'58 tahun hidup, tak pernah tengok orang sedaif ini' Skip to main content

'58 tahun hidup, tak pernah tengok orang sedaif ini'

Adakah anda berasa serba kekurangan ketika ini? Apa pun jawapan anda, bersyukurlah kerana sehingga saat ini kita masih bernafas dan menikmati pemberian daripada Tuhan untuk boleh meneruskan hidup di dunia ini. Mengeluh macam mana pun kita, sekurang-kurangnya anda masih ada tempat tinggal yang sempurna berbanding lelaki tua ini hidup dalam keadaan sangat daif. 

Lelaki dipercayai warga emas ini, berasal dari Taman Salak Selatan Baru, hidup di rumah yang sudah usang dan roboh serta dilitupi dengan tumbuhan liar sejak sekian lamanya. 

Mujur ada individu yang prihatin, memaklumkan nasib warga emas ini kepada aktivis masyarakat, Kuan Chee Heng atau nama panggilannya Uncle Kentang, untuk datang membantu. Sebaik saja tiba di tempat lelaki itu, alangkah terkejutnya tatkala melihat keadaan rumahnya yang tidak lagi sesuai untuk didiami.

"Dalam hidup saya selama 58 tahun, saya tidak pernah melihat orang sedaif ini. Hidup dalam rumah yang telah roboh semuanya. Ada satu katil kecil untuk tidur di bawah pokok. Ada periuk nasi dan peti sejuk yang usang. 

"Dia tak ada tilam, tidur bersama nyamuk, ulat dan ular. Umurnya 68 tahun, uzur dan tidak dapat berkerja. IC masih guna IC lama. Kita akan belikan phone untuk dia," katanya.

Bersimpati dengan nasib warga emas itu, Uncle Kentang bercadang mahu membawanya ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk membuat kad pengenalan baharu. Selain itu, membawanya ke Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk memohon bantuan yang bersesuaian. 

Dari segi tempat tinggalnya pula perlu dibersihkan dan mungkin akan menggunakan khidmat jentolak untuk membersihkan kawasan semak. Setelah itu, belikan kabin untuk dijadikan sebagai tempat tinggalnya yang lengkap dengan bekalan elektrik. 

Barangan lain seperti katil, tilam, handphone, peti makanan, tempat memasak juga sedang diusahakan bagi memudahkan warga emas berkenaan. 

Sumber: Thereporter

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru