KPM umum Tiada Lagi Ujian Percubaan SPM kali ini Skip to main content

KPM umum Tiada Lagi Ujian Percubaan SPM kali ini

AYER KEROH: Kementerian Pendidikan (KPM) semalam mengumumkan peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 dibatalkan.

Sehubungan itu semua sekolah yang belum melaksanakan peperiksaan percubaan SPM 2020 tidak perlu mengadakan peperiksaan itu apabila sekolah dibuka esok.

Perkara itu terkandung dalam senarai pertanyaan umum mengenai operasi institusi pendidikan di laman Facebook rasmi KPM yang dikemas kini semalam.

KPM bagaimanapun memberi jaminan biarpun tidak menduduki peperiksaan percubaan SPM 2020, peluang pelajar ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) tidak akan terjejas.

“KPM telah mengadakan perbincangan dengan Bahagian Kemasukan Pelajar IPTA, Kementerian Pengajian Tinggi untuk memastikan peluang pelajar untuk melanjutkan pelajaran ke IPTA tidak terjejas,” menurut kenyataan itu.

Sementara itu, peperiksaan pentaksiran pusat dan peperiksaan SPM, Sijil Vokasional Malaysia (SVM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dan Diploma Vokasional Malaysia (DVM) serta peperiksaan antarabangsa yang setara akan diteruskan.

“Semua calon juga perlu menduduki Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia (MUET) 2020 yang tertangguh.

“Jadual MUET boleh dirujuk di laman sesawang Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) di pautan: www.mpm.edu.my,” katanya.

Dalam pada itu, KPM juga memaklumkan Ujian Pengesanan Literasi Bahasa Melayu akan diadakan pada 3 Februari depan.

“Sehubungan itu murid yang membuat rayuan pengecualian kelas peralihan tidak perlu menduduki ujian itu pada 21 Januari ini,” katanya.

Sebelum ini, Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Habibah Abdul Rahim, dilapor berkata, 15 peratus atau 346 buah daripada 2,350 buah sekolah masih belum melaksanakan peperiksaan percubaan SPM 2020.

Kebanyakan sekolah itu berada di negeri yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) lebih awal, iaitu di Sabah, Selangor, Kuala Lumpur serta Labuan.

Katanya, sebanyak 2004 sekolah atau 85 peratus daripada 2,350 sekolah di seluruh negara sudah mengadakan peperiksaan percubaan SPM 2020, sebelum sekolah ditutup bermula 9 November lalu.

Sumber: Melakahariini

Comments

Popular Article

JANGAN DICIUM ANAK2 YANG SEDANG TIDUR KERANA ITU SALAH SATU SEBAB ANAK KITA MENJADI DEGIL.

Apabila anak anda nakal kita selalu marahi mereka, bukan marah sebab kita tak suka tapi marah sebab kita takut tejadi apa-apa dekat mereka, tapi nak buat macam mana dah budak mestila degil. Degil-degil itu pun datang dari ayahnya jugak jadi tidak boleh kita berbuat apa-apa, lari sana lari sini tetiba senyap ,lahhh,,dah tidur bawah meja rupanya. kita yang melihat si comel tertidur pula dengan gaya bermacam ragam, aksi comel dan menawan, mesti geram dan ingin menciumnya, tahukah anda bahaya mencium anak ketika sedang tidur. Berikut penerangan ustaz ismail kamus yang mungkin perlu ada tahu. si comel ku. geramm nak cium kan. hmmm. ~ jika Anak-anak degil @ nakal ~ – Sediakan air satu jug – Baca Basmalah 786 kali – Baca surah yasin ayat 72 وَذَلَّلْنَاهَا لَهُمْ فَمِنْهَا رَكُوبُهُمْ وَمِنْهَا يَأْكُلُونَ “Dan Kami tundukkan binatang-binatang itu untuk mereka, maka sebagiannya mereka tunggangi dan sebagiannya mereka makan” Selesai baca hembus ke air & bagi anak m

Sayangilah mak sementara dia masih ada. Kerana doanya tiada hijab. Hilanglah satu rahmat bila Mak kembali kepada Pencipta-Nya.

Mak tu, Walau mulutnya marah, tapi hatinya tidak. Mak tu, Walau dia kata lantaklah kamu, tapi otaknya masih fikirkan hal kamu. Mak tu, Walau dia kata taknak makan sudah, tapi sedar² lauk kegemaran kamu ada kat atas meja. Mak tu, Walau dia kata kamu buat salah kamu tanggung sendiri, tapi dia yg tak tidur malam fikirkan masalah kamu, tahu² dia yg bagi jalan utk kamu selesaikan masalah kamu. Mak tu,  Walau dia kata kamu jahat, degil, sampai dia penat bagi nasihat, tapi dlm setiap solatnya ada doa utk kamu. Mak tu, Walau kamu dah ada keluarga sendiri, tapi dia masih risaukan kesihatan kamu. Mak tu, Walau kamu dah besar panjang & tinggal jauh darinya, tapi dia masih gembira jika dpt masakkan & sendukkan nasi ke pinggan anak²nya. Mak tu, Walau katanya dia dah tua nak rehat taknak masak dah, tapi dialah paling sibuk memasak bila tahu anaknya nak balik makan.  Mak tu, Walau nampak dia letih, tapi hatinya paling gembira bila lihat anaknya makan masakannya dgn penuh selera. M

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me