Meninggal di Australia, pengurus jenazah nasihat elok kebumi arwah disana. Ini sebabnya Skip to main content

Meninggal di Australia, pengurus jenazah nasihat elok kebumi arwah disana. Ini sebabnya

Keluarga kepada wanita Malaysia yang maut dalam kemalangan di Griffith, Australia semalam, berharap dapat membawa pulang jenazah untuk dikeb. umikan di kampung halamannya di Pekan Ayer Hitam, dekat sini

Berikut pula nasihat dan perkongsian dari Ustaz Rafie yang berpengalaman dalam menguruskan jnzah

KASIHANILAH JENAZAH. BIARKAN JASADNYA DISEMADIKAN DI TEMPAT KEMATIANNYA 💀⚰️

"Jenazah dari luar negara jika hendak dibawa pulang ke negara asal akan melalui satu proses yang menakutkan iaitu 'embalming' (pengawetan).

Proses ini memerlukan darah dalam badan dibuang keluar dan satu cecair bernama 'formalin' akan dimasukkan kebiasaannya dalam jumlah 12 liter.

Tak habis di situ, perut jenazah akan ditebuk dan satu besi panjang lebih kurang 1 meter yang dinamakan sebagai 'trocar' akan dihunus menusuk ke perut untuk menghancurkan organ2 dalaman badan jenazah seperti hati, perut, jantung, limpa, usus dan lain-lain bagi tujuan membuang darah dalam organ dan semuanya akan disedut keluar.

Kaedah ini bagi mengelakkan mayat cepat mereput dan membusuk. Meskipun luaran jasadnya nampak elok sempurna tetapi dalamannya hancur sehancur-hancurnya!

Maka jika kasihankan jenazah, biarlah jasadnya dikebumikan di tempat dia meninggal dunia. Hal itupun bertepatan dengan sunnah. 

Jangan diseksa jenazah lagi setelah dia melalui peritnya sakaratulmaut. Seandainya si mati boleh berkata-kata, sudah tentu dia tidak mahu jasadnya dibawa pulang kembali.

Sekadar perkongsian pengalaman dari seorang Undertaker.." 💀

KASIHANILAH JENAZAH. BIARKAN JASADNYA DISEMADIKAN DI TEMPAT KEMATIANNYA 💀⚰️ "Jenazah dari luar negara jika hendak...

Posted by Skuad Pengurusan Jenazah - SPJ Malaysia on Tuesday, February 9, 2021


Sumber: skuad pengurusan jenazah

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari