NORWAY CATAT 23 KEMATIAN WARGA EMAS AKIBAT SUNTIKAN VAKSIN Skip to main content

NORWAY CATAT 23 KEMATIAN WARGA EMAS AKIBAT SUNTIKAN VAKSIN

Dua puluh tiga orang mati di Norway dalam beberapa hari setelah menetima dos pertama vaksin Pfizer COVID-19 dengan 13 daripada kematian tersebut berkaitan kesan sampingan dari suntikan, New York Post melaporkan.

Kesemua 13 adalah pesakit dari rumah jagaan dan berumur sekurang-kurangnya 80 tahun. 

Melalui entri yang turut mendapat laporan dari Times of India, menyatakan reaksi biasa terhadap vaksin, termasuk demam dan loya, "mungkin menyumbang kepada faktor penyebab maut kepada pesakit yang lemah’ sebagaimana laporan New York Post yang memetik pernyataan Ketua Doktor di Badan Perubatan Norway, Sigurd Hortemo pada Jumaat lalu.

Pun begitu, walau pun para pegawai perubatan tidak meyatakan kebimbangan serius terhadap isu tersebut namun mereka sedang menyusun langkah dan panduan mengenai siapa yang harus menerima suntikan vaksin berkenaan.

Bagaimana pun, Pengarah perubatan agensi, Steinar Madsen menyatakan bahawa "agensi itu tidak bimbang dengan perkara tersebut’.

"Sangat jelas bahawa vaksin ini mempunyai risiko yang sangat kecil kecuali kepada pesakit yang lemah, itu pun dalam bilangan kecil. Sekarang ini para doktor harus mempertimbangkan dengan teliti siapa yang patut diberikan suntikan vaksin. Mereka yang sangat lemah dan pada akhir hayat boleh menerima vaksin setelah penilaian terhadap kesihatan mereka dilakukan terlebih dahulu, “ katanya.

Agensi itu melaporkan pada hari Khamis bahawa seramai 29 orang mengalami kesan sampingan, termasuk 13 orang yang meninggal dunia.

Laporan menunjukkan dua puluh satu wanita dan lapan lelaki mengalami kesan sampingan.

Selain mereka yang meninggal, sembilan mempunyai kesan sampingan yang serius termasuk reaksi alahan, ketidakselesaan yang kuat dan demam yang teruk - sementara tujuh mengalami yang lebih serius, termasuk sakit teruk di tempat suntikan, lapor New York Post.

Menurut para pegawai kesihatan,  sekitar 400 orang mati setiap minggu di rumah penjagaan secara purata.

Seorang wakil Pfizer mengatakan syarikat itu "menyedari kematian yang dilaporkan" berikutan pemberian vaksin di Norway dan sedang bekerjasama dengan Badan Perubatan Norway untuk mengumpulkan semua maklumat yang berkaitan.

Untuk rekod, jumlah kes coronavirus yang dilaporkan di Norway adalah 58.202, sementara jumlah kematian adalah 517, menurut laporan Universiti Johns Hopkins. 


Sementara itu juga pihak kkm juga telah mengambil tindakan awal untuk memeriksa tahap keberkesanan vaksin tersebut

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) mengarahkan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) untuk meneliti dan membuat penilaian terhadap vaksin buatan Pfizer-BioNTech.

Menterinya, Datuk Seri Dr Adham Baba mengeluarkan arahan berkenaan susulan laporan kematian 23 individu berusia 80 tahun ke atas di Norway selepas disuntik vaksin COVID-19 itu.

"Saya telah arahkan NPRA untuk menilai laporan tersebut. Buat masa ini saya belum ada sebarang perincian lagi," katanya ringkas ketika dihubungi Astro AWANI hari ini.

Dalam perkembangan yang membimbangkan, 23 warga emas meninggal dalam waktu singkat setelah menerima suntikan vaksin coronavirus pertama mereka di Norway.
Bagaimanapun, belum ada pengesahan sama ada terdapat hubungan langsung antara suntikan vaksin Pfizer-BioNTech dan kematian itu.

Sumber:

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru