Kesedihan dan Kesetian 'Aulia' Kepada Tuannya yg Telah Meninggal Sampai Menemui Ajal Skip to main content

Kesedihan dan Kesetian 'Aulia' Kepada Tuannya yg Telah Meninggal Sampai Menemui Ajal

Seremban: "Kucing yang kami beri nama 'Aulia' ini memang manja dengan arwah ayah, sejak ayah meninggal dunia, dia tak mahu makan.

"Aulia hanya minum air sahaja dan badannya terlalu lemah sehingga tidak berdaya berjalan, akhirnya dia menemui ajal selepas 41 hari ayah meninggalkan kami," kata Nur Atiqah Syahirah Rosman, 24.

Nur Atiqah ketika dihubungi berkata, menyedari kesedihan dan kesetiaan kucing itu, setiap hari dia membawanya ke kubur ayahnya, Rosman Wahab, 52, yang dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Senawang.

Kisah kesetiaan kucing itu mendapat perhatian netizen apabila dikongsi oleh seorang lelaki melalui Facebook yang simpati dengannya ketika dibawa ke tanah perkuburan itu dalam keadaan tidak bermaya kerana enggan makan selepas tuannya meninggal dunia.

Menurut Nur Atiqah, kucing itu memang manja dengan arwah ayahnya yang meninggal dunia akibat kencing manis dan setiap pagi akan makan jika disediakan oleh Rosman.

"Aulia juga akan ikut berjalan jika kami keluar menaiki kereta jika ayah ikut bersama dan apabila ayah meninggal dunia, Aulia seakan bersedih hingga tidak lalu makan.

"Memang dari dulu, kalau orang lain bagi makan, Aulia tak nak, sebulan selepas ayah meninggal dunia, Aulia tak makan, dia duduk di luar rumah dan masuk rumah pun untuk minum air sahaja.

"Kelmarin (1 Februari) adik bawa ke kubur ayah, malam itu Aulia mati dan ditanam dekat dengan rumah di bawah pokok, selepas 41 hari arwah ayah meninggal dunia," katanya.

Nur Atiqah berkata, kucing itu dibela oleh ayahnya sejak usia haiwan itu dua tahun dan kini sudah lima tahun bersama keluarga mereka.

"Kucing ini memang sangat manja tetapi hanya dengan arwah ayah sahaja. Kalau dengan kami, ibu dan dua lagi adik saya, tidaklah semanja itu. Tak sangka dia sangat bersedih sehingga tidak lalu makan.

"Aulia kucing yang cantik tetapi dia ada penyakit sawan dan sesekali bila terkena penyakit itu, ayahlah mengubatnya," katanya.

Menurutnya, kisah Aulia terus dikenang kerana kasih sayangnya terhadap arwah ayahnya sangat meruntun jiwa mereka sekeluarga yang sudah dianggap keluarga sendiri walaupun ia binatang.

Lebih menyentuh hati mereka, kucing itu turut menuruti perjalanan arwah ayahnya apabila mati selepas 41 hari 'bersedih'

Sumber: HarianMetro

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M