Rumah usia 100 tahun ‘ghaib’ dikebas Skip to main content

Rumah usia 100 tahun ‘ghaib’ dikebas

IPOH – Sebuah bangunan bersejarah dengan nilai warisan tinggi berusia 100 tahun di Kampung Kuchai di sini ‘ghaib’ apabila dirobohkan pihak tidak bertanggungjawab beberapa hari lalu.

Mengikut rekod, binaan rumah kayu peninggalan golongan aristokrat Melayu itu diserahkan kepada kerajaan bagi keperluan melebarkan Sungai Kinta pada waktu itu sebelum diserahkan kepada Kelab Rotary Ipoh.

Ia kemudian dijadikan tempat perlindungan kanak-kanak gelandangan pada tahun 1935 dikenali sebagai King George V Silver Jubilee Rotary Home di bawah seliaan Dr. Samsudin Cassim iaitu

anak Melayu kedua bergelar doktor di Tanah Melayu ketika itu.

Pada tahun 2010 rumah itu dijadikan premis Kelab Belia Ipoh sebelum dikosongkan beberapa tahun kemudian.

Tinjauan Kosmo! mendapati kerja-kerja perobohan dilakukan secara tergesa-gesa dengan bongkah batu bata, kayu dan papan serta kepingan atap genting dibiar berselerakan.

Bukan itu sahaja, tiada sebarang papan tanda pemberitahuan dipasang sekali gus menimbulkan tanda tanya mengenai apa sebenarnya yang berlaku kepada rumah bersejarah itu.

Mengikut rekod, rumah itu menggunakan atap genting Tuileries Roman Boyar buatanPerancis.

Timbalan Presiden Persatuan Warisan Perak, Nor Hisham Zulkifle berkata, pihaknya menerima maklumat tentang kerja perobohan itu oleh orang awam yang melalui kawasan tersebut.

“Apa yang berlaku ini sangat menyedihkan. Sejak 15 tahun lalu, pelbagai pihak telah menyuarakan keprihatinan mereka supaya kawasan Kampung Kuchai diambil berat kerana nilai sejarahnya yang tinggi.

“Kini ia menjadi kenyataan dan sama nasib dengan rumah-rumah lama lain yang ghaib atau menyembah bumi,” katanya.

Kampung Kuchai yang kini sebahagian daripada bandar Ipoh dibuka oleh orang-orang Melayu pada penghujung abad ke-19 sebelum kedatangan imigran Cina berikutan kepesatan perlombongan bijih timah pada masa itu.

Difahamkan, pada tahun 2010 terdapat sekurang-kurangnya kira-kira 12 buah rumah tinggalan golongan aristokrat Melayu Ipoh di sini yang kebanyakannya dihuni secara tidak sah oleh pengusaha bengkel.

Sumber: kosmo

Comments

Popular Article

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M

'Dia tak mabuk, tak guna phone, pakai seat belt bukti dia memandu dengan penuh tanggungjawab' - Netizen buat petisyen, desak bebaskan Sam Ke Ting

Susulan keputusan Mahkamah Tinggi Johor Bharu menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 kerana menyebabkan kematian 8 remaja berbasikal lajak di jalan raya pada jam 3 pagi, ramai netizen menyuarakan bantahan terhadap keputusan itu. Satu petisyen juga telah diwujudkan untuk mendapatkan sokongan ramai bagi mendesak pihak berkenaan membebaskan Sam Ke Ting daripada pertuduhan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja terbabit.  "Seperti yang dinyatakan oleh Majistret Siti Hajar Ali dalam penghakimannya pada 2019, Sam tidak berada di bawah pengaruh alkohol, tidak menggunakan telefon bimbit dan memakai tali pinggang keledar semasa memandu, membuktikan bahawa dia memandu dengan penuh tanggungjawab dan berhati-hati.  "Tetapi keadaan gelap, jalan berbukit-bukau dan berliku-liku di mana pemandu tidak dapat menjangkakan ada geng basikal lajak di jalan raya pada jam 3 pagi.  "Kami rakyat Malaysia berasa ngeri dengan hukuman yang dikenakan terhad

“Anak Speech Delay, Padan Muka” – Cikgu Ayu Mohon Maaf Ayat Guris Hati Ibu Bapa

Cikgu Ayu pada semalam sempat berkongsikan pendapatnya di TikTok ekoran isu seorang anak murid dibuang dari tadika lantaran terkencing di dalam kelas,. Beliau turut memberikan teguran secara terbuka khususnya buat sebilangan ibu bapa yang tidak menyedari tentang kepentingan mengajar anak untuk menguruskan diri sendiri sekiranya terasa hendak membuang air. Akan tetapi, kelantangan itu malah mengguris hati ramai pihak. Kalau yang faham, saya punya penerangan tu untuk parents jangan MALAS  Justeru itu, pendidik pra-sekolah ini sempat menjelaskan beliau menujukan peringatan tersebut kepada golongan ibu bapa yang bersikap malas sahaja. Kenyataan berbunyi “Anak speech delay, padan muka” pula tidak lain tidak bukan merupakan ulasan kepada perangai segelintir penjaga yang gemar membiarkan cahaya mata mereka terdedah dengan gajet secara kerap tanpa kawalan. @cikguayu_imtecer Reply to @mama.imanandikram klu yg faham i punya penerangan tu..untuk parents yg MALAS! OK. #cikguayusempoi ♬ bunyi a