“Setianya Isteri Kepada Suami..,” Isteri Cium Kaki Arwah Suami Bagaikan ‘Minta Ampun’ Sebelum Dikebumikan Skip to main content

“Setianya Isteri Kepada Suami..,” Isteri Cium Kaki Arwah Suami Bagaikan ‘Minta Ampun’ Sebelum Dikebumikan

Kehilangan insan tersayang seperti pasangan hidup perit untuk diterima oleh sesiapa pun. Suami atau isteri yang selama ini menjadi tempat berkongsi segalanya telah kembali ke pangkuan Tuhan, tiada lagi di sisi untuk menemani.

Seperti perkongsian oleh Facebook Skuad Pengurusan Jenazh – SPJ Malaysia dan Unit Khas Van Jenazh mengenai kasih seorang isteri buat a.rwah suaminya ketika pihak mereka menguruskan j.enazah berkenaan.

Menurut SPJ, wanita yang menc.ium wajah a.rwah suaminya berulang kali itu kemudian menc.ium bahagian kaki ar.wah sambil berbisik dan menangis seperti meminta maaf buat kali terakhir kepada a.rwah.

Pihak SPJ yang hiba memberitahu situasi tersebut pertama kali berlaku sepenjang menguruskan ratusan j.enazah, menandakan kasihnya isteri sehingga ke hujung nyawa suami.

Rakan Gabungan Ngo’s Pengurusan J.enazah Malaysia-UKVJ ( KLANG )

Perkongsian tentang kasih seorang isteri buat arwah suaminya..

Sewaktu menguruskan jenazah dibilik wakaf saya diberi peluang untuk melihat bagaimana setianya seorang isteri kepada suami..

Si isteri berbisik sambil menangis teresak esak sambil menci.um berulang kali wajah a.rwah suaminya.. Saya tidak memahami bahasa yang digunakan oleh si isteri sewaktu berbisik kepada a.rwah..

Ini kerana mengikut dari borang maklumat yang ditulis oleh si isteri mereka berasal dari Kampung Gelam Gelam S.emporna Sabah.. Dari apa yang saya tahu si isteri berbicara dengan menggunakan bahasa atau dialek bajau Sabah..

Selepas m.encium wajah a.rwah suaminya si isteri beralih kearah bahagian kaki.. Saya sangkakan si isteri mahu memberi kebenaran kepada kami untuk menutup wajah arwah suaminya..

Tetapi sangkaan saya meleset… Rupanya si isteri mencium kaki arwah suaminya sambil berbisik sesuatu dan menangis..

Sepanjang menguruskan beratus j.enazah baru pertama kali saya melihat situasi tersebut berlaku.. Ketika itu saya yakin si isteri sedang meminta ampun dan maaf dari a.rwah suaminya..

Biarpun saya tidak memahami dialek bahasa yang digunakan saya yakin si isteri sedang meminta maaf kepada a.rwah.. Bila terlihat perbuatan si isteri itu membuatkan saya teringat pada satu ayat..

“Syurga seorang isteri terletak dibawah telapak kaki seorang suami”

Kelakuan si isteri membuatkan saya terfikir.. Kasih sayang si isteri kepada suaminya cukup setia sehingga ke hujung nyawa.. Hampir 10 minit situasi tersebut berlaku..

Saya bersama yang lain hanya membiarkan dan memberi ruang kepada si isteri berbuat demikian.. Kerana kami tahu itu adalah peluang kali terakhir untuk seorang isteri meminta kepada suaminya..

Untuk makluman pembaca.. Maklumat tentang kem.atian a.rwah disalurkan kepada kami oleh seorang staff forensik Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang..

Katanya ada seorang perempuan yang juga isteri kepada satu jenazah memerlukan bantuan pengurusan je.nazah untuk a.rwah suaminya..

Staff forensik tersebut memberitahu si isteri tidak mempunyai duit untuk membayar kos pengurusan.. Lalu kami telah menawarkan diri untuk membantu pengurusan je.nazah secara keseluruhan..

Je.nazah telah kami kebumikan ditanah perk.uburan islam Seksyen 21 Shah Alam.. Segala pengurusan untuk Allahyarham Zulbasir Bin Sulaiman kami gunakan dari tabung pengurusan je.nazah yang diinfaq oleh orang ramai..

Kos liang lahad untuk arwah juga dibayar menggunakan dari dana yang ada.. Terima kasih kepada semua penyumbang.. Kerana anda operasi kami masih berjalan sehingga hari ini.. Alhamdulillah.

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari