Pemilik Haiwan Boleh Didenda Tak Lebih RM1,000 Jika Haiwan Peliharaan Berak, Kencing Di Rumah Jiran Skip to main content

Pemilik Haiwan Boleh Didenda Tak Lebih RM1,000 Jika Haiwan Peliharaan Berak, Kencing Di Rumah Jiran

Tidak dinafikan setiap individu mesti mempunyai pengalaman yang pahit dalam kehidupan berjiran. Malahan, kehidupan dalam sesebuah komuniti berjiran memerlukan seseorang itu bert0lak ansur dan mempunyai common sense dalam sesuatu aspek. Namun, terdapat situasi di mana h4iwan peliharaan yang dibela jiran dilihat secara semberono membuang air kecil mahupun air besar di hadapan rumah kita.

Perkara tersebut secara tidak langsung membeb4nkan seseorang itu. Seperti perkongsian seorang pegvam dikenali sebagai Nor Zabetha di laman YouTube, menceritakan apa yang boleh dilakukan oleh seseorang jika h4iwan jiran bertindak sedemikian rupa.

Apakah yang boleh dilakukan?

Jelas Puan Zabetha, mas4lah mengenai h4iwan peliharaan jiran boleh diselesaikan dengan cara yang baik jika seseorang itu tahu cara yang betul membuat laporan mengikut saluran yang tepat.

Kalau kita lihat di bawah Akta-Akta Kecil 1955, ada menyatakan berkenaan tanggungjawab pemilik anjlng. Dalam akta tersebut pemilik tidak boleh membiarkan anjlng berkel!aran sehingga menyebabkan kecederaan kepada orang awam yang lain atau mengej4r orang lain. Manakala mengikut Seksyn 80, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) mempunyai hak untuk mengambil tindakan dengan beberapa cara iaitu menghapvskan, menghentikan dan mengambil tindakan undang-undang serta ganti rugi.

Menerusi penjelasan tersebut, seseorang itu berhak membuat laporan kepada pihak PBT jika h4iwan yang dib3la jiran boleh mengganggu ketent3raman mereka.

Kacau ganggu Seksyen 81 (B) apa-apa blnatang yang disimpan atau sesuatu cara sehingga menyebabkan k4cau ganggu. Jika perkara ini berlaku, anda boleh membuat lap0ran kepada pihak PBT dan jika mahu membuat laporan p0lis cover letter juga dinasihatkan untuk disertakan sekali.

Susulan lap0ran yang telah dibuat, pihak PBT akan mengeluarkan surat mahupun n0tis kepada pemilik h4iwan tersebut supaya h4iwannya tidak lagi mengganggu ketent3raman jirannya. Individu tersebut juga boleh dikenakan hukvman d3nda tidak melebihi  RM1,000, atau penj4ra atau kedua-duanya sekali.

Malahan, jika urusan ‘k4cau ganggu’ ini terpksa dilakukan oleh pihak PBT, individu tersebut perlu menanggvng segala ganti rugl yang berlaku.


Video penuh

Sumber: Nextepisode Channel

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M