“Setianya Isteri Kepada Suami..,” Isteri Cium Kaki Arwah Suami Bagaikan ‘Minta Ampun’ Sebelum Dikebumikan Skip to main content

“Setianya Isteri Kepada Suami..,” Isteri Cium Kaki Arwah Suami Bagaikan ‘Minta Ampun’ Sebelum Dikebumikan

Kehilangan insan tersayang seperti pasangan hidup perit untuk diterima oleh sesiapa pun. Suami atau isteri yang selama ini menjadi tempat berkongsi segalanya telah kembali ke pangkuan Tuhan, tiada lagi di sisi untuk menemani.

Seperti perkongsian oleh Facebook Skuad Pengurusan Jenazh – SPJ Malaysia dan Unit Khas Van Jenazh mengenai kasih seorang isteri buat a.rwah suaminya ketika pihak mereka menguruskan j.enazah berkenaan.

Menurut SPJ, wanita yang menc.ium wajah a.rwah suaminya berulang kali itu kemudian menc.ium bahagian kaki ar.wah sambil berbisik dan menangis seperti meminta maaf buat kali terakhir kepada a.rwah.

Pihak SPJ yang hiba memberitahu situasi tersebut pertama kali berlaku sepenjang menguruskan ratusan j.enazah, menandakan kasihnya isteri sehingga ke hujung nyawa suami.

Rakan Gabungan Ngo’s Pengurusan J.enazah Malaysia-UKVJ ( KLANG )

Perkongsian tentang kasih seorang isteri buat arwah suaminya..

Sewaktu menguruskan jenazah dibilik wakaf saya diberi peluang untuk melihat bagaimana setianya seorang isteri kepada suami..

Si isteri berbisik sambil menangis teresak esak sambil menci.um berulang kali wajah a.rwah suaminya.. Saya tidak memahami bahasa yang digunakan oleh si isteri sewaktu berbisik kepada a.rwah..

Ini kerana mengikut dari borang maklumat yang ditulis oleh si isteri mereka berasal dari Kampung Gelam Gelam S.emporna Sabah.. Dari apa yang saya tahu si isteri berbicara dengan menggunakan bahasa atau dialek bajau Sabah..

Selepas m.encium wajah a.rwah suaminya si isteri beralih kearah bahagian kaki.. Saya sangkakan si isteri mahu memberi kebenaran kepada kami untuk menutup wajah arwah suaminya..

Tetapi sangkaan saya meleset… Rupanya si isteri mencium kaki arwah suaminya sambil berbisik sesuatu dan menangis..

Sepanjang menguruskan beratus j.enazah baru pertama kali saya melihat situasi tersebut berlaku.. Ketika itu saya yakin si isteri sedang meminta ampun dan maaf dari a.rwah suaminya..

Biarpun saya tidak memahami dialek bahasa yang digunakan saya yakin si isteri sedang meminta maaf kepada a.rwah.. Bila terlihat perbuatan si isteri itu membuatkan saya teringat pada satu ayat..

“Syurga seorang isteri terletak dibawah telapak kaki seorang suami”

Kelakuan si isteri membuatkan saya terfikir.. Kasih sayang si isteri kepada suaminya cukup setia sehingga ke hujung nyawa.. Hampir 10 minit situasi tersebut berlaku..

Saya bersama yang lain hanya membiarkan dan memberi ruang kepada si isteri berbuat demikian.. Kerana kami tahu itu adalah peluang kali terakhir untuk seorang isteri meminta kepada suaminya..

Untuk makluman pembaca.. Maklumat tentang kem.atian a.rwah disalurkan kepada kami oleh seorang staff forensik Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang..

Katanya ada seorang perempuan yang juga isteri kepada satu jenazah memerlukan bantuan pengurusan je.nazah untuk a.rwah suaminya..

Staff forensik tersebut memberitahu si isteri tidak mempunyai duit untuk membayar kos pengurusan.. Lalu kami telah menawarkan diri untuk membantu pengurusan je.nazah secara keseluruhan..

Je.nazah telah kami kebumikan ditanah perk.uburan islam Seksyen 21 Shah Alam.. Segala pengurusan untuk Allahyarham Zulbasir Bin Sulaiman kami gunakan dari tabung pengurusan je.nazah yang diinfaq oleh orang ramai..

Kos liang lahad untuk arwah juga dibayar menggunakan dari dana yang ada.. Terima kasih kepada semua penyumbang.. Kerana anda operasi kami masih berjalan sehingga hari ini.. Alhamdulillah.

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru