PM akan umum tindakan pada Isnin, netizen persoal ‘kenapa bukan hari ini?’ Skip to main content

PM akan umum tindakan pada Isnin, netizen persoal ‘kenapa bukan hari ini?’

Menerusi  sidang media berkenaan pandemik Covid-19 (bukan kesihatan) Menteri Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan bahawa Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan membuat pengumuman khas pada hari Isnin.

Kenyataan tersebut telah membuatkan rakyat Malaysia seakan kurang bersetuju kerana merasakan tempoh waktu tiga hari daripada hari ini dilihat sangat lambat memandangkan kes positif Covid-19 sudah melebihi 3,000 kes pada hari semalam.

Apa kata netizen?

Jadi, melihat daripada komen-komen netizen di media sosial, rata-rata merasakan pengumuman berkenaan tindakan lanjut menangani penularan pandemik ini terlalu lewat dan pelbagai kemungkinan boleh berlaku.

Dah banjir, jangan pula tak boleh rentas negeri

Umum orang marah, tak umum pun orang marah

Pelbagai komen diterima dimedia sosial

Dari muat naik Twitter Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) juga netizen telah mulai berang dan meninggalkan komen-komen menggesa agar tindakan dilakukan secepatnya berikutan kes yang semakin menular.

Kenapa tak umum hari ni je?

Jangan hari Isnin tiada apa2 pulak

Walau bagaimanapun, semua pihak diharap dapat bersabar dan menanti sebarang pengumuman penting daripada pihak kerajaan berhubung sebarang tindakan yang akan dilakukan bagi mengawal penularan pandemik yang semakin ‘menggila’ ini.

Patuhi semua SOP yang telah ditetapkan bagi membantu barisan hadapan kita melawan virus yang kembali menunjukkan peningkatan kes di negara kita.


Sumber: KKM, Bernama

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M