'58 tahun hidup, tak pernah tengok orang sedaif ini' Skip to main content

'58 tahun hidup, tak pernah tengok orang sedaif ini'

Adakah anda berasa serba kekurangan ketika ini? Apa pun jawapan anda, bersyukurlah kerana sehingga saat ini kita masih bernafas dan menikmati pemberian daripada Tuhan untuk boleh meneruskan hidup di dunia ini. Mengeluh macam mana pun kita, sekurang-kurangnya anda masih ada tempat tinggal yang sempurna berbanding lelaki tua ini hidup dalam keadaan sangat daif. 

Lelaki dipercayai warga emas ini, berasal dari Taman Salak Selatan Baru, hidup di rumah yang sudah usang dan roboh serta dilitupi dengan tumbuhan liar sejak sekian lamanya. 

Mujur ada individu yang prihatin, memaklumkan nasib warga emas ini kepada aktivis masyarakat, Kuan Chee Heng atau nama panggilannya Uncle Kentang, untuk datang membantu. Sebaik saja tiba di tempat lelaki itu, alangkah terkejutnya tatkala melihat keadaan rumahnya yang tidak lagi sesuai untuk didiami.

"Dalam hidup saya selama 58 tahun, saya tidak pernah melihat orang sedaif ini. Hidup dalam rumah yang telah roboh semuanya. Ada satu katil kecil untuk tidur di bawah pokok. Ada periuk nasi dan peti sejuk yang usang. 

"Dia tak ada tilam, tidur bersama nyamuk, ulat dan ular. Umurnya 68 tahun, uzur dan tidak dapat berkerja. IC masih guna IC lama. Kita akan belikan phone untuk dia," katanya.

Bersimpati dengan nasib warga emas itu, Uncle Kentang bercadang mahu membawanya ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk membuat kad pengenalan baharu. Selain itu, membawanya ke Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk memohon bantuan yang bersesuaian. 

Dari segi tempat tinggalnya pula perlu dibersihkan dan mungkin akan menggunakan khidmat jentolak untuk membersihkan kawasan semak. Setelah itu, belikan kabin untuk dijadikan sebagai tempat tinggalnya yang lengkap dengan bekalan elektrik. 

Barangan lain seperti katil, tilam, handphone, peti makanan, tempat memasak juga sedang diusahakan bagi memudahkan warga emas berkenaan. 

Sumber: Thereporter

Comments

Popular Article

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M

'Dia tak mabuk, tak guna phone, pakai seat belt bukti dia memandu dengan penuh tanggungjawab' - Netizen buat petisyen, desak bebaskan Sam Ke Ting

Susulan keputusan Mahkamah Tinggi Johor Bharu menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 kerana menyebabkan kematian 8 remaja berbasikal lajak di jalan raya pada jam 3 pagi, ramai netizen menyuarakan bantahan terhadap keputusan itu. Satu petisyen juga telah diwujudkan untuk mendapatkan sokongan ramai bagi mendesak pihak berkenaan membebaskan Sam Ke Ting daripada pertuduhan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja terbabit.  "Seperti yang dinyatakan oleh Majistret Siti Hajar Ali dalam penghakimannya pada 2019, Sam tidak berada di bawah pengaruh alkohol, tidak menggunakan telefon bimbit dan memakai tali pinggang keledar semasa memandu, membuktikan bahawa dia memandu dengan penuh tanggungjawab dan berhati-hati.  "Tetapi keadaan gelap, jalan berbukit-bukau dan berliku-liku di mana pemandu tidak dapat menjangkakan ada geng basikal lajak di jalan raya pada jam 3 pagi.  "Kami rakyat Malaysia berasa ngeri dengan hukuman yang dikenakan terhad

“Anak Speech Delay, Padan Muka” – Cikgu Ayu Mohon Maaf Ayat Guris Hati Ibu Bapa

Cikgu Ayu pada semalam sempat berkongsikan pendapatnya di TikTok ekoran isu seorang anak murid dibuang dari tadika lantaran terkencing di dalam kelas,. Beliau turut memberikan teguran secara terbuka khususnya buat sebilangan ibu bapa yang tidak menyedari tentang kepentingan mengajar anak untuk menguruskan diri sendiri sekiranya terasa hendak membuang air. Akan tetapi, kelantangan itu malah mengguris hati ramai pihak. Kalau yang faham, saya punya penerangan tu untuk parents jangan MALAS  Justeru itu, pendidik pra-sekolah ini sempat menjelaskan beliau menujukan peringatan tersebut kepada golongan ibu bapa yang bersikap malas sahaja. Kenyataan berbunyi “Anak speech delay, padan muka” pula tidak lain tidak bukan merupakan ulasan kepada perangai segelintir penjaga yang gemar membiarkan cahaya mata mereka terdedah dengan gajet secara kerap tanpa kawalan. @cikguayu_imtecer Reply to @mama.imanandikram klu yg faham i punya penerangan tu..untuk parents yg MALAS! OK. #cikguayusempoi ♬ bunyi a