Tanpa Mempunyai Segala Simpton, Akhirnya Pergi Dia bersama Corona Skip to main content

Tanpa Mempunyai Segala Simpton, Akhirnya Pergi Dia bersama Corona

Nama Hospital dan doktor aku rahsiakan .

Kisah ini dikongsi kan oleh seorang kawan yang bertugas sebagai doktor kecemasan .

Beberapa minggu yang lepas .

Datang seorang Pemuda berumur dalam linkungan 40 tahun , En Kamal , Ke jabatan kecemasan . Bersama seorang isteri dan dua orang anak yang berumur linkungan bawah 5 tahun .

En kamal mengadu tak sedap badan dan batuk . Deria rasa dah mula berkurangan .

Tiada demam , tiada sedak nafas .

Seperti biasa doktor akan ambil swab test covid . Masa tu Saturation oksigen 99% , Suhu 36.8 . Tekanan darah dan kadar denyutan nadi normal .

En Kamal , Nampak fit seperti biasa .

Tiada penyakit lain

Sihat seperti orang lain dengan tubuh yang agak tegak dan sasa

En kamal di arahkan pulang dahulu sementara menunggu keputusan swab

kerana tiada indikasi untuk di masukkan ke dalam wad .

Malam tu , En kamal diberitahu , Bahawa beliau positif sars cov2 ( Covid 19 ) serta menerangkan kepada en kamal cara 2 untuk kuarantin di rumah .

Panduan untuk mengisi carta harian juga turut diberi melalui online , Dan juga cara cara untuk memalklum kan pada pihak pkd dan my sejahtera .

Pihak hospital telah memberi cadangan kepada En kamal , agar isteri dan anak anak untuk segara menjalani swab test

Namun , Mereka tidah hadir keesokkan harinya .

Hari ke empat , En kamal datang semula , Kali ini en kamal hadir dengan rasa pernafasan yang berat , Namun masih tidak demam .

Semasa pemeriksaan , Doktor mendapati Kepekatan Oksigen semakin berkurangan hingga 90% . En kamal perlukn bantuan oksigen . En kamal juga menjalani Xray untuk based monitoring .

�xray , Nampak jangkitan pada paru paru .

Dengan segera doktor pakar bahagian jangkita turun untuk memeriksa en kamal

�En kamal dimasukkan ke dalam ward .

Bahana coronavirus yang sangat kejam dan progresif ini telah menyebabkan keadaan paru2 en kamal menjadi semakin parah dan lemah .

En kamal dipindahkan Ke Icu untuk rawatan intensif . Segala alatan bantuan pernnafasan telah dipasang pada en kamal

Kini , En kamal hanya bergatung pada alat pernafasan sahaja , Untuk meneruskan hidup .

Tiada ubat ubatan spesifik , Yang dapat memebantu en kamal untuk membunuh virus kejam ini

Takdir tuhan , Tiada siapa yang tahu .

Selang 2 hari , En kamal menghembuskan nafas terakhirnya .

Dalam usia 40 tahun , En kamal telah meninggalkan isteri dan dua anak comelnya .. Dalam sekelip mata .

Isteri dan anak telah pun menjalani ujian swab test covid . Alhamdulilah , Keputusan mereka negatif .

Memang tuhan nak lindung keluarga en kamal .

Kata kawan aku yang incharge sebagai doktor kecemasan yang jumpa en kamal pertama kali ,

“ Baru je 4 hari lepas tengok dia datang dalam keadaan fit , bergurau dengan anak anak , Tak sangka dia pergi terlalu cepat “

Walaupun dunia kita semakin canggih

Namun dunia , Masih mundur dan masih cetek ilmu tentang perubatan

Masih banyak yang perlu di belajar ,

Masih banyak kajian yang perlu dilakukan .

Teknologi yang kita ada sekarang ?

Hanya 10% sahaja dalam ilmu perubatan yang luas

Tujuan aku cerita ni , Untuk berkongsi ..

Bagaimana progresif nya virus covid 19 ni

Ada yang mampu survive , Ada yang tak mampu survive

Bergantung pada antibodi masing ?

Ya mungkin ... Tapi siapa yang tahu ?

Tak perlu lah aku nak beri nasihat disini , Kerana semua orang kenal apa itu covid 19 .

Siapa sangka seawal Umur 40 an , Akhirnya pergi bersama Corona .

Jadi pandai pandai lah jaga diri di luar sana .

Ada yang kata konspirasi ?

Terpulang pada penilaian masing2 .

Semua orang di beri akal dah fikiran .

Apa yang aku cerita ni bukan konspirasi , Tapi realiti

Tak perlu berbalah sana sini

Yang penting jaga diri dan ahli keluarga sendiri .

Kadang2 kita terlupa . Aku tolong ingatkan .

Musuh kita masih aktif di luar sana

Kisah ini juga peringatan untuk diri sendiri .

Kadang2 aku pun lalai seperti kamu diluar sana juga .

Kalau kau bukan golongan konspirasi . Share lah !

Tag ,share . Harap sama sama dapat ambil iktibar


https://dryazeedhairi.com/perginya-dia-bersama-corona/ 

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru