“ORANG MENINGGAL DEPAN MATA, MAYAT TERUS MASUK DALAM GUNI BERZIP WARNA HIJAU” – PESAKIT COVID-19 Skip to main content

“ORANG MENINGGAL DEPAN MATA, MAYAT TERUS MASUK DALAM GUNI BERZIP WARNA HIJAU” – PESAKIT COVID-19

“PADA 24 Disember, saya dapat simptom Covid-19 yang pertama, demam. Suhu badan tak terlampau panas tapi paling tinggi 38 darjah macam tu. Saya ke klinik ambil ubat demam dan batuk sebab masa tu dah mula rasa tak sedap dada.”

Begitulah perkongsian seorang pengguna Facebook Wan E’reen Wan Hasan yang tampil menceritakan pengalamannya terkena virus berbahaya itu.

Menurutnya, selepas tiga hari baru terasa tekak seperti kering walaupun tidak sakit dan badan mula berpeluh. Peluh pula keluar sejuk seperti ais.

“Lepas tu rasa macam pelik kenapa badan dah tak panas namun biji mata ni rasa macam nak terkeluar. Saya masih sambung makan ubat dan pergi kerja seperti biasa. Sehari ke sehari saya saya rasa sakit belakang. Letak macam-macam nak bagi lega. Sakit tu masih menyucuk. Mula rasa sesak nafas teruk then lagi teruk.

“Pada 30 Disember kebetulan saya cuti, mula selsema dan hidung berdarah. Saya buat swab test dekat swasta, masa tu buat RTK je. 30 minit menunggu, keputusannya positif.

“Nak tahu apa jadi pada 31 Disember? Telefon Kementerian Kesihatan (KKM) Petaling, mereka cakap tunggu giliran sebab ramai sangat. Mereka cakap jika teruk, telefon ambulan. Saya dah sesak nafas. Ambulan datang ambil masa tu doktor yang sedang bertugas terus tepuk dada saya kuat-kuat sementara oksigen tu nak sambung,” tulisnya.

Kata wanita itu, ketika ujian Covid-19 yang kedua masih juga positif.

“Swab test kedua, PCR dekat hospital masih positif, saya dah makin teruk. Dehydrated sebab dah banyak hari takda selera makan, hilang deria rasa dan bau.

“Lepas tu cek jantung semua, bacaan semua dah tak cantik. Then, amik darah dekat nadi, dekat nadi guys! Sakit! Doktor nak chek oksigen dalam darah cukup ke tidak.

“Yes, memang saya makin teruk doktor terus naikkan bantuan oksigen lagi tinggi. Sampai dekat hospital, lima hari saya dekat wad kritikal, mereka ‘monitoring’, sehari kena amik darah empat hingga lima kali… doktor cakap sudah masukkan saya dalam list untuk masuk ke ICU. Jika oksigen masih tidak boleh membantu, mereka terpaksa gunakan alat bantuan pernafasan.

“Masa tu hanya ingat anak je. Serius anak kat kepala! Gagahkan diri bangun pergi tandas walaupun masa tu doktor nak masukkan tube kencing. Tekanan darah pula 78/50, oksigen dalam 80 lebih. Tengok orang meninggal depan mata, mayat terus masuk dalam guni berzip warna hijau,” ujarnya.

Katanya, kebanyakan yang keluar ICU, mereka akan dipantau dekat wad kritikal.

“Bila oksigen mereka dibuka, serius mengelupur. Sebab dekat ICU dah bergantung dengan alat bantuan penafasan sebelum ni.

“Situasi dekat wad, ada pesakit yang mengamuk, stres, nak bunuh diri serta nak balik menjerit-jerit. Katil sana tak pernah kosong! Penuh! dua nurse jaga 28 katil! Bayangkan, merekalah nak kena bagi drip, cuci berak pesakit, kutip sampah, monitor patient dan sebagainya.

“Saya dekat situ masa tu memang ingatkan anak-anak je. ‘Aku kena lawan, kalau aku balik aku kalah, anak-anak tidak dapat cium aku’,” katanya.

Menurutnya, paru-paru sebelah kanan ada darah beku dan kuman merebak.

“Lepas tu doktor buat keputusan nak buat scan. Nak tahu result? Paru-paru kanan saya dah start ada darah beku and worst, kuman dah merebak. Saya dah jadi Pneumonia rupanya!

“Akhirnya selepas lima hari di wad kritikal, doktor pindahkan saya ke wad biasa. Katil saya betul-betul dekat dengan kaunter nurse.

“Masa tu, bangun pergi tandas memang terasa sesak nafas lagi. Hari-hari doktor cuba turunkan oksigen.

“Yes, saya boleh survive dan pada hari ke-10 doktor bukakan oksigen.

“Dan akhirnya alhamdulillah! Hasil doa ibu, keluarga dan kalian semua. Saya dah boleh discharged, jumpa anak-anak. Tapi, saya dah tak normal macam dulu, doktor cakap ia ambil masa sekurangnya lima bulan untuk sembuh.

“Jadi lepas ni saya akan jumoa pakar paru-paru dekat IPR. Setiap hari saya kena ambil suntikan cair darah sendiri 4jab ok! Ubat kena makan almost 20 biji. Tiga hari balik rumah masih rasa sesak nafas, dah Pneumonia kan. Badan saya cramp sebelah kanan dan kepala sakit bila tak cukup oksigen. So now memang betul-betul rehat kat katil,” kongsinya.

Pesan wanita itu, guys! Covid-19 ini real.

“Jangan duk galak sangat gelak-gelak, melancong sana sini. Time camni pun ada yang sembang pasal politik lagi. Kuman ni memang tak nampak, saya pun tak tahu dari mana dapat Covid-19. Syukurnya anak-anak negatif.

“Sekali diserang boleh MEMBUNUH! Just stay at home! Tak payahla bengang tak dapat balik kampung ke apa, yang paling bahaya yang tiada simptom pun positif. Balik kampung kena pula pada orang tua, sanggup?

“Dekat wad kritikal tu ramai orang tua yang ada sakit buah pinggang, jantung, kencing manis dan darah tinggi, mereka ini lagi risiko sebab apabila diserang Covid-19, mereka memang ‘collapse’ terus. Kuat dengan tak kuat lawan je.

“Sebelah katil saya, aunty tu kena strok, datang sesak nafas hanya mampu gerakkan kaki sebelah dengar macam nyawa nak kena cabut! Bayangkanlah.

“Nurse dekat sana paling takut jaga ICU! Sebab? Sana kuman lagi worst! Dorang betul-betul berkorban untuk kita semua, tolonglah hargai mereka. Nak solat pun terkejar-kejar.

“InsyaAllah saya akan masuk kerja pada 20 Januari ini. Will see how, as for now still tak boleh nak buat kerja berat. Borak-borak macam dulu-dulu, doa kan saya cepat sembuh boleh dukung anak. Terima kasih doktor dan nurse Hospital Sungai Buluh, jasamu dikenang.

“Please, please, please, take care guys!” pesannya.

Assalamualaikum wbt. This is my covid-19 journey. On 24th December 2020, i got the first covid symptoms, demam. Body...

Posted by Wan E'reen Wan Hasan on Friday, January 15, 2021

sumber: sinar harian

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari