“Jika Tidak Sah, Perkahwinan Itu Terbatal”, Jais Mohon Kepada ‘100 Pasangan’ Untuk Tampil Beri Kerjasama Skip to main content

“Jika Tidak Sah, Perkahwinan Itu Terbatal”, Jais Mohon Kepada ‘100 Pasangan’ Untuk Tampil Beri Kerjasama

KOTA BHARU - Pasangan yang bernikah menggunakan khidmat jurunikah tanpa tauliah seperti yang dibongkarkan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) baru-baru ini diminta tidak takut untuk tampil ke jabatan berkenaan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata, ia bagi memudahkan proses berkaitan dan untuk mengesahkan status perkahwinan pasangan terlibat.

"Saya menyeru kepada semua terlibat, begitu juga dengan mereka yang telah sedar bahawa perkahwinan menggunakan sindiket supaya tampil kepada JAIS.

"Bagi mempermudahkan segala urusan berkait dengan perkahwinan, mereka tidak perlu takut," katanya ketika ditemui pemberita di sini pada Ahad

Beliau berkata demikian merujuk kepada pembongkaran Bahagian Pengurusan Penguatkuasaan JAIS sebelum ini berhubung pernikahan menggunakan jurunikah tanpa tauliah apabila menahan seorang bekas kakitangan awam di sebuah premis di Puncak Alam, Shah Alam.

Sehubungan itu, JAIS sudah meminta 100 pasangan yang dinikahkan lebih sebulan lalu itu tampil bagi membantu siasatan.

Sementara itu, Ahmad Marzuk juga Ahli Parlimen Pengkalan Chepa berkata, setakat ini hanya 100 pasangan yang terlibat sebagaimana dilaporkan, namun beliau tidak menolak kemungkinan terdapat beberapa lagi kes seumpamanya.

Malah, katanya, kemungkinan isu yang dibongkarkan di Selangor itu turut berlaku di negeri-negeri lain.

Beliau sehubungan itu berharap agar semua pihak menyedari bahawa perkahwinan menggunakan jurunikah tanpa tauliah dan menjadi jurunikah tidak bertauliah merupakan satu kesalahan.

Ahmad Marzuk sebelum itu menyampaikan sumbangan RM2,000 sebagai bayaran pendahuluan kepada Muhamad Muzani Mohamad, 27, di Pengkalan Chepa di sini yang perlu membeli mesin bantuan pernafasan.

Sumber: Sinar

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru