Beli Emas Harga RM3,000, Bila Nak Jual Sebab Perlukan Duit, Baru Tahu Ada Tak Kena Skip to main content

Beli Emas Harga RM3,000, Bila Nak Jual Sebab Perlukan Duit, Baru Tahu Ada Tak Kena

Beli Emas Harga RM3,000, Bila Nak Jual Sebab Perlukan Duit, Baru Tahu Ada Tak Kena.Memang tidak dapat dinafikan, permintaan terhadap aksesori emas semakin meningkat dari hari ke hari. Walaupun harga emas kian mencanak naik tetapi masih ramai lagi yang mahu membeli untuk tujuan pelaburan pada masa akan datang.

Seperti perkongsian seorang pengguna Facebook iaitu Yasmin Jamil mengakui terkejut apabila ingin menjual kembali gelang emas yang pernah dibelinya pada suatu ketika dahulu.

Nak jual balik gelang emas

Orang dok share ‘gelang golongan bangsawan’ katanya. Sekadar berkongsi pengalaman, pernah beli dan pakai 3 tahun yang dulu. Gelang ni masa beli memang mahal, ikut harga semasa mengikut berat (gram). Tak ingat dah beli brapa dan berat berapa masa tu tapi 3k keatas.

Dipendekkan cerita nak let go gelang ni sebab appak dia nak pakai duit ada hal kecem4san (ku relakan sebab dia yang belikan huhu) nak pinjam dekat orang segan kan. So offer tanya kt group ‘emas used’ di Facebook siapa yang nak ambil harga paling mahal jadi ada seorang saudagar emas ni tawar harga emas agak tinggi masa tu, ingat boleh untung la kan jual emas masa harga tengah tinggi.

Menerusi perkongsian Yasmin, dia memberitahu pernah membeli gelang emas pada 3 tahun yang lalu dengan harga yang agak tinggi iaitu lebih dari RM3k. Tetapi disebabkan mereka memerlukan duit untuk tujuan kecem4san, jadi dia terpaksa menjual kembali gelang emas tersebut.

Tapi sangkaan meleset

Tapi sangkaan ku meleset rupa-rupanya gelang jenis macam ni ada besi guys di dalam dia. Besar dan berat pula tu. Masa beli, besi tu ditimbang sekali mengikut harga emas. Masa nak jual tukang emas akan patahkan dan buang besi tu dan hanya timbang untuk harga emas sahaja.

Aku tertipu dan baru ku tahu. So pada sesiapa yang nak beli gelang macam ni beringat lah. Kalau nak pakai sekadar suka-suka buat tukar-tukar tak ada hal. Kalau nak beli lepas tu nak jual macam sis ni rugi lah kan. Lepas itu gelang macam ni tak sesuai nak buat basahan sebab dalam dia kosong, mudah kemek dan bengkok tapi simple dan nice.

Dengan harga emas yang tinggi, dia menyangka akan memperoleh untung hasil daripada jualan tersebut. Tetapi sangkaannya meleset, rupa-rupanya di dalam gelang emas tersebut terdapat satu besi yang besar dan berat. Dalam kesempatan itu juga, dia juga berpesan kepada orang ramai agar membuat pilihan yang betul ketika ingin membeli emas.

Sumber: Yasmin Jamil

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru