“Dia cakap saya macam gajah dan muka macam jalan tar” Gadis Ini Dihina Ex-BF dan Tekad Untuk Berubah Skip to main content

“Dia cakap saya macam gajah dan muka macam jalan tar” Gadis Ini Dihina Ex-BF dan Tekad Untuk Berubah

“Dulu berat saya 63 kilogram (KG). Yes, gemuk dan muka berjerawat. Saya masih ingat dia cakap saya macam gajah dan muka macam jalan tar. Dia tinggalkan saya,” itulah luahan Zahara yang telah menerima pelbagai reaksi dari warga Twitter, lapor The Reporter.

Bercerita tentang pengalaman yang lepas, Zahara mengaku dia pernah dihina sedemikian oleh bekas teman lelakinya dan ketika itu berat badannya 63 kg.

Tidak mahu terus dihina seperti itu, Zahara mengambil inisiatif untuk bangkit semula dan buktikan bahawa dia boleh berubah ke arah yang lebih baik, biarpun tanpa adanya lelaki itu di sampingnya.

“Gambar di sebelah kanan adalah penampilan saya yang terkini. Alhamdulillah, 58 kg. Kalau teman lelaki korang tinggalkan korang, improve diri korang menjadi lebih baik. Jangan sedih-sedih, okey?” tulisnya.

Semuanya bermula apabila Zahara mendapati bekas teman lelakinya itu berlaku curang. Lebih teruk lagi, tanpa rasa bersalah lelaki itu siap membanding bezakan Zahara dengan kekasih gelapnya itu.

“Dia kantoi curang, saya maafkan dia. Dia siap membandingkan saya dengan perempuan yang dia curang itu. Hahaha.

“Itulah, saya pun dah rasa dulu. Saya okey saja, dia yang rasa ‘bagus’,” tulisnya yang redha dan mengambil iktibar dari peristiwa itu.

Berkongsi bagaimana dia berjaya menurunkan berat badan, Zahara menasihatkan golongan perempuan di luar sana perlu tetapkan pada minda mereka untuk berubah dengan bersenam dan menjaga gaya pemakanan.

“Tipsnya, kita kena tetapkan dalam otak yang diri kita mahu menjadi lebih baik, agar dia (bekas) tahu yang kita boleh menjadi lebih baik selepas kena game dengan dia. Barulah dia tahu yang kita boleh hidup tanpa dia. Dengan cara itu, kita akan menjadi lebih rajin bersenam.

“Saya tak makan apa-apa. Saya jogging setiap hari, workout jangan skip. Buat sit up saja, sekurang-kurangnya 30 kali sehari. Minum air yang banyak.

“Untuk penjagaan kulit, saya tidak dapat membantu sebab saya tak pakai skincare ke apa. Tips yang saya kongsikan ini tips dari orang makan hati. Bahaya kalau tak makan apa-apa, setidak-tidaknya makanlah buah-buahan,” tulisnya.

Di antara cara mudah untuk menurunkan berat badan adalah dengan mengamalkan diet intermittent fasting.

Baca perkongsian penuh di bawah:

IF ialah ‘Intermittent Fasting’. Telah terbukti dalam kajian bahawa PUASA adalah diet terbaik. Bukan nak sangkal pasal Paleo diet, Atkins, Mediterranean, dan lain-lain, tapi in my personal opinion, kita ada sunnah. Ikut lah sunnah. Rasulullah SAW banyak berpuasa, dengan pelbagai sebab. So IF adalah cara terbaik nak bagi tubuh kita rehat.

Nak buat puasa Nabi Daud AS, macam tak mampu. Sebab iman nipis. Setiap hari ada pasar malam, pasar rabu. Macam macam rasa tekak ni nak makan. Macam 20 tahun tak makan. Padahal baru minggu lepas pergi beli. Kan kan? Siapa sentap memang kita sama lah.

IF ini ialah kita bagi perut, usus kita rehat dalam masa 12-14 jam. So terpulang you all nak mula jam berapa. Kalau start 6.30 petang, esok jam 9.30 pagi baru breakfast. Kalau mula 8.30 malam, 11.30 pagi baru start makan/breakfast.

Apa kebaikan IF?

Banyak!

Its also known as “CLOSING YOUR KITCHEN EARLY”

Biar betul doktor?

Betul. Inilah yang saya sudah dan telah jalani selama lebih kurang 10 bulan. Waktu terakhir kami makan malam ialah jam 6.30 petang.

‘Berpuasa’ dalam erti kata berpuasa malam ini, walaupun anda ‘LOAD’ di siang hari anda, akan membantu anda HILANG LEBIH BANYAK kilo!

Di dalam Journal Cell Metabolisme, kajian telah dilakukan ke atas 2 kumpulan tikus yang diberi diet ‘High Fats, High Calories’ untuk 100 hari,

Kumpulan Pertama dibenarkan makan sepanjang hari siang dan malam (healthy, controlled diet) manakala Kumpulan Kedua hanya mempunyai akses selama 8 jam pada waktu siang tetapi boleh makan apa sahaja jenis diet, dan hasilnya menunjukkan:

“Kumpulan BERPUASA 14 JAM iaitu Kumpulan Kedua kekal berat badan dan dengan otot (lean muscles) dan Kumpulan Pertama yang makan & makan selama mahu menjadi OBES walaupun keduanya makan sama nilai kalori yang dibekalkan”

Jadi, cara terbaik untuk BERPUASA 14 /16 jam ialah memulakan SARAPAN anda SEAWAL jam 9.30/10.30 pagi!

Tatacaranya banyak:

As newbie – Kak Siti advice buat 12 jam dulu. Kita boleh start last dinner pukul 6.30 petang, esok breakfast 6.30 pagi. Bila dah okay, buat 14 jam. 6.30 petang dinner dan 8.30 pagi breakfast. Lepas itu, teruskan perjuangan 16 jam. Dinner pukul 6.30 petang, breakfast merangkap lunch pukul 10.30 pagi. Sebaiknya 14-16 jam berpuasa.

It’s flexible. Buat ikut keperluan. Contoh, semalam ada kenduri makan pukul 8.30 malam, esok itu tak perlu breakfast, terus lunch!

Lapar?

In between itu, anda boleh untuk:

1. Minum air masak.

2. Minum air garam. Garam bukit 1/2 teaspoon with air mineral.

3. Green Tea.

4. Coffee.

5. Tea.

Nombor 3, 4, 5 semua without sugar or susu ye! Kang Kak Siti cakap tak boleh gula, boleh lah pergi mamak mintak teh sarbat! Abab nanti!

Kemudian, IF ini boleh lah buat EOD dulu iaitu Alternate Day. Satu hari IF satu hari FeedDay! Tapi No Refined Sugar and Processed Food!

Lepas dah okay boleh buat setiap hari.

*IF adalah cara terbaik untuk mengurangkan Insulin Malas/Craving/Ketagihan/Sifat nak mengunyah yang tak habis-habis itu

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru