“ORANG MENINGGAL DEPAN MATA, MAYAT TERUS MASUK DALAM GUNI BERZIP WARNA HIJAU” – PESAKIT COVID-19 Skip to main content

“ORANG MENINGGAL DEPAN MATA, MAYAT TERUS MASUK DALAM GUNI BERZIP WARNA HIJAU” – PESAKIT COVID-19

“PADA 24 Disember, saya dapat simptom Covid-19 yang pertama, demam. Suhu badan tak terlampau panas tapi paling tinggi 38 darjah macam tu. Saya ke klinik ambil ubat demam dan batuk sebab masa tu dah mula rasa tak sedap dada.”

Begitulah perkongsian seorang pengguna Facebook Wan E’reen Wan Hasan yang tampil menceritakan pengalamannya terkena virus berbahaya itu.

Menurutnya, selepas tiga hari baru terasa tekak seperti kering walaupun tidak sakit dan badan mula berpeluh. Peluh pula keluar sejuk seperti ais.

“Lepas tu rasa macam pelik kenapa badan dah tak panas namun biji mata ni rasa macam nak terkeluar. Saya masih sambung makan ubat dan pergi kerja seperti biasa. Sehari ke sehari saya saya rasa sakit belakang. Letak macam-macam nak bagi lega. Sakit tu masih menyucuk. Mula rasa sesak nafas teruk then lagi teruk.

“Pada 30 Disember kebetulan saya cuti, mula selsema dan hidung berdarah. Saya buat swab test dekat swasta, masa tu buat RTK je. 30 minit menunggu, keputusannya positif.

“Nak tahu apa jadi pada 31 Disember? Telefon Kementerian Kesihatan (KKM) Petaling, mereka cakap tunggu giliran sebab ramai sangat. Mereka cakap jika teruk, telefon ambulan. Saya dah sesak nafas. Ambulan datang ambil masa tu doktor yang sedang bertugas terus tepuk dada saya kuat-kuat sementara oksigen tu nak sambung,” tulisnya.

Kata wanita itu, ketika ujian Covid-19 yang kedua masih juga positif.

“Swab test kedua, PCR dekat hospital masih positif, saya dah makin teruk. Dehydrated sebab dah banyak hari takda selera makan, hilang deria rasa dan bau.

“Lepas tu cek jantung semua, bacaan semua dah tak cantik. Then, amik darah dekat nadi, dekat nadi guys! Sakit! Doktor nak chek oksigen dalam darah cukup ke tidak.

“Yes, memang saya makin teruk doktor terus naikkan bantuan oksigen lagi tinggi. Sampai dekat hospital, lima hari saya dekat wad kritikal, mereka ‘monitoring’, sehari kena amik darah empat hingga lima kali… doktor cakap sudah masukkan saya dalam list untuk masuk ke ICU. Jika oksigen masih tidak boleh membantu, mereka terpaksa gunakan alat bantuan pernafasan.

“Masa tu hanya ingat anak je. Serius anak kat kepala! Gagahkan diri bangun pergi tandas walaupun masa tu doktor nak masukkan tube kencing. Tekanan darah pula 78/50, oksigen dalam 80 lebih. Tengok orang meninggal depan mata, mayat terus masuk dalam guni berzip warna hijau,” ujarnya.

Katanya, kebanyakan yang keluar ICU, mereka akan dipantau dekat wad kritikal.

“Bila oksigen mereka dibuka, serius mengelupur. Sebab dekat ICU dah bergantung dengan alat bantuan penafasan sebelum ni.

“Situasi dekat wad, ada pesakit yang mengamuk, stres, nak bunuh diri serta nak balik menjerit-jerit. Katil sana tak pernah kosong! Penuh! dua nurse jaga 28 katil! Bayangkan, merekalah nak kena bagi drip, cuci berak pesakit, kutip sampah, monitor patient dan sebagainya.

“Saya dekat situ masa tu memang ingatkan anak-anak je. ‘Aku kena lawan, kalau aku balik aku kalah, anak-anak tidak dapat cium aku’,” katanya.

Menurutnya, paru-paru sebelah kanan ada darah beku dan kuman merebak.

“Lepas tu doktor buat keputusan nak buat scan. Nak tahu result? Paru-paru kanan saya dah start ada darah beku and worst, kuman dah merebak. Saya dah jadi Pneumonia rupanya!

“Akhirnya selepas lima hari di wad kritikal, doktor pindahkan saya ke wad biasa. Katil saya betul-betul dekat dengan kaunter nurse.

“Masa tu, bangun pergi tandas memang terasa sesak nafas lagi. Hari-hari doktor cuba turunkan oksigen.

“Yes, saya boleh survive dan pada hari ke-10 doktor bukakan oksigen.

“Dan akhirnya alhamdulillah! Hasil doa ibu, keluarga dan kalian semua. Saya dah boleh discharged, jumpa anak-anak. Tapi, saya dah tak normal macam dulu, doktor cakap ia ambil masa sekurangnya lima bulan untuk sembuh.

“Jadi lepas ni saya akan jumoa pakar paru-paru dekat IPR. Setiap hari saya kena ambil suntikan cair darah sendiri 4jab ok! Ubat kena makan almost 20 biji. Tiga hari balik rumah masih rasa sesak nafas, dah Pneumonia kan. Badan saya cramp sebelah kanan dan kepala sakit bila tak cukup oksigen. So now memang betul-betul rehat kat katil,” kongsinya.

Pesan wanita itu, guys! Covid-19 ini real.

“Jangan duk galak sangat gelak-gelak, melancong sana sini. Time camni pun ada yang sembang pasal politik lagi. Kuman ni memang tak nampak, saya pun tak tahu dari mana dapat Covid-19. Syukurnya anak-anak negatif.

“Sekali diserang boleh MEMBUNUH! Just stay at home! Tak payahla bengang tak dapat balik kampung ke apa, yang paling bahaya yang tiada simptom pun positif. Balik kampung kena pula pada orang tua, sanggup?

“Dekat wad kritikal tu ramai orang tua yang ada sakit buah pinggang, jantung, kencing manis dan darah tinggi, mereka ini lagi risiko sebab apabila diserang Covid-19, mereka memang ‘collapse’ terus. Kuat dengan tak kuat lawan je.

“Sebelah katil saya, aunty tu kena strok, datang sesak nafas hanya mampu gerakkan kaki sebelah dengar macam nyawa nak kena cabut! Bayangkanlah.

“Nurse dekat sana paling takut jaga ICU! Sebab? Sana kuman lagi worst! Dorang betul-betul berkorban untuk kita semua, tolonglah hargai mereka. Nak solat pun terkejar-kejar.

“InsyaAllah saya akan masuk kerja pada 20 Januari ini. Will see how, as for now still tak boleh nak buat kerja berat. Borak-borak macam dulu-dulu, doa kan saya cepat sembuh boleh dukung anak. Terima kasih doktor dan nurse Hospital Sungai Buluh, jasamu dikenang.

“Please, please, please, take care guys!” pesannya.

Assalamualaikum wbt. This is my covid-19 journey. On 24th December 2020, i got the first covid symptoms, demam. Body...

Posted by Wan E'reen Wan Hasan on Friday, January 15, 2021

sumber: sinar harian

Comments

Popular Article

JANGAN DICIUM ANAK2 YANG SEDANG TIDUR KERANA ITU SALAH SATU SEBAB ANAK KITA MENJADI DEGIL.

Apabila anak anda nakal kita selalu marahi mereka, bukan marah sebab kita tak suka tapi marah sebab kita takut tejadi apa-apa dekat mereka, tapi nak buat macam mana dah budak mestila degil. Degil-degil itu pun datang dari ayahnya jugak jadi tidak boleh kita berbuat apa-apa, lari sana lari sini tetiba senyap ,lahhh,,dah tidur bawah meja rupanya. kita yang melihat si comel tertidur pula dengan gaya bermacam ragam, aksi comel dan menawan, mesti geram dan ingin menciumnya, tahukah anda bahaya mencium anak ketika sedang tidur. Berikut penerangan ustaz ismail kamus yang mungkin perlu ada tahu. si comel ku. geramm nak cium kan. hmmm. ~ jika Anak-anak degil @ nakal ~ – Sediakan air satu jug – Baca Basmalah 786 kali – Baca surah yasin ayat 72 وَذَلَّلْنَاهَا لَهُمْ فَمِنْهَا رَكُوبُهُمْ وَمِنْهَا يَأْكُلُونَ “Dan Kami tundukkan binatang-binatang itu untuk mereka, maka sebagiannya mereka tunggangi dan sebagiannya mereka makan” Selesai baca hembus ke air & bagi anak m

Sayangilah mak sementara dia masih ada. Kerana doanya tiada hijab. Hilanglah satu rahmat bila Mak kembali kepada Pencipta-Nya.

Mak tu, Walau mulutnya marah, tapi hatinya tidak. Mak tu, Walau dia kata lantaklah kamu, tapi otaknya masih fikirkan hal kamu. Mak tu, Walau dia kata taknak makan sudah, tapi sedar² lauk kegemaran kamu ada kat atas meja. Mak tu, Walau dia kata kamu buat salah kamu tanggung sendiri, tapi dia yg tak tidur malam fikirkan masalah kamu, tahu² dia yg bagi jalan utk kamu selesaikan masalah kamu. Mak tu,  Walau dia kata kamu jahat, degil, sampai dia penat bagi nasihat, tapi dlm setiap solatnya ada doa utk kamu. Mak tu, Walau kamu dah ada keluarga sendiri, tapi dia masih risaukan kesihatan kamu. Mak tu, Walau kamu dah besar panjang & tinggal jauh darinya, tapi dia masih gembira jika dpt masakkan & sendukkan nasi ke pinggan anak²nya. Mak tu, Walau katanya dia dah tua nak rehat taknak masak dah, tapi dialah paling sibuk memasak bila tahu anaknya nak balik makan.  Mak tu, Walau nampak dia letih, tapi hatinya paling gembira bila lihat anaknya makan masakannya dgn penuh selera. M

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me