KPM umum Tiada Lagi Ujian Percubaan SPM kali ini Skip to main content

KPM umum Tiada Lagi Ujian Percubaan SPM kali ini

AYER KEROH: Kementerian Pendidikan (KPM) semalam mengumumkan peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 dibatalkan.

Sehubungan itu semua sekolah yang belum melaksanakan peperiksaan percubaan SPM 2020 tidak perlu mengadakan peperiksaan itu apabila sekolah dibuka esok.

Perkara itu terkandung dalam senarai pertanyaan umum mengenai operasi institusi pendidikan di laman Facebook rasmi KPM yang dikemas kini semalam.

KPM bagaimanapun memberi jaminan biarpun tidak menduduki peperiksaan percubaan SPM 2020, peluang pelajar ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) tidak akan terjejas.

“KPM telah mengadakan perbincangan dengan Bahagian Kemasukan Pelajar IPTA, Kementerian Pengajian Tinggi untuk memastikan peluang pelajar untuk melanjutkan pelajaran ke IPTA tidak terjejas,” menurut kenyataan itu.

Sementara itu, peperiksaan pentaksiran pusat dan peperiksaan SPM, Sijil Vokasional Malaysia (SVM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dan Diploma Vokasional Malaysia (DVM) serta peperiksaan antarabangsa yang setara akan diteruskan.

“Semua calon juga perlu menduduki Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia (MUET) 2020 yang tertangguh.

“Jadual MUET boleh dirujuk di laman sesawang Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) di pautan: www.mpm.edu.my,” katanya.

Dalam pada itu, KPM juga memaklumkan Ujian Pengesanan Literasi Bahasa Melayu akan diadakan pada 3 Februari depan.

“Sehubungan itu murid yang membuat rayuan pengecualian kelas peralihan tidak perlu menduduki ujian itu pada 21 Januari ini,” katanya.

Sebelum ini, Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Habibah Abdul Rahim, dilapor berkata, 15 peratus atau 346 buah daripada 2,350 buah sekolah masih belum melaksanakan peperiksaan percubaan SPM 2020.

Kebanyakan sekolah itu berada di negeri yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) lebih awal, iaitu di Sabah, Selangor, Kuala Lumpur serta Labuan.

Katanya, sebanyak 2004 sekolah atau 85 peratus daripada 2,350 sekolah di seluruh negara sudah mengadakan peperiksaan percubaan SPM 2020, sebelum sekolah ditutup bermula 9 November lalu.

Sumber: Melakahariini

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru