‘Jangan Bagi Alasan’ – Lagi Kes Pensyarah ‘Sombong’, Berkeras Minta Pelajar Hantar Tugasan Walaupun Banjir Skip to main content

‘Jangan Bagi Alasan’ – Lagi Kes Pensyarah ‘Sombong’, Berkeras Minta Pelajar Hantar Tugasan Walaupun Banjir


Sebelum ini, tular beberapa tangkap layar perbualan pelajar bersama pensyarahnya dalam Whatsapp group. Menerusi mesej tersebut, pelajar itu meminta supaya pensyarahnya ‘bertolak ansur’ berikutan masalah banjir yang dihadapinya. Namun, jawapan pensyarah itu, membangkitkan amarah dalam kalangan warganet.

Terbaru, pelajar lain dikenali sebagai Nanida, tampil menceritakan masalah yang sama dihadapinya menerusi satu thread di laman Twitter.

Tiada alasan

Menerusi mesej tersebut, pelajar itu meminta supaya assingment yang diberikan dipanjangkan tempoh untuk dihantar. Hal ini berikutan masalah yang dihadapinya. Tambahan pula, pelajar itu memberi alasan, faktor banjir dan ketiadaan elektrik menjadi punca dia berbuat demikian. Namun, pensyarah itu seakan-akan tidak menerima alasan yang diberikan.

Kita mesti selesaikan masalah kita dengan profesional. Ini bermaksud, elakkan segala semua alasan.

Memang selfish!

Jelasnya lagi, pensyarah itu juga dipercayai tidak boleh bertolak ansur dengan pelajarnya. Pada masa yang sama, dia meluahkan rasa ‘hampa’ kerana pensyarahnya tidak faham dengan masalah yang dihadapi oleh mereka yang menjadi mangsa banjir.

Jawapan ‘pedas’ diberikan

Tidak berakhir di situ, pelajar-pelajar yang lain cuba untuk back up pelajar mangsa banjir itu namun, segala penjelasan mereka menjadi sia-sia. Pensyarah itu tetap dengan pendiriannya dengan mengatakan seseorang pelajar itu tidak sepatutnya memberikan alasan untuk berjaya.

Malahan, pensyarah itu juga sempat memberikan pesanan supaya pelajarnya ‘menyesuaikan diri’ berikutan masalah yang dihadapi oleh mereka.

Masalah line perlu diselesaikan

Menerusi thread yang sama, pelajar lain turut tampil berkongsi mesej-mesej yang dihantar oleh pensyarah tersebut. Jelas pensyarah itu, masalah mengenai capaian internet yang tidak kukuh tidak sepatutnya dijadikan alasan.

Tambahnya lagi, itu merupakan tanggungjawab pelajar untuk mencari capaian internet yang kuat bagi melancarkan proses pembelajaran mereka secara Open Distance Learning (ODL).


Sumber: Nanida

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru