‘Jangan Bagi Alasan’ – Lagi Kes Pensyarah ‘Sombong’, Berkeras Minta Pelajar Hantar Tugasan Walaupun Banjir Skip to main content

‘Jangan Bagi Alasan’ – Lagi Kes Pensyarah ‘Sombong’, Berkeras Minta Pelajar Hantar Tugasan Walaupun Banjir


Sebelum ini, tular beberapa tangkap layar perbualan pelajar bersama pensyarahnya dalam Whatsapp group. Menerusi mesej tersebut, pelajar itu meminta supaya pensyarahnya ‘bertolak ansur’ berikutan masalah banjir yang dihadapinya. Namun, jawapan pensyarah itu, membangkitkan amarah dalam kalangan warganet.

Terbaru, pelajar lain dikenali sebagai Nanida, tampil menceritakan masalah yang sama dihadapinya menerusi satu thread di laman Twitter.

Tiada alasan

Menerusi mesej tersebut, pelajar itu meminta supaya assingment yang diberikan dipanjangkan tempoh untuk dihantar. Hal ini berikutan masalah yang dihadapinya. Tambahan pula, pelajar itu memberi alasan, faktor banjir dan ketiadaan elektrik menjadi punca dia berbuat demikian. Namun, pensyarah itu seakan-akan tidak menerima alasan yang diberikan.

Kita mesti selesaikan masalah kita dengan profesional. Ini bermaksud, elakkan segala semua alasan.

Memang selfish!

Jelasnya lagi, pensyarah itu juga dipercayai tidak boleh bertolak ansur dengan pelajarnya. Pada masa yang sama, dia meluahkan rasa ‘hampa’ kerana pensyarahnya tidak faham dengan masalah yang dihadapi oleh mereka yang menjadi mangsa banjir.

Jawapan ‘pedas’ diberikan

Tidak berakhir di situ, pelajar-pelajar yang lain cuba untuk back up pelajar mangsa banjir itu namun, segala penjelasan mereka menjadi sia-sia. Pensyarah itu tetap dengan pendiriannya dengan mengatakan seseorang pelajar itu tidak sepatutnya memberikan alasan untuk berjaya.

Malahan, pensyarah itu juga sempat memberikan pesanan supaya pelajarnya ‘menyesuaikan diri’ berikutan masalah yang dihadapi oleh mereka.

Masalah line perlu diselesaikan

Menerusi thread yang sama, pelajar lain turut tampil berkongsi mesej-mesej yang dihantar oleh pensyarah tersebut. Jelas pensyarah itu, masalah mengenai capaian internet yang tidak kukuh tidak sepatutnya dijadikan alasan.

Tambahnya lagi, itu merupakan tanggungjawab pelajar untuk mencari capaian internet yang kuat bagi melancarkan proses pembelajaran mereka secara Open Distance Learning (ODL).


Sumber: Nanida

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M