“Itu bukan anak saya” Ibu Cemas Bayi Tertukar Akibat Cuai, Anaknya Sudah Dibawa Wanita Lain Keluar Skip to main content

“Itu bukan anak saya” Ibu Cemas Bayi Tertukar Akibat Cuai, Anaknya Sudah Dibawa Wanita Lain Keluar

Menanti kelahiran cahaya mata antara momen indah bagi setiap pasangan yang sudah berumah tangga.

Namun begitu, pasti ada juga sedikit kebimbangan mengenai keselamatan ibu dan bayi semasa proses kelahiran itu.

Bayinya telah tertukar dan dibawa pulang oleh keluarga lain

Satu perkongsian yang tular di laman Facebook oleh seorang pengguna bernama Puan Nur Hafiza Md Rosli yang menceritakan pengalaman apabila bayinya telah tertukar.

Namun begitu, pasti ada juga sedikit kebimbangan mengenai keselamatan ibu dan bayi semasa proses kelahiran itu.

Bayinya telah tertukar dan dibawa pulang oleh keluarga lain

Satu perkongsian yang tular di laman Facebook oleh seorang pengguna bernama Puan Nur Hafiza Md Rosli yang menceritakan pengalaman apabila bayinya telah tertukar.

Pulang kerumah tanpa bayi

Setelah 3 hari ibu ini telah dibenarkan pulang seorang diri kerana bayinya masih memerlukan pemantauan doktor kerana jaundice.

Beliau yakin boleh membawa bayinya pulang pada 17 Februari walaupun belum menerima apa-apa kebenaran dari pihak kesihatan kerana keadaan bayi yang belum mengizinkan.

Bayi kena tinggal sebab jaundice

“Alhamdulillah pada 12/2/2021/1016pm /Boy /3.1kg sy selamat lahirkan sikecik ni secara pembedahan.”

“Pada 15/2 /2021 – Mamy Discharge Hospital tapi baby kena tinggal di nursery sebab jaundice.”

Bayi masih kena monitor lagi satu malam

“Pada 16/2/2021 (Selasa) -Nursery call untuk datang tengok baby sebab baby dah turun jaundice dan mintak ibu datang untuk tengok cara penyusuan secara bf.”

“Pada masa yang sama dapat la tengok baby tapi baby tak boleh balik sbb nak monitor lagi satu mlm.”

Bayi dah tak duduk bawah lampu

“Maybe esok dah bole discharge, sebab malam tu baby dah xduduk bawah lampu dah (So Mamy Berharap esok dapat bawak balik baby).”

“Pada 17/2/2021 (11.30pg) -Call nursery untnk kepastian tapi dari (india lelaki) bagitaw xbole discharge harini sebab berat baby turun so kena monitor lg satu hari.”

Doktor cadangkan untuk ibu datang susukan bayi

“Pada 17/2/2021 (12.30 tghri) -Suami call untuk kepastian dan minta baby dibawa balik sebab baby dah ok dari jaundice dan xperlu duduk bawah lampu tapi tetap xbole sebab nak tunggu sampai berat baby ok.”

“Pada 17/2/2021 (3.45ptg) -Call lagi untuk tanya keadaan anak (dr chinese perempuan) terangkan benda yang sama dan (sebelum tu ibu request nak datang susukan) dan DR suggest untuk datang ke hospital untuk susukan baby pada 5.30 petang.”

Itu bukan anak saya

Tergerak hati mahu pergi ke hospital bagi tujuan penyusuan, tekaan wanita ini tepat apabila bayi yang diserahkan bukan anaknya.

“Pada 5.30 petang -terus ke nursery bertanya nurse dan terus dibawa ke baby cot baby dan saya terus bgtaw nurse berkenaan itu bukan anak saya.”

Nama tertera di katil bayi dan tag di kaki tidak sama

Setelah diperiksa nama Puan Nur Hafiza memang tertera di katil namun tag kaki bayi berkenaan menyatakan nama ibu lain.

“Nurse suh semak nama di cot betul nama ibu (nama saya) tapi semak di tag kaki anak nama ibu lain dan ibu di minta tunggu sekejap (maybe g cari la kot).”

Bayi dah discharge tengahari tadi

“Lebih kurang 15-20 minit cmtu tanya nurse lagi ,nurse bgtaw boleh panggil suami tak nanti kita jelaskan (Emosi mse ni xtau nak cakap ape dah macam-macam pikir).”

“Dalam bilik itu terus diterangkan dan mereka minta maaf sebab baby dah discharge tengahari tu dan disalah ambil oleh org lain dan serta mengaku kecuaian mereka.”

Bergegas ke lokasi untuk ambil anak saya semula

“Mereka telah ambik tindakan segera untuk detect anak saya di mana dan terus hubungi ibu berkenaaan.”

“Kami bergegas ke lokasi berkenaan untuk ambil anak saya semula (Seb baik dapat detect).”

Report tersalah dan tertukar 

“Pada 17/2 8.15 pm : Baby saya dibawa semula ke nursery dan baby saya ditimbang depan saya dan suami ternyata berat baby saya berbeza dari ape yg diterangkan doc2 berkenaan.”

“Semasa dalam panggilan dan jadi report pon tersalah dan tertukar. Jadi berat yang terkurang tu berat baby lagi satu bukan baby saya.”

Nasib baik tergerak hati nak datang 

“Pada pukul 3.40 petang saya call tu ternyata baby saya memang dah xde kat nursery lagi dah.”

“Nasib baik gerak hati nak datang petang, kalau x xtau la berapa lama dia dah keluar ikut org lain.”

Harap tak berulang lagi lepas ini pada orang lain

“Lebih kurang dalam 10 malam baru settel dan saya boleh bawak balik baby ke rumah”.

“Dengan keadaan sakit ceaser menunggu dari 5.30 sampai 10 mlm (Allah je tahu perasaan tu) Semoga xberulang lagi lepas ni pada org lain.”

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru