Covid-19 Semakin Mengganas , 3 Kematian Di Malaysia Bawah 40 Tahun Tanpa Ada Penyakit Kronik. Skip to main content

Covid-19 Semakin Mengganas , 3 Kematian Di Malaysia Bawah 40 Tahun Tanpa Ada Penyakit Kronik.

Seorang lagi pesakit warga Malaysia berusia bawah 40 tahun yang tidak mengidap mana-mana penyakit lain, meninggal dunia akibat Covid-19 hari ini.

Mangsa adalah lelaki berusia 31 tahun. Dia merupakan kes ketiga seumpamanya pada tahun ini. Jenazahnya dibawa ke Hospital Alor Gajah, Melaka.

Ini berdasarkan senarai kematian akibat Covid-19 yang dimaklumkan dalam kenyataan Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini.

Walaupun sangat jarang untuk pesakit Covid-19 yang tiada penyakit lain meninggal dunia, kes kematian wabak itu melibatkan mereka yang berusia bawah 40 tahun di Malaysia semakin meningkat.

Kes pertama tahun ini diumumkan pada 17 Januari lalu, melibatkan perempuan berusia 32 tahun.

Menurut keluarganya, dia menjalani kuarantin di rumah dan menunggu untuk dibawa ke hospital, sebelum keadaannya kian lemah dan meninggal dunia.

Dia dipercayai dijangkiti wabak itu di kilang tempatnya bekerja, menurut mereka.

Jenazahnya dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang, Selangor.

KKM juga memaklumkan yang dia tidak mengidap apa-apa penyakit lain.

Kes kedua diumumkan pada 28 Januari, melibatkan lelaki berusia 22 tahun yang meninggal dunia di Hospital Canselor Tunku Muhriz in Cheras, Kuala Lumpur.

Kes kematian melibatkan pesakit bawah 40 tahun, terutama yang tiada komorbiditi lain (mengidap dua atau lebih penyakit lain pada masa sama), amat jarang dilaporkan.

Kebanyakan kematian melibatkan pesakit berusia 60 tahun ke atas, dengan kebanyakannya mengidap penyakit kronik lain seperti diabetes, darah tinggi, jantung dan kencing manis kronik.

Bagaimanapun, sejak gelombang ketiga penularan yang bermula 20 September lalu, semakin ramai yang berusia bawah 40 tahun meninggal dunia akibat Covid-19.

Kebanyakan mereka juga mengidap penyakit lain.

Hari ini terdapat dua lagi pesakit bawah 40 tahun yang meninggal dunia.

Bagaimanapun, berbeza dengan mangsa pertama, kedua-duanya mengidap penyakit kronik lain, antaranya kencing manis, darah tinggi dan strok.

Sejak 1 Oktober 2020 hingga 31 Januari 2021, seramai 43 pesakit bawah 40 tahun telah meninggal dunia, dengan kebanyakannya memiliki komorbiditi.

Sebelum ini, terutama ketika tingginya penularan di Sabah, korban bawah 40 tahun yang tiada penyakit lain lazimnya bukan warganegara. Kebanyakannya dibawa ke hospital setelah meninggal dunia.

Bagi bulan Januari, 15 daripada 289 kematian di Malaysia melibatkan pesakit bawah 40 tahun.

Sehingga 31 Januari, 6.71 peratus kes kematian di negara ini melibatkan golongan itu.

Sebagai perbandingan, lebih 20.1 peratus kematian di Indonesia melibatkan pesakit berusia 45 tahun ke bawah.

Hanya 0.4 peratus pesakit Covid-19 di Malaysia meninggal dunia, manakala 78.4 peratus lagi telah sembuh.

sumber : MK

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M