Covid-19 Semakin Mengganas , 3 Kematian Di Malaysia Bawah 40 Tahun Tanpa Ada Penyakit Kronik. Skip to main content

Covid-19 Semakin Mengganas , 3 Kematian Di Malaysia Bawah 40 Tahun Tanpa Ada Penyakit Kronik.

Seorang lagi pesakit warga Malaysia berusia bawah 40 tahun yang tidak mengidap mana-mana penyakit lain, meninggal dunia akibat Covid-19 hari ini.

Mangsa adalah lelaki berusia 31 tahun. Dia merupakan kes ketiga seumpamanya pada tahun ini. Jenazahnya dibawa ke Hospital Alor Gajah, Melaka.

Ini berdasarkan senarai kematian akibat Covid-19 yang dimaklumkan dalam kenyataan Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini.

Walaupun sangat jarang untuk pesakit Covid-19 yang tiada penyakit lain meninggal dunia, kes kematian wabak itu melibatkan mereka yang berusia bawah 40 tahun di Malaysia semakin meningkat.

Kes pertama tahun ini diumumkan pada 17 Januari lalu, melibatkan perempuan berusia 32 tahun.

Menurut keluarganya, dia menjalani kuarantin di rumah dan menunggu untuk dibawa ke hospital, sebelum keadaannya kian lemah dan meninggal dunia.

Dia dipercayai dijangkiti wabak itu di kilang tempatnya bekerja, menurut mereka.

Jenazahnya dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang, Selangor.

KKM juga memaklumkan yang dia tidak mengidap apa-apa penyakit lain.

Kes kedua diumumkan pada 28 Januari, melibatkan lelaki berusia 22 tahun yang meninggal dunia di Hospital Canselor Tunku Muhriz in Cheras, Kuala Lumpur.

Kes kematian melibatkan pesakit bawah 40 tahun, terutama yang tiada komorbiditi lain (mengidap dua atau lebih penyakit lain pada masa sama), amat jarang dilaporkan.

Kebanyakan kematian melibatkan pesakit berusia 60 tahun ke atas, dengan kebanyakannya mengidap penyakit kronik lain seperti diabetes, darah tinggi, jantung dan kencing manis kronik.

Bagaimanapun, sejak gelombang ketiga penularan yang bermula 20 September lalu, semakin ramai yang berusia bawah 40 tahun meninggal dunia akibat Covid-19.

Kebanyakan mereka juga mengidap penyakit lain.

Hari ini terdapat dua lagi pesakit bawah 40 tahun yang meninggal dunia.

Bagaimanapun, berbeza dengan mangsa pertama, kedua-duanya mengidap penyakit kronik lain, antaranya kencing manis, darah tinggi dan strok.

Sejak 1 Oktober 2020 hingga 31 Januari 2021, seramai 43 pesakit bawah 40 tahun telah meninggal dunia, dengan kebanyakannya memiliki komorbiditi.

Sebelum ini, terutama ketika tingginya penularan di Sabah, korban bawah 40 tahun yang tiada penyakit lain lazimnya bukan warganegara. Kebanyakannya dibawa ke hospital setelah meninggal dunia.

Bagi bulan Januari, 15 daripada 289 kematian di Malaysia melibatkan pesakit bawah 40 tahun.

Sehingga 31 Januari, 6.71 peratus kes kematian di negara ini melibatkan golongan itu.

Sebagai perbandingan, lebih 20.1 peratus kematian di Indonesia melibatkan pesakit berusia 45 tahun ke bawah.

Hanya 0.4 peratus pesakit Covid-19 di Malaysia meninggal dunia, manakala 78.4 peratus lagi telah sembuh.

sumber : MK

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru