NORWAY CATAT 23 KEMATIAN WARGA EMAS AKIBAT SUNTIKAN VAKSIN Skip to main content

NORWAY CATAT 23 KEMATIAN WARGA EMAS AKIBAT SUNTIKAN VAKSIN

Dua puluh tiga orang mati di Norway dalam beberapa hari setelah menetima dos pertama vaksin Pfizer COVID-19 dengan 13 daripada kematian tersebut berkaitan kesan sampingan dari suntikan, New York Post melaporkan.

Kesemua 13 adalah pesakit dari rumah jagaan dan berumur sekurang-kurangnya 80 tahun. 

Melalui entri yang turut mendapat laporan dari Times of India, menyatakan reaksi biasa terhadap vaksin, termasuk demam dan loya, "mungkin menyumbang kepada faktor penyebab maut kepada pesakit yang lemah’ sebagaimana laporan New York Post yang memetik pernyataan Ketua Doktor di Badan Perubatan Norway, Sigurd Hortemo pada Jumaat lalu.

Pun begitu, walau pun para pegawai perubatan tidak meyatakan kebimbangan serius terhadap isu tersebut namun mereka sedang menyusun langkah dan panduan mengenai siapa yang harus menerima suntikan vaksin berkenaan.

Bagaimana pun, Pengarah perubatan agensi, Steinar Madsen menyatakan bahawa "agensi itu tidak bimbang dengan perkara tersebut’.

"Sangat jelas bahawa vaksin ini mempunyai risiko yang sangat kecil kecuali kepada pesakit yang lemah, itu pun dalam bilangan kecil. Sekarang ini para doktor harus mempertimbangkan dengan teliti siapa yang patut diberikan suntikan vaksin. Mereka yang sangat lemah dan pada akhir hayat boleh menerima vaksin setelah penilaian terhadap kesihatan mereka dilakukan terlebih dahulu, “ katanya.

Agensi itu melaporkan pada hari Khamis bahawa seramai 29 orang mengalami kesan sampingan, termasuk 13 orang yang meninggal dunia.

Laporan menunjukkan dua puluh satu wanita dan lapan lelaki mengalami kesan sampingan.

Selain mereka yang meninggal, sembilan mempunyai kesan sampingan yang serius termasuk reaksi alahan, ketidakselesaan yang kuat dan demam yang teruk - sementara tujuh mengalami yang lebih serius, termasuk sakit teruk di tempat suntikan, lapor New York Post.

Menurut para pegawai kesihatan,  sekitar 400 orang mati setiap minggu di rumah penjagaan secara purata.

Seorang wakil Pfizer mengatakan syarikat itu "menyedari kematian yang dilaporkan" berikutan pemberian vaksin di Norway dan sedang bekerjasama dengan Badan Perubatan Norway untuk mengumpulkan semua maklumat yang berkaitan.

Untuk rekod, jumlah kes coronavirus yang dilaporkan di Norway adalah 58.202, sementara jumlah kematian adalah 517, menurut laporan Universiti Johns Hopkins. 


Sementara itu juga pihak kkm juga telah mengambil tindakan awal untuk memeriksa tahap keberkesanan vaksin tersebut

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) mengarahkan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) untuk meneliti dan membuat penilaian terhadap vaksin buatan Pfizer-BioNTech.

Menterinya, Datuk Seri Dr Adham Baba mengeluarkan arahan berkenaan susulan laporan kematian 23 individu berusia 80 tahun ke atas di Norway selepas disuntik vaksin COVID-19 itu.

"Saya telah arahkan NPRA untuk menilai laporan tersebut. Buat masa ini saya belum ada sebarang perincian lagi," katanya ringkas ketika dihubungi Astro AWANI hari ini.

Dalam perkembangan yang membimbangkan, 23 warga emas meninggal dalam waktu singkat setelah menerima suntikan vaksin coronavirus pertama mereka di Norway.
Bagaimanapun, belum ada pengesahan sama ada terdapat hubungan langsung antara suntikan vaksin Pfizer-BioNTech dan kematian itu.

Sumber:

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M