Tanpa Mempunyai Segala Simpton, Akhirnya Pergi Dia bersama Corona Skip to main content

Tanpa Mempunyai Segala Simpton, Akhirnya Pergi Dia bersama Corona

Nama Hospital dan doktor aku rahsiakan .

Kisah ini dikongsi kan oleh seorang kawan yang bertugas sebagai doktor kecemasan .

Beberapa minggu yang lepas .

Datang seorang Pemuda berumur dalam linkungan 40 tahun , En Kamal , Ke jabatan kecemasan . Bersama seorang isteri dan dua orang anak yang berumur linkungan bawah 5 tahun .

En kamal mengadu tak sedap badan dan batuk . Deria rasa dah mula berkurangan .

Tiada demam , tiada sedak nafas .

Seperti biasa doktor akan ambil swab test covid . Masa tu Saturation oksigen 99% , Suhu 36.8 . Tekanan darah dan kadar denyutan nadi normal .

En Kamal , Nampak fit seperti biasa .

Tiada penyakit lain

Sihat seperti orang lain dengan tubuh yang agak tegak dan sasa

En kamal di arahkan pulang dahulu sementara menunggu keputusan swab

kerana tiada indikasi untuk di masukkan ke dalam wad .

Malam tu , En kamal diberitahu , Bahawa beliau positif sars cov2 ( Covid 19 ) serta menerangkan kepada en kamal cara 2 untuk kuarantin di rumah .

Panduan untuk mengisi carta harian juga turut diberi melalui online , Dan juga cara cara untuk memalklum kan pada pihak pkd dan my sejahtera .

Pihak hospital telah memberi cadangan kepada En kamal , agar isteri dan anak anak untuk segara menjalani swab test

Namun , Mereka tidah hadir keesokkan harinya .

Hari ke empat , En kamal datang semula , Kali ini en kamal hadir dengan rasa pernafasan yang berat , Namun masih tidak demam .

Semasa pemeriksaan , Doktor mendapati Kepekatan Oksigen semakin berkurangan hingga 90% . En kamal perlukn bantuan oksigen . En kamal juga menjalani Xray untuk based monitoring .

�xray , Nampak jangkitan pada paru paru .

Dengan segera doktor pakar bahagian jangkita turun untuk memeriksa en kamal

�En kamal dimasukkan ke dalam ward .

Bahana coronavirus yang sangat kejam dan progresif ini telah menyebabkan keadaan paru2 en kamal menjadi semakin parah dan lemah .

En kamal dipindahkan Ke Icu untuk rawatan intensif . Segala alatan bantuan pernnafasan telah dipasang pada en kamal

Kini , En kamal hanya bergatung pada alat pernafasan sahaja , Untuk meneruskan hidup .

Tiada ubat ubatan spesifik , Yang dapat memebantu en kamal untuk membunuh virus kejam ini

Takdir tuhan , Tiada siapa yang tahu .

Selang 2 hari , En kamal menghembuskan nafas terakhirnya .

Dalam usia 40 tahun , En kamal telah meninggalkan isteri dan dua anak comelnya .. Dalam sekelip mata .

Isteri dan anak telah pun menjalani ujian swab test covid . Alhamdulilah , Keputusan mereka negatif .

Memang tuhan nak lindung keluarga en kamal .

Kata kawan aku yang incharge sebagai doktor kecemasan yang jumpa en kamal pertama kali ,

“ Baru je 4 hari lepas tengok dia datang dalam keadaan fit , bergurau dengan anak anak , Tak sangka dia pergi terlalu cepat “

Walaupun dunia kita semakin canggih

Namun dunia , Masih mundur dan masih cetek ilmu tentang perubatan

Masih banyak yang perlu di belajar ,

Masih banyak kajian yang perlu dilakukan .

Teknologi yang kita ada sekarang ?

Hanya 10% sahaja dalam ilmu perubatan yang luas

Tujuan aku cerita ni , Untuk berkongsi ..

Bagaimana progresif nya virus covid 19 ni

Ada yang mampu survive , Ada yang tak mampu survive

Bergantung pada antibodi masing ?

Ya mungkin ... Tapi siapa yang tahu ?

Tak perlu lah aku nak beri nasihat disini , Kerana semua orang kenal apa itu covid 19 .

Siapa sangka seawal Umur 40 an , Akhirnya pergi bersama Corona .

Jadi pandai pandai lah jaga diri di luar sana .

Ada yang kata konspirasi ?

Terpulang pada penilaian masing2 .

Semua orang di beri akal dah fikiran .

Apa yang aku cerita ni bukan konspirasi , Tapi realiti

Tak perlu berbalah sana sini

Yang penting jaga diri dan ahli keluarga sendiri .

Kadang2 kita terlupa . Aku tolong ingatkan .

Musuh kita masih aktif di luar sana

Kisah ini juga peringatan untuk diri sendiri .

Kadang2 aku pun lalai seperti kamu diluar sana juga .

Kalau kau bukan golongan konspirasi . Share lah !

Tag ,share . Harap sama sama dapat ambil iktibar


https://dryazeedhairi.com/perginya-dia-bersama-corona/ 

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari