Isteri Izinkan Saya kahwin Lain, Tapi Saya Pilih Setia Walaupun Isteri Iumpuh, Kata Edika Yusoff Skip to main content

Isteri Izinkan Saya kahwin Lain, Tapi Saya Pilih Setia Walaupun Isteri Iumpuh, Kata Edika Yusoff

Jika sudah sayang, walau apa terjadi pun akan tetap kekal bersama mengharungi suka duk4 kehidupan. Inilah yang dinamakan cinta sejati.Salah seorangnya adalah Edika Yusoff , umum mengetahui isterinya Iumpuh namun dia tetap tabah dan setia menjaganya.

Kerana kasih dan tanggungjawab Edika lebih banyak menghab1skan masa menjaga isterinya disamping mengusahakan perniagaan seni reka grafik.

Ketika orang lain sudah tew4s dengan dvgaan dan c4baran di dalam perkahwinan, tetapi dia memilih untuk setia dan berk0rban demi cintanya terhadap isteri. Dan ketika lelaki lain mengeIuh menjaga si isteri di dalam p4ntang, Edika lelaki tabah menjaga isterinya yang sak1t selama berbelas tahun!

Perkongsiannya ketika ditemubual oleh bersama radio Sinar pada tahun 2017 itu membuatkan netizen seb4k dengan kesetiannya. Dua tahun selepas berkahwin, isterinya jatvh sak1t dan Iumpuh. Isterinya juga tldak boleh bercakap dan dengar. Banyak peristiwa memori yang dia Iupa.

“Saya waktu itu tak st4bil, keIiru dan rasa kenapa ini berlaku pada saya. Membuatkan saya nak berkongsi dengan seseorang, jadi jalan yang saya cari adalah dengan berkongsi dengan Tuhan. Daripada situ saya dapat hidayah dan kekuatan untuk menempvh segala yang berlaku.

Waktu itu saya memang sudah pvtus asa tetapi isteri saya bersungguh-sungguh dan tak g1ve up. Daripada situ saya mendapat kekuatan. Malah saya tak anggap dia 0KU atau yang Iumpuh malah saya anggap dia seperti manusia biasa yang sempurna.”

Edika t1dak pernah menganggap dan meIayan isterinya seperti seorang yang Iumpuh malah melayan isterinya seperti manusia sempurna.

“Kerana itu, isteri kadang-kadang tldak sedar yang dirinya Iumpuh kerana saya layan sama rata seperti beri kasih sayang, bercakap, bergadvh dan sebagainya. Jadi, saya create benda ni supaya dia dapat tahu yang dia ni normal.”

Di sebalik dvgaan itu, ada yang turut bertanyakan kepadanya kenapa dia tldak memilih untuk berkahwin lain? Tapi katanya kahwin lain bvkan selesaikan masaIah. Biarpun dia punyai hak untuk memilih berkahwin lagi, tetapi dia engg4n berbuat demikian dan memilih jalan untuk mengharvngi svsah senang bersama dengan isterinya.

“Mungkin isteri kedua akan sak1t dan Iumpuh. Jadi berapa banyak wheeIchair yang perlu saya jaga. Ada yang satu ni pun Alhamdulillah dan ini adalah c4baran yang Tuhan berikan untuk saya dan saya terima dengan hati terbuka.

Isterinya, Nor Hidayah juga pernah memberikan keizinan kepada Edika untuk berkahwin lagi tetapi Edika menoIak.

“Isteri juga pernah beritahu, kalau nak kahwin lagi dia benarkan. Tetapi saya sendiri tak mahu. Sebab saya berfikir satu hari nanti kalau dia undvr diri, saya pernah cakap saya ambil dia waktu dia boleh berdiri dan berjalan. Jadi kalau saya nak ‘puIangkan‘ kembali pada ibu bapanya, saya mahukan dia dalam keadaan yang sama.

“Daripada situ isteri faham yang saya tlada keinginan untuk berkahwin lain atau menambah lain kerana sudah cukup yang ada ini sudah sempurna di hati saya dan saya suka dengan apa yang saya buat.”

Di akhir temubual itu, Edika Yusuf turut men1tipkan pesanan kepada para suami di luar sana agar mengamalkan sikap sama-sama svsah dan senang bersama isteri.

“Anggaplah kita ni bila dah berkahwin kita dengan pasangan 50-50, sama svsah sama senang. Kita tanggvng semuanya bersama.

Jnganlah bagi beb4n kepada isteri sahaja sebab kita ni ketua keluarga. Jngan anggap isteri sebagai ma1d, tetapi anggaplah mereka sebagai s0ulmate kita. Dan nak buat apa pun buatlah bersama-sama, ibarat berat sama dipikuI ringan sama dij1njing.”

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari