KPM umum Tiada Lagi Ujian Percubaan SPM kali ini Skip to main content

KPM umum Tiada Lagi Ujian Percubaan SPM kali ini

AYER KEROH: Kementerian Pendidikan (KPM) semalam mengumumkan peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 dibatalkan.

Sehubungan itu semua sekolah yang belum melaksanakan peperiksaan percubaan SPM 2020 tidak perlu mengadakan peperiksaan itu apabila sekolah dibuka esok.

Perkara itu terkandung dalam senarai pertanyaan umum mengenai operasi institusi pendidikan di laman Facebook rasmi KPM yang dikemas kini semalam.

KPM bagaimanapun memberi jaminan biarpun tidak menduduki peperiksaan percubaan SPM 2020, peluang pelajar ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) tidak akan terjejas.

“KPM telah mengadakan perbincangan dengan Bahagian Kemasukan Pelajar IPTA, Kementerian Pengajian Tinggi untuk memastikan peluang pelajar untuk melanjutkan pelajaran ke IPTA tidak terjejas,” menurut kenyataan itu.

Sementara itu, peperiksaan pentaksiran pusat dan peperiksaan SPM, Sijil Vokasional Malaysia (SVM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dan Diploma Vokasional Malaysia (DVM) serta peperiksaan antarabangsa yang setara akan diteruskan.

“Semua calon juga perlu menduduki Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia (MUET) 2020 yang tertangguh.

“Jadual MUET boleh dirujuk di laman sesawang Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) di pautan: www.mpm.edu.my,” katanya.

Dalam pada itu, KPM juga memaklumkan Ujian Pengesanan Literasi Bahasa Melayu akan diadakan pada 3 Februari depan.

“Sehubungan itu murid yang membuat rayuan pengecualian kelas peralihan tidak perlu menduduki ujian itu pada 21 Januari ini,” katanya.

Sebelum ini, Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Habibah Abdul Rahim, dilapor berkata, 15 peratus atau 346 buah daripada 2,350 buah sekolah masih belum melaksanakan peperiksaan percubaan SPM 2020.

Kebanyakan sekolah itu berada di negeri yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) lebih awal, iaitu di Sabah, Selangor, Kuala Lumpur serta Labuan.

Katanya, sebanyak 2004 sekolah atau 85 peratus daripada 2,350 sekolah di seluruh negara sudah mengadakan peperiksaan percubaan SPM 2020, sebelum sekolah ditutup bermula 9 November lalu.

Sumber: Melakahariini

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M