Sengaja buang susu demi hasilkan video, netizen tegur usahawan popular Skip to main content

Sengaja buang susu demi hasilkan video, netizen tegur usahawan popular


Dalam kita tak sedar, membuang makanan berlebihan seolah menjadi perkara biasa. Bahkan, ada yang sanggup membuang makanan yang masih elok, semata-mata untuk dijadikan ‘content’ dalam video.

Baru-baru ini, warga Twitter kecoh apabila seorang pemilik butik @hafizhamids memuat naik sebuah video memaparkan isterinya Leeyana Rahman membuang susu tepung anak di atas meja.

Difahamkan, video itu bertujuan dijadikan sebagai ‘parodi’ tentang perangai suami apabila melakukan kerja rumah. Namun, seorang pengguna Twitter @NadiaAzlan berkongsi ciapan di Twitter menegur perbuatan wanita berkenaan.

Demi raih perhatian?



“Ada parents kat luar sana yang terpaksa bagi anak minum susu pekat manis, ada yang terpaksa bagi anak minum air kosong.

Jangan lah sebab nak kejar clout, sanggup buang susu anak demi content semata. Makanan tu rezeki Allah, jangan dibuat macam tu,” tegur @NadiaAzlan.

Menurut @NadiaAzlan, video tersebut seakan tidak sensitif dengan situasi dihadapi oleh ibu bapa lain yang terpaksa memberi anak minum susu pekat manis dan air kosong sahaja.

‘Content’ berkualiti rendah & mencari publisiti murahan

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet bersetuju dengan teguran @NadiaAzlan dan mengecam tindakan usahawan jenama muslimah popular itu yang disifatkan sebagai ‘publisiti murahan’.

Sementara itu, ramai juga yang berkongsi kisah dan pengalaman sendiri tentang kesusahan ibu bapa dalam mencari sesuap susu serta makanan untuk diberi kepada anak-anak mereka di luar sana.

Susu baby mahal, kena jimat susu anak sekarang ni

Diorang tak faham situasi orang lain

Sebenarnya memang tak salah nak buat video parodi, tetapi isi ‘content’ haruslah bersesuaian dengan keadaan semasa dan sensitiviti masyarakat.

Lebih elok jika ia digarap dengan nilai moral yang baik, supaya boleh dijadikan sebagai contoh dan tauladan buat penonton.

Harap-harap teguran warganet ini boleh membuka mata dan menjadi satu pengajaran buat golongan bergelar ‘influencer’ di luar sana.

Sumber: Twitter @NadiaAzlan

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru