Aku mintak berpisah sbb nafkah A-Z aku tanggung. Sekali jawapan suami buat aku terduduk..patut ke dia cakap mcm tu.. Skip to main content

Aku mintak berpisah sbb nafkah A-Z aku tanggung. Sekali jawapan suami buat aku terduduk..patut ke dia cakap mcm tu..

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Untuk makluman kaum wanita yang ingin berkahwin dan mahu memilih bakal suami,seharusnya anda lebih berhati hati.

Ini kerana perkahwinan itu akan menentukan hala tuju kehidupan serta bukannya sehari dua untuk hidup dengan seorang lelaki yang bernama suami.

Kaum perempuan kena baca sampai habis.

Baca dan jadikan cerita ini sebagai pegajaran. Ini text yang i dapat di Telegram dari seorang pengikut.

Ada seorang wanita ni,ibu muda berkongsi cerita pasak dia punya perkahwinan.

Ladies,ini adalah sebab utama kenapa anda perlu cari lelaki yang bertanggungjawab.

It’s okay kalau pasangan anda kurang dari segi akademik atau gaji sikit, yang penting mesti kena ada tangungjawab dan kena hati-hati sebab lelaki sekarang pandai ambil kesempatan, guna perempuan untuk mereka punya financial security.

Ini cerita macam mana seorang lelaki lepas tangan pada anak bini. Nafkah tak bagi, apa semua isteri yang tanggvng.

Sebab apa? Alasan dia gaji isteri lagi tinggi, duit dia pergi buat benda lain.

Bila isteri minta berplsah, dia kata isteri tak sanggup hidup susah dan cnang kat family.

Padahal A sampai Z semua duit isteri yang keluar dan Isteri minta berplsah sebab tak than dengan sikap suami yang tak ada tangungjawab.

Seriously, wanita ni memang cantik tapi itu pun lelaki tak hargai.

Lelaki jenis macam ni ada di mana-mana, jadi kalau anda nak kahwin sila berhati-hati pilih pasangan.

Lelaki days adalah lelaki yang suka makan duit hasil dari usaha isteri.

Perkongsian dari Auni Ameera.Saya baru berplsah dengan suami.

Dulu, suami saya hanya belajar sampai SPM dan terus bekerja. Saya pula belajar sampai peringkat ijazah.

Selama kami berkahwin, saya yang kena tanggvng semuanya dari A sampai Z.

Bukan niat saya untuk bvrukkan suami sebab dia belajar setakat SPM.

Cuma sebagai perempuan, kita perlu fikir betul-betul kalau nak cari suami.

Kadang-kadang bila suami belajar setakat SPM dan gaji kecil, mereka suka ambil kesempatan.

Mereka berkahwin semata-mata untuk cari orang yang boleh support dan tanggvng segalanya supaya mereka boleh buat apa yang mereka suka.

Nafkah tak bagi, soal rumahtangga pula semua isteri yang buat. Mereka hanya tahu balik rumah dan minta nfkah batin daripada isteri.

Dan bila tak bagi, mereka persoalkan tentang kewajipan isteri untuk tunaikan tanggungjawab.

Sekarang ni, kakak saya pun alami benda yang sama. Suami dia SPM, dia pula ada ijazah.

Suami dia buat hutang kemudian paksa kakak saya buat pinjamn bank untuk langsaikan hut4ng dia.

Entahlah, mungkin wanita sekarang kena berhati-hati bila memilih suami. Kadang-kadang lelaki ni hanya nak cari penyelamat masa depan mereka je.

Bila dah dapat isteri yang bekerjaya, terus lepas tangan dan anggap isteri boleh bagi segalanya.

Bila isteri minta nak berplsah, mereka akan cakap isteri tinggalkan mereka masa susah.

Padahal mereka tak sedar selama ini mereka susah pun si isteri juga yang menanggvng.

Dalam kes saya pulak, bila saya nak berhenti kerja, suami saya tak bagi. Dia cakap siapa nak tolong dia sara keluarga.

Bila minta berpisah dikatanya macam-macam. Sampai keluarga saya sendiri buang saya sebab dia jaja cerita yang saya minta berpisah sebab ada sk4ndal.

Dia cakap saya kena faham kerja dia. Kononnya sekarang ni dia tengah usahakan bisnes jadi semua duit gaji dia labur pada perniagaan.

Bertahun-tahun satus sen pun dia tak bagi.

Masa untuk keluarga tak ada, n4fkah zahir tak ada, tapi bila bab n4fkah batin pandai pula dia minta sebab tanggungjawab isteri.

Masa saya mengandvng 5 bulan, dia ajak pergi KL dari JB sebab ada kenduri. Saya kata saya tak l4rat sebab tak sihat.

Dia boleh pulak kata saya menlpu sebab tak nak pergi dengan keluarga dia. Petang t saya drive sorang pergi klinik, d0ktor kata saya ada chicken pox.

Lepas tu saya terpksa check in di h0spital berseorangan tanpa suami sambil bwak pervt yang besar tu. Semua staf h0spital tanya saya datang sorang je ke.

Lepas dah bersalin, anak saya kena kuning. Tapi suami saya lebih rela pergi meeting daripada bawak anak pergi h0spital sebab dia kata meeting lagi pentlng.

Dia balik waktu Maghrib dan nak bawak anak pergi h0spital tapi saya tak bagi sebab dah malam.

Terpaksa hold sampai esok pagi. Bawak pergi h0spital swasta the next day, bil sampai beribu saya yang bayar semua.

Bila depan orang suka cakap besar kononnya dah berjaya buat itu ini tapi sebenarnya saya yang tanggvng semua benda.

Duit belanja dia pun saya bagi selama bertahun-tahun sedangkan dia kerja.

Sekarang ni bila dah berplsah,, duit anak langsung dia tak bagi satu sen pun. Dah macam mengmls kalau nak suruh dia jumpa anak.

And the worst part is, dia beritahu semua orang yang saya nak berplsah sebab tak sanggup hidup susah bersama sebab dia kerja gaji SPM dan saya gaji ijazah.

Kalau tak boleh hidup susah, baik dari dulu saya mintak untuk berplsah. Buat apa nak tanggung dia lama-lama.

Orang lelaki ni, disebabkan eg0 mereka tak nak berubah.

Tolong ingatkan lelaki-lelaki kat luar sana, kalau dapat isteri bekerja please jangan ambil kesempatan.

Kebanyakan orang sekarang berplsah sebab ini lah. Kahwin nak, tapi tanggungjawab tak nak jalankan. Lepas tu salahkan isteri tak boleh hidup susah bersama.

Saya jaga anak macam nak gila sorang-sorang dari awal bers4lin sampailah anak dah besar.

Saya sakit terlantar dan penrt lelah semuanya dia tak ambil tahu.

Masa anak merah lagi langsung tak nak jenguk dan jaga. Bila anak dah pandai main dan sihat, baru nak mengaku anak.

Dulu lepas dah habis pntang 44 hari barulah saya boleh pergi buat surat beranak anak saya.

Ayah dia terlalu busy dengan bisnes juta-juta dia tu. Susah hidup saya masa tu. Saya bertambah struggle bila terpksa keluar dari rumah bawak pakaian je.

Dah lah kena tanggvng hut4ng dia pakai nama saya. K3s kakak saya pulak dah bertambah tervk.

Suami dia ambil pis4u dan pksa kakak saya t1kam dia sebab minta berplsah.

Kakak saya dah tak larat dan dah tak mampu lagi nak tolong dia selesaikan msalah hut4ng dia.

Padahal kakak saya dah buat loan sampai 50k semata-mata nak lngsaikan hut4ng keliling pinggang dia tu.

Jadi, budak-budak muda sekarang janganlah slbuk sangat fikir nak kahwin. Ingat semua happy ending ke?

Kebanyakannya kecndang di tengah jalan. Kawan-kawan saya yang tak kahwin lagi sibuk fikir pasal kahwin sebab takvt ketinggalan jadi anak darra tua.

Tapi diri sendiri tak matang untuk berkahwin. Ramai jugak yang tanya kenapa saya tak sedlh langsung sebab berplsah pada umur muda.

Jawapan saya senang. Saya beritahu kawan-kawan saya yang hidup single lebih happy daripada kahwin dengan lelaki yang salah.

Alhamdulillah, hidup saya lebih gembira sekarang dan saya dah tak kisah langsung pasal lelaki sebab dia yang ajar saya hidup berseorangan tanpa suami.

Sumber: Auni Ameera

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari