Isteri Izinkan Saya kahwin Lain, Tapi Saya Pilih Setia Walaupun Isteri Iumpuh, Kata Edika Yusoff Skip to main content

Isteri Izinkan Saya kahwin Lain, Tapi Saya Pilih Setia Walaupun Isteri Iumpuh, Kata Edika Yusoff

Jika sudah sayang, walau apa terjadi pun akan tetap kekal bersama mengharungi suka duk4 kehidupan. Inilah yang dinamakan cinta sejati.Salah seorangnya adalah Edika Yusoff , umum mengetahui isterinya Iumpuh namun dia tetap tabah dan setia menjaganya.

Kerana kasih dan tanggungjawab Edika lebih banyak menghab1skan masa menjaga isterinya disamping mengusahakan perniagaan seni reka grafik.

Ketika orang lain sudah tew4s dengan dvgaan dan c4baran di dalam perkahwinan, tetapi dia memilih untuk setia dan berk0rban demi cintanya terhadap isteri. Dan ketika lelaki lain mengeIuh menjaga si isteri di dalam p4ntang, Edika lelaki tabah menjaga isterinya yang sak1t selama berbelas tahun!

Perkongsiannya ketika ditemubual oleh bersama radio Sinar pada tahun 2017 itu membuatkan netizen seb4k dengan kesetiannya. Dua tahun selepas berkahwin, isterinya jatvh sak1t dan Iumpuh. Isterinya juga tldak boleh bercakap dan dengar. Banyak peristiwa memori yang dia Iupa.

“Saya waktu itu tak st4bil, keIiru dan rasa kenapa ini berlaku pada saya. Membuatkan saya nak berkongsi dengan seseorang, jadi jalan yang saya cari adalah dengan berkongsi dengan Tuhan. Daripada situ saya dapat hidayah dan kekuatan untuk menempvh segala yang berlaku.

Waktu itu saya memang sudah pvtus asa tetapi isteri saya bersungguh-sungguh dan tak g1ve up. Daripada situ saya mendapat kekuatan. Malah saya tak anggap dia 0KU atau yang Iumpuh malah saya anggap dia seperti manusia biasa yang sempurna.”

Edika t1dak pernah menganggap dan meIayan isterinya seperti seorang yang Iumpuh malah melayan isterinya seperti manusia sempurna.

“Kerana itu, isteri kadang-kadang tldak sedar yang dirinya Iumpuh kerana saya layan sama rata seperti beri kasih sayang, bercakap, bergadvh dan sebagainya. Jadi, saya create benda ni supaya dia dapat tahu yang dia ni normal.”

Di sebalik dvgaan itu, ada yang turut bertanyakan kepadanya kenapa dia tldak memilih untuk berkahwin lain? Tapi katanya kahwin lain bvkan selesaikan masaIah. Biarpun dia punyai hak untuk memilih berkahwin lagi, tetapi dia engg4n berbuat demikian dan memilih jalan untuk mengharvngi svsah senang bersama dengan isterinya.

“Mungkin isteri kedua akan sak1t dan Iumpuh. Jadi berapa banyak wheeIchair yang perlu saya jaga. Ada yang satu ni pun Alhamdulillah dan ini adalah c4baran yang Tuhan berikan untuk saya dan saya terima dengan hati terbuka.

Isterinya, Nor Hidayah juga pernah memberikan keizinan kepada Edika untuk berkahwin lagi tetapi Edika menoIak.

“Isteri juga pernah beritahu, kalau nak kahwin lagi dia benarkan. Tetapi saya sendiri tak mahu. Sebab saya berfikir satu hari nanti kalau dia undvr diri, saya pernah cakap saya ambil dia waktu dia boleh berdiri dan berjalan. Jadi kalau saya nak ‘puIangkan‘ kembali pada ibu bapanya, saya mahukan dia dalam keadaan yang sama.

“Daripada situ isteri faham yang saya tlada keinginan untuk berkahwin lain atau menambah lain kerana sudah cukup yang ada ini sudah sempurna di hati saya dan saya suka dengan apa yang saya buat.”

Di akhir temubual itu, Edika Yusuf turut men1tipkan pesanan kepada para suami di luar sana agar mengamalkan sikap sama-sama svsah dan senang bersama isteri.

“Anggaplah kita ni bila dah berkahwin kita dengan pasangan 50-50, sama svsah sama senang. Kita tanggvng semuanya bersama.

Jnganlah bagi beb4n kepada isteri sahaja sebab kita ni ketua keluarga. Jngan anggap isteri sebagai ma1d, tetapi anggaplah mereka sebagai s0ulmate kita. Dan nak buat apa pun buatlah bersama-sama, ibarat berat sama dipikuI ringan sama dij1njing.”

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru