Rumah usia 100 tahun ‘ghaib’ dikebas Skip to main content

Rumah usia 100 tahun ‘ghaib’ dikebas

IPOH – Sebuah bangunan bersejarah dengan nilai warisan tinggi berusia 100 tahun di Kampung Kuchai di sini ‘ghaib’ apabila dirobohkan pihak tidak bertanggungjawab beberapa hari lalu.

Mengikut rekod, binaan rumah kayu peninggalan golongan aristokrat Melayu itu diserahkan kepada kerajaan bagi keperluan melebarkan Sungai Kinta pada waktu itu sebelum diserahkan kepada Kelab Rotary Ipoh.

Ia kemudian dijadikan tempat perlindungan kanak-kanak gelandangan pada tahun 1935 dikenali sebagai King George V Silver Jubilee Rotary Home di bawah seliaan Dr. Samsudin Cassim iaitu

anak Melayu kedua bergelar doktor di Tanah Melayu ketika itu.

Pada tahun 2010 rumah itu dijadikan premis Kelab Belia Ipoh sebelum dikosongkan beberapa tahun kemudian.

Tinjauan Kosmo! mendapati kerja-kerja perobohan dilakukan secara tergesa-gesa dengan bongkah batu bata, kayu dan papan serta kepingan atap genting dibiar berselerakan.

Bukan itu sahaja, tiada sebarang papan tanda pemberitahuan dipasang sekali gus menimbulkan tanda tanya mengenai apa sebenarnya yang berlaku kepada rumah bersejarah itu.

Mengikut rekod, rumah itu menggunakan atap genting Tuileries Roman Boyar buatanPerancis.

Timbalan Presiden Persatuan Warisan Perak, Nor Hisham Zulkifle berkata, pihaknya menerima maklumat tentang kerja perobohan itu oleh orang awam yang melalui kawasan tersebut.

“Apa yang berlaku ini sangat menyedihkan. Sejak 15 tahun lalu, pelbagai pihak telah menyuarakan keprihatinan mereka supaya kawasan Kampung Kuchai diambil berat kerana nilai sejarahnya yang tinggi.

“Kini ia menjadi kenyataan dan sama nasib dengan rumah-rumah lama lain yang ghaib atau menyembah bumi,” katanya.

Kampung Kuchai yang kini sebahagian daripada bandar Ipoh dibuka oleh orang-orang Melayu pada penghujung abad ke-19 sebelum kedatangan imigran Cina berikutan kepesatan perlombongan bijih timah pada masa itu.

Difahamkan, pada tahun 2010 terdapat sekurang-kurangnya kira-kira 12 buah rumah tinggalan golongan aristokrat Melayu Ipoh di sini yang kebanyakannya dihuni secara tidak sah oleh pengusaha bengkel.

Sumber: kosmo

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru