Video - Tidak Peduli Kesihatan Buah Pinggang, ‘Influencer’ TikTok Ini Syorkan 2,000mg Dos Vitamin C Sehari Skip to main content

Video - Tidak Peduli Kesihatan Buah Pinggang, ‘Influencer’ TikTok Ini Syorkan 2,000mg Dos Vitamin C Sehari

Tidak kira samada kaum lelaki mahupun wanita, rata-rata ingin memiliki kesihatan tubuh badan yang baik serta kualiti kulit wajah yang berseri. Untuk tujuan itu , pengambilan pelbagai makanan tambahan atau supplement  seperti Vitamin C menjadi ikutan dan trend dalam kalangan masyarakat kita.

Namun, baru-baru ini tular sebuah perkongsian video yang dimuat naik oleh seorang pengguna di Twitter @ekynaris mengenai salah seorang influencer TikTok yang memberikan hujahan serta mengesyorkan pengambilan supplement vitamin C  pada kadar dos maksimum yang terbaik 2,000 mg sehari.


Menerusi hantaran tersebut, influencer berkenaan mendakwa bahawa dos vitamin C sebanyak 2,000mg sehari (500mg bersamaan satu biji vitamin C) adalah paling disyorkan pengambilannya untuk sehari tambahan pula pada musim Covid-19 kini.

Di samping itu, beliau juga menjamin kesemua dos berkenaan akan diserap sepenuhnya ke dalam tubuh badan tanpa berlaku pembaziran dos yang dibuang menerusi pencernaan air kencing.

Boleh mendatangkan bahaya dan mudarat

Namun, menerusi hantaran rakaman video tangkap layar (screen recording) berkenaan, pengguna Twitter @ekynaris_ sempat merakam dan menjengah ke ruangan komen yang dilontarkan oleh netizen di TikTok berserta kapsyen “Hahaha sis apa ni, 2,000mg tu too much for body. Boleh jadi dangerous tahu. 500mg sudah okay dah. Even 1,000mg doktor kata boleh memudaratkan.”

Rata-rata lontaran komen netizen yang mendakwa kandungan dos vitamin C 2,000mg sehari mampu memudaratkan kesihatan itu sempat dibalas oleh influencer Tiktok berkenaan dan dengan sombongnya beliau membalas dengan kapsyen “Google sebelum hujah”.

Isu ini turut menjadi perbualan oleh netizen di Twitter dan rata-rata mereka menganggap bahawa influencer berkenaan lebih mementingkan pendirian beliau sendiri berbanding apa saranan yang disyorkan oleh mereka yang pakar dalam bidang kesihatan.



Ya betul, seperti yang kita tahu, kadar dos vitamin C yang paling tinggi mampu mencerahkan kulit wajah serta baik bagi sistem pencernaan tubuh badan. Namun, jika dicari info menerusi Google, rata-rata pakar kesihatan telah menjelaskan bahawa kandungan dos vitamin C yang paling maksimum diperlukan oleh tubuh badan manusia hanyalah 400 mg sehari.


Jika vitamin C diambil 2,000mg sehari, 400mg sahaja yang diserap oleh badan manakala kadar dos yang selebihnya akan diproses menjadi air kencing melalui proses penapisan buah pinggang. Proses ini membuatkan buah pinggang berkerja keras untuk menapiskan kandungan vitamin C dalam badan. Jika diamalkan selalu, buah pinggang akan menjadi rosak serta menyebabkan batu karang yang kronik.

Betul kata orang “kecantikan itu menyakitkan” namun janganlah sampai ianya mampu memudaratkan kesihatan yang kronik. Dalam kes ini, dos vitamin C 2,000mg sehari adalah yang paling terbaik bagi influencer berkenaan sedangkan 400mg sudah memadai. Seelok-eloknya, jadikanlah sayuran serta buah-buahan yang bernutrisi sebagai pengganti supplement vitamin C agar kesihatan buah pinggang anda terjamin.

Sumber: thevocket

Comments

Popular Article

JANGAN DICIUM ANAK2 YANG SEDANG TIDUR KERANA ITU SALAH SATU SEBAB ANAK KITA MENJADI DEGIL.

Apabila anak anda nakal kita selalu marahi mereka, bukan marah sebab kita tak suka tapi marah sebab kita takut tejadi apa-apa dekat mereka, tapi nak buat macam mana dah budak mestila degil. Degil-degil itu pun datang dari ayahnya jugak jadi tidak boleh kita berbuat apa-apa, lari sana lari sini tetiba senyap ,lahhh,,dah tidur bawah meja rupanya. kita yang melihat si comel tertidur pula dengan gaya bermacam ragam, aksi comel dan menawan, mesti geram dan ingin menciumnya, tahukah anda bahaya mencium anak ketika sedang tidur. Berikut penerangan ustaz ismail kamus yang mungkin perlu ada tahu. si comel ku. geramm nak cium kan. hmmm. ~ jika Anak-anak degil @ nakal ~ – Sediakan air satu jug – Baca Basmalah 786 kali – Baca surah yasin ayat 72 ูˆَุฐَู„َّู„ْู†َุงู‡َุง ู„َู‡ُู…ْ ูَู…ِู†ْู‡َุง ุฑَูƒُูˆุจُู‡ُู…ْ ูˆَู…ِู†ْู‡َุง ูŠَุฃْูƒُู„ُูˆู†َ “Dan Kami tundukkan binatang-binatang itu untuk mereka, maka sebagiannya mereka tunggangi dan sebagiannya mereka makan” Selesai baca hembus ke air & bagi anak m

Sayangilah mak sementara dia masih ada. Kerana doanya tiada hijab. Hilanglah satu rahmat bila Mak kembali kepada Pencipta-Nya.

Mak tu, Walau mulutnya marah, tapi hatinya tidak. Mak tu, Walau dia kata lantaklah kamu, tapi otaknya masih fikirkan hal kamu. Mak tu, Walau dia kata taknak makan sudah, tapi sedar² lauk kegemaran kamu ada kat atas meja. Mak tu, Walau dia kata kamu buat salah kamu tanggung sendiri, tapi dia yg tak tidur malam fikirkan masalah kamu, tahu² dia yg bagi jalan utk kamu selesaikan masalah kamu. Mak tu,  Walau dia kata kamu jahat, degil, sampai dia penat bagi nasihat, tapi dlm setiap solatnya ada doa utk kamu. Mak tu, Walau kamu dah ada keluarga sendiri, tapi dia masih risaukan kesihatan kamu. Mak tu, Walau kamu dah besar panjang & tinggal jauh darinya, tapi dia masih gembira jika dpt masakkan & sendukkan nasi ke pinggan anak²nya. Mak tu, Walau katanya dia dah tua nak rehat taknak masak dah, tapi dialah paling sibuk memasak bila tahu anaknya nak balik makan.  Mak tu, Walau nampak dia letih, tapi hatinya paling gembira bila lihat anaknya makan masakannya dgn penuh selera. M

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me