Dr Say Mengaku Kenal Wanita Ini. Tapi Prof Ni Dah Buat Laporan Polis Pula Skip to main content

Dr Say Mengaku Kenal Wanita Ini. Tapi Prof Ni Dah Buat Laporan Polis Pula

Sejak beberapa hari lalu orang ramai hangat memperkatakan satu vdeo tular seorang wanita membuat U-turn berb4haya dan kemudian mem4ki pemandu lain hanya kerana beliau di hon.

Lebih menarik perhatian apabila warganet mengorek latar belakang wanita terbabit yang dikatakan bekerja sebagai seorang doktor.

Bercakap mengenai kisah tular itu, pengacara Tanya Doktor, Dr. Say akui mengenali wanita yang bergelar doktor tersebut.

Meskipun mengenali wanita tersebut, namun Dr. Say tidak berniat untuk mengulas mengenai apa yang berlaku sebaliknya menjelaskan tugas insan yang bergelar doktor sememangnya penat sejak di peringkat pengajian lagi.

Bukan sahaja penat malah Dr. Say akui menjadi seorang doktor pada awalnya telah menerima tekanan yang hebat.

” Harini viral kisah seorang doktor di Twitter. Saya kenal doktor tu tapi leave it at that jela eh.

” Saya nak cerita yang penat sebenarnya jadi doktor ni. Penat kenapa? Belajar dah penat, 5 tahun medical school yang mana pembelajarannya menyeluruh kena tahu pasal badan manusia dan pnyakit-pnyakit A sampai Z.

” Habis belajar penat kerja pula, 2 tahun housemanship yang mana tekanan kerjanya toksah cakap, ramai kawan se-houseman saya dapat depressi0n, anx1ety malah ada yang bu-nvh diri masa housemanship ni,” katanya.

Dr. Say berkongsi perkara tersebut di akaun Instagram miliknya.

Beberapa hari lalu, tular di media sosial rakaman dashcam memperlihatkan pemandu kereta yang melakukan pusingan U hingga mengakibatkan kesusahan pemandu lain.

Menerusi muat naik daripada seorang pengguna Twitter dikenali sebagai Fadzli Amin, dia mendkwa bahawa pemandu tersebut merupakan seorang doktor dan telah melakukan prov0-kasi kepadanya selepas melakukan pusingan U.

Meskipun penat, Dr. Say berkata bukan alasan untuk wanita itu mencalarkan kerjayanya sebagai doktor dan dia boleh dikenakan tindakan tatatertib.

” Kerja private sector pun penat sebab kena sentiasa jaga tutur kata, jaga perilaku, jaga air muka kang orang cakap “sombong doktor tu tak tengok muka I pun” atau “doktor tu tak check papepun, terus bagi ubat”.

” Sebab orang pandang tinggi profession ser4ng doktor ni. Kalau motivator saIah cakap “cv-rang itu izin Allah” atau artis saIah perilaku lompat dari balkoni pukul 3 pagi, sekejap je orang move on.

” Tapi kalau doktor buat semua ni, kena dengan netizen satu hal, satu hal lagi kena tindakan tatatertib yg mungkin jeopardize career dia as a doctor,” jelasnya lagi.

Bukan tujuan untuk mengeluh atau menyesal dengan kerjaya doktor yang dipilih namun Dr. Say akui doktor juga mansuai biasa tak terlepas dari membuat kesilapan.

” Saya tak complain sebab saya yang pilih profession ni. Cuma saya nak rakyat tahu yang doktor juga manusia biasa.

” Kami punyai perasaan, kami merasa penat dan kadang-kala kami tak lepas dari melakukan kesaIahan.

” Janganlah terlalu cepat menghukum kami. I know the power is in your hands to blame us, to viral us, to retweet about us but instead of doing all that why don’t u let us know if we are lacking in certain areas so that we can improve ourselves to serve u better?

” Ya saya mengaku yang video itu agak keterlaluan tapi we never know what shes been through lagi-lagi di kala COVlD-19 ni.

” Instead of bIaming why don’t we focus on getting the COVlD numbers down k peeps?” nasihatnya.

Individu yang rakam kejadian kena panggil P0lis

Dalam perkembangan terkini, menurut Fadzli, dia di minta untuk datang kebalai  Polis kerana didakwa memandu dalam keadaa yang berbah4ya dan mengeluarkan kata-kata k3sat

Terdahulu pemandu wanita yang videonya tular gara-gara mengeluarkan kata-kata k.esat terhadap seorang pemandu lain dalam satu pert.engkaran pada Selasa, akhirnya memohon maaf.

Wanita yang dikenali sebagai Prof Madya Dr Bahariah Khalid itu membuat permohonan maaf menerusi akaun Instagramnya, bahariahkhalid.

“Jika saya salah, saya minta maaf. Jika saya betul, saya maafkan semua. Spread the p.ositivity (sebarkan positiviti),” tulisnya pada satu posting yang dimuat naik lewat malam Rabu.

Posting tersebut dimuat naik dengan memaparkan gambar bertulis perkataan ‘MAAF’.

Wanita tersebut menjadi perhatlan ramai sejak Selasa, selepas videonya mengeluarkan kata-kata makian kepada seorang pemandu lain menjadi tular.

Video berdurasi lebih dua minit itu dimuat naik di akaun Fadzmin memaparkan kereta yang dipandu pemuda tersebut hampir sahaja berte.mbung dengan kereta yang dipandu seorang wanita yang membuat pusingan U secara melulu.

Pemuda berkenaan kemudian membunyikan hon sebagai tanda tidak berp.uas hati, namun tindakan tersebut meng.undang rasa b.engang pemandu wanita berkenaan lantas mengeluarkan kata-kata makian.

Menerusi satu video berasingan yang dirakam penumpang keretanya, pemandu wanita dalam lingkungan pertengahan umur itu meng.amuk dan mengeluarkan kata-kata k.esat ketika mereka berhenti di lampu isyarat.

Dalam riak wajah m.arah, pemandu wanita berkenaan mendoakan agar pemuda berkenaan dija.ngkiti w.abak C0vid 19.

Pada mulanya, pemandu wanita berkenaan didakwa merupakan seorang doktor, namun sebaliknya dia adalah staf Universiti Putra Malaysia (UPM).

Universiti Putra Malaysia (UPM) menerusi satu kenyataan pada petang Rabu melahirkan kekesalan ekoran sikap kakitangan mereka.

Dalam masa yang sama, Hospital Serdang tampil dengan satu kenyataan mena.fikan pemandu wanita berkenaan adalah doktor yang bertugas di hospital berkenaan mahupun kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Sumber:gmpak

Comments

Popular Article

JANGAN DICIUM ANAK2 YANG SEDANG TIDUR KERANA ITU SALAH SATU SEBAB ANAK KITA MENJADI DEGIL.

Apabila anak anda nakal kita selalu marahi mereka, bukan marah sebab kita tak suka tapi marah sebab kita takut tejadi apa-apa dekat mereka, tapi nak buat macam mana dah budak mestila degil. Degil-degil itu pun datang dari ayahnya jugak jadi tidak boleh kita berbuat apa-apa, lari sana lari sini tetiba senyap ,lahhh,,dah tidur bawah meja rupanya. kita yang melihat si comel tertidur pula dengan gaya bermacam ragam, aksi comel dan menawan, mesti geram dan ingin menciumnya, tahukah anda bahaya mencium anak ketika sedang tidur. Berikut penerangan ustaz ismail kamus yang mungkin perlu ada tahu. si comel ku. geramm nak cium kan. hmmm. ~ jika Anak-anak degil @ nakal ~ – Sediakan air satu jug – Baca Basmalah 786 kali – Baca surah yasin ayat 72 وَذَلَّلْنَاهَا لَهُمْ فَمِنْهَا رَكُوبُهُمْ وَمِنْهَا يَأْكُلُونَ “Dan Kami tundukkan binatang-binatang itu untuk mereka, maka sebagiannya mereka tunggangi dan sebagiannya mereka makan” Selesai baca hembus ke air & bagi anak m

Sayangilah mak sementara dia masih ada. Kerana doanya tiada hijab. Hilanglah satu rahmat bila Mak kembali kepada Pencipta-Nya.

Mak tu, Walau mulutnya marah, tapi hatinya tidak. Mak tu, Walau dia kata lantaklah kamu, tapi otaknya masih fikirkan hal kamu. Mak tu, Walau dia kata taknak makan sudah, tapi sedar² lauk kegemaran kamu ada kat atas meja. Mak tu, Walau dia kata kamu buat salah kamu tanggung sendiri, tapi dia yg tak tidur malam fikirkan masalah kamu, tahu² dia yg bagi jalan utk kamu selesaikan masalah kamu. Mak tu,  Walau dia kata kamu jahat, degil, sampai dia penat bagi nasihat, tapi dlm setiap solatnya ada doa utk kamu. Mak tu, Walau kamu dah ada keluarga sendiri, tapi dia masih risaukan kesihatan kamu. Mak tu, Walau kamu dah besar panjang & tinggal jauh darinya, tapi dia masih gembira jika dpt masakkan & sendukkan nasi ke pinggan anak²nya. Mak tu, Walau katanya dia dah tua nak rehat taknak masak dah, tapi dialah paling sibuk memasak bila tahu anaknya nak balik makan.  Mak tu, Walau nampak dia letih, tapi hatinya paling gembira bila lihat anaknya makan masakannya dgn penuh selera. M

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me