membantu pemain menambahbaik kemahiran visual.
Bavalier dan pasukan kajiannya ingin tahu bagaimana ia dapat menajamkan penglihatan pemain. Beliau membuat teori latihan mengesan dan menembak musuh merupakan satu senaman bagi mata.
Satu lagi teori ialah perubahan persekitaran yang pantas dan tak menentu dalam permainan sebegini memaksa pemain memantau persekitaran mereka sepanjang masa.
𝟰. 𝗟𝗲𝗯𝗶𝗵 𝗕𝗲𝗿𝗷𝗮𝘆𝗮 𝗗𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗞𝗮𝗿𝗶𝗲𝗿
Kadang-kadang dalam sesetengah permainan video, ia memerlukan kita menggapai pencapaian tertentu untuk mara ke peringkat seterusnya.
Jadi tidaklah mengejutkan apabila para saintis berpandangan impak pencapaian sebegini sebenarnya meningkatkan lagi motivasi para pemain semasa bekerja. Jangan terkejut jika anda berjaya menyelesaikan pelbagai masalah. Ini kerana ianya berkait dengan kelebihan anda memanfaatkan apa yang ada dalam permainan video.
𝟱. 𝗧𝗲𝗿𝘁𝗮𝗿𝗶𝗸 𝗗𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗦𝗲𝗷𝗮𝗿𝗮𝗵
Tahukah anda, unsur sejarah terutama dari watak dan latar tempat sebenarnya membantu pemain permainan video lebih memahami budaya atau sejarah bagi sesebuah tempoh.
Contohnya, bagi penggemar siri permainan bersejarah seperti Age of Empire dan Total War dapat mencambahkan minat para pemain pada budaya dan sejarah negara asing.
Berdasarkan satu kajian, ibu bapa yang membelikan buku, peta atau apa saja yang dikaitkan dengan permainan tersebut mendapati anak-anak mereka mahu belajar lebih lanjut.
𝟲. 𝗔𝘄𝗲𝘁 𝗠𝘂𝗱𝗮
Gregory West, Sylvie Belleville dan Isabelle Peretz membuat dua kajian pada tahun 2014 dan 2017 dengan sekumpulan orang dewasa berusia 20-an diminta bermain permainan video tiga dimensi (3D) berunsur logik dan teka-teki pada platform seperti Super Mario 64.
Hasilnya, terdapat pertambahan jirim kelabu pada hipokampus selepas selesai sesi permainan. Jirim kelabu pada hipokampus ini ialah penanda bagi masalah neurologi seperti Alzheimer.
Lalu West cuba mereplika semula keputusan kajian dengan menukar kumpulan umur peserta dari 20-an kepada peserta antara 55 hingga 75 tahun.
33 peserta dipilih dan dibahagikan kepada tiga kumpulan rawak. Satu kumpulan diminta bermain Super Mario 64 30 minit sehari, lima hari seminggu. Satu lagi kumpulan diminta belajar bermain piano mengikut rutin sama.
Sementara satu lagi kumpulan bertindak sebagai kumpulan kawalan. Eksperimen dijalankan selama enam bulan dan diadakan di rumah peserta di mana konsol permainan serta piano disediakan oleh pasukan penyelidik.
Keputusan sama diraih selepas enam bulan di mana wujud pertambahan jirim kelabu pada hipokampus dan serebelum pada peserta kumpulan pertama serta meningkatkan ingatan jangka pendek.
𝟳. 𝗣𝗲𝗻𝗴𝗵𝗶𝗹𝗮𝗻𝗴 𝗞𝗲𝘀𝗮𝗸𝗶𝘁𝗮𝗻
Satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Preventive Medicine 2012 mendapati permainan video sebenarnya boleh memulihkan kesihatan 195 pesakit dari pelbagai cabang.
Dua tahun sebelumnya, satu kajian yang dibentangkan pada persidangan Persatuan Kesakitan America (American Pain Society) mendapati bermain permainan video terutama realiti maya amat berkesan mengurangkan masalah kebimbangan atau kesakitan kronik.
Menurut Jeffrey Gold, apabila pemain fokus pada sesebuah permainan, mereka tidak akan fokus pada kesakitan atau prosedur perubatan. Sementara permainan realiti maya pula membantu merangsang pelbagai deria.
𝟴. 𝗣𝗲𝗿𝗵𝘂𝗯𝘂𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗦𝗼𝘀𝗶𝗮𝗹
Peningkatan permainan video dalam pelbagai platform termasuk secara dalam talian sebenarnya membuka ruang kepada aktiviti bersosial. Ini kerana, pemain perlu bekerjasama dan juga memerah otak dalam mencari penyelesaian bersama-sama.
Permainan sebegini memerlukan tumpuan dan koordinasi yang baik bagi memastikan pemain-pemain ini menang dalam senario yang dihadapi. Kajian turut mendedahkan pemain-pemain ini sebenarnya meningkatkan lagi peluang bertemu di dunia sebenar. Statistik menunjukkan 70% pemain bermain bersama rakan-rakan mereka.
𝟵. 𝗠𝗲𝗻𝗴𝘂𝗿𝗮𝗻𝗴𝗸𝗮𝗻 𝗦𝗶𝗺𝗽𝘁𝗼𝗺 𝗦𝗸𝗹𝗲𝗿𝗼𝘀𝗶𝘀 𝗕𝗲𝗿𝗯𝗶𝗹𝗮𝗻𝗴 (𝗠𝗦)
Kebanyakan kajian Sklerosis Berbilang mendapati permainan video yang membabitkan pergerakan fizikal membantu meningkatkan keseimbangan pesakit.
Menurut Luca Prosperini, permainan sebegini meningkatkan keseimbangan pada pergerakan pesakit. Namun jika tidak diteruskan, kelebihan sebegini akan hilang berikutan perubahan struktur otak atau memerlukan ia dipelajari semula.
Kajian ini tidak terhad kepada pesakit MS sahaja. Ia boleh diaplikasikan pada pesakit palsi serebrum, Parkinson, autisme dan kecederaan trauma otak.
Selain itu, pesakit MS yang aktif bermain permainan penembak orang pertama seperti Call of Duty, Battlefield dan Counter Strike didapati boleh meningkatkan kemahiran motor mereka dari segi ketepatan, kelajuan, penyasaran dan ketangkasan.
𝟭𝟬. 𝗠𝗲𝗻𝗴𝗵𝗲𝗻𝘁𝗶𝗸𝗮𝗻 𝗧𝗮𝗯𝗶𝗮𝘁 𝗕𝘂𝗿𝘂𝗸
Berdasarkan satu kajian bersama oleh Universiti Brown, Persatuan Kanser Amerika dan Universiti Stony Brown pada tahun 2014 perokok yang mengalami ketagihan boleh mengurangkan ketagihan dengan bermain permainan dua individu atau selesaikan teka-teki bersama pasangan atau orang tersayang.
Mengapa ianya boleh menjadi? Pengimejan MRI pada pasangan yang bermain permainan sebegini mendapati ia mengaktifkan pusat ganjaran sama dalam otak sama seperti nikotin.
Kebanyakan permainan kasual yang kita main seperti Candy Crush direka untuk menawarkan ganjaran berterusan bila menyelesaikan sesebuah cabaran.
𝟭𝟭. 𝗣𝗲𝗻𝗴𝗵𝗶𝗹𝗮𝗻𝗴 𝗦𝘁𝗿𝗲𝘀
Satu kajian yang dibuat oleh Universiti Texas A & M yang dijalankan oleh Profesor Madya Dr Christopher J. Ferguson menunjukkan lelaki dan wanita yang suka bermain permainan video aksi jangka panjang dilihat mempunyai kemahiran mental untuk mengendalikan stres, tidak mudah murung dan tidak cepat marah semasa menghadapi tugasan yang mengecewakan.
Selain itu, satu kajian dari University College, London pada tahun 2014 turut mendedahkan permainan video FPS ini membantu pemain memulihkan semula keadaan mental mereka selepas seharian bekerja atau belajar.
Ia amat membantu pemain mengendalikan stres dengan lebih baik untuk hari seterusnya. Bukan saja terpakai pada kanak-kanak dan remaja tetapi juga boleh diaplikasikan kepada semua lapisan umur.
Oleh: Moustapha Abbas
𝗦𝘂𝗺𝗯𝗲𝗿
Handwerk, B. (2009). Video games improve vision, study says. National Geographic News Dipetik daripada https://news.nationalgeographic.com/news/2009/03/090329-video-game-vision.html
BBC. (2013). Video games 'help reading in children with dyslexia'. Dipetik daripada http://www.bbc.com/news/health-21619592
Bennington-Castro, J. (2015). 6 ways video games may improve MS Symptoms. Everyday Health. Dipetik daripada https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/symptoms/ways-video-games-may-improve-ms-symptoms/
Dube, R. (2015). Make use of science proves that playing video games reduces your stress. Dipetik daripada https://www.makeuseof.com/tag/video-game-stress-reduction-need-start-playing-right-now/
Bowler, J. (2017). 6 scientific benefits of playing videogames. Science Alert. Dipetik daripada https://www.sciencealert.com/6-scientific-benefits-of-playing-videogames
Mental Floss. (2018). 15 surprising benefits of playing video games. Dipetik daripada http://mentalfloss.com/article/65008/15-surprising-benefits-playing-video-games
Specktor, B. (n.d) 8 Reasons Video Games Might Just Be Better for You Than Books. Reader’s Digest. Dipetik daripada https://www.rd.com/health/wellness/health-benefits-of-video-games/
Credit via ISport Asia

Comments

Popular Article

JANGAN DICIUM ANAK2 YANG SEDANG TIDUR KERANA ITU SALAH SATU SEBAB ANAK KITA MENJADI DEGIL.

Apabila anak anda nakal kita selalu marahi mereka, bukan marah sebab kita tak suka tapi marah sebab kita takut tejadi apa-apa dekat mereka, tapi nak buat macam mana dah budak mestila degil. Degil-degil itu pun datang dari ayahnya jugak jadi tidak boleh kita berbuat apa-apa, lari sana lari sini tetiba senyap ,lahhh,,dah tidur bawah meja rupanya. kita yang melihat si comel tertidur pula dengan gaya bermacam ragam, aksi comel dan menawan, mesti geram dan ingin menciumnya, tahukah anda bahaya mencium anak ketika sedang tidur. Berikut penerangan ustaz ismail kamus yang mungkin perlu ada tahu. si comel ku. geramm nak cium kan. hmmm. ~ jika Anak-anak degil @ nakal ~ – Sediakan air satu jug – Baca Basmalah 786 kali – Baca surah yasin ayat 72 وَذَلَّلْنَاهَا لَهُمْ فَمِنْهَا رَكُوبُهُمْ وَمِنْهَا يَأْكُلُونَ “Dan Kami tundukkan binatang-binatang itu untuk mereka, maka sebagiannya mereka tunggangi dan sebagiannya mereka makan” Selesai baca hembus ke air & bagi anak m

Sayangilah mak sementara dia masih ada. Kerana doanya tiada hijab. Hilanglah satu rahmat bila Mak kembali kepada Pencipta-Nya.

Mak tu, Walau mulutnya marah, tapi hatinya tidak. Mak tu, Walau dia kata lantaklah kamu, tapi otaknya masih fikirkan hal kamu. Mak tu, Walau dia kata taknak makan sudah, tapi sedar² lauk kegemaran kamu ada kat atas meja. Mak tu, Walau dia kata kamu buat salah kamu tanggung sendiri, tapi dia yg tak tidur malam fikirkan masalah kamu, tahu² dia yg bagi jalan utk kamu selesaikan masalah kamu. Mak tu,  Walau dia kata kamu jahat, degil, sampai dia penat bagi nasihat, tapi dlm setiap solatnya ada doa utk kamu. Mak tu, Walau kamu dah ada keluarga sendiri, tapi dia masih risaukan kesihatan kamu. Mak tu, Walau kamu dah besar panjang & tinggal jauh darinya, tapi dia masih gembira jika dpt masakkan & sendukkan nasi ke pinggan anak²nya. Mak tu, Walau katanya dia dah tua nak rehat taknak masak dah, tapi dialah paling sibuk memasak bila tahu anaknya nak balik makan.  Mak tu, Walau nampak dia letih, tapi hatinya paling gembira bila lihat anaknya makan masakannya dgn penuh selera. M

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me