[VIDEO] Mana Nak Lari? Penghuni MAEPS Bersorak ‘Dalang’ Curi Phone Diberkas Skip to main content

[VIDEO] Mana Nak Lari? Penghuni MAEPS Bersorak ‘Dalang’ Curi Phone Diberkas

Insiden kecurian di Malaysia bagaikan tiada berpenghujung lebih-lebih lagi pada musim pandemik ini. Ramai yang seakan-akan terdesak untuk mencari wang sehingga mengambil pendekatan mudah dengan melakukan jenayah. Baru-baru ini, pusat kuarantin penghidap COVID-19 Serdang telah dikejutkan dengan satu insiden kecurian telefon bimbit.

Curi phone dalam MAEPS…dalang akhirnya tumpas & berjaya diberkas

Pengguna akaun TikTok @ayekefli sempat merakam suasana tegang di dalam pusat kurantin MAEPS ketika pihak polis melakukan siasatan berhubung isu tersebut. Mereka dilihat lengkap mengenakan sut pakaian perlindungan diri (PPE) sepanjang mengesan dalang di sebalik kejadian tersebut. Suspek akhirnya tumpas selepas berjaya dikesan oleh pasukan berkenaan.

@ayiekefli

Patut la ramai orang hilang hp , Naseb jumpe pencuri dia . Mantap PDRM datang awal . #fyp #maepsserdang #fy

♬ Oh No - Kreepa

2 suspek dibawa keluar…penghuni turut bersorak tanda terima kasih kepada pihak berkuasa

Siapa sangka, rupa-rupanya ia didalangi oleh dua orang suspek. Sejurus berjaya diberkas, mereka kemudian dibawa keluar dari pusat tersebut. Kejadian ‘mengaibkan’ itu turut disaksikan oleh kesemua penghuni pusat kurantin berkenaan. Mereka malah siap bersorak tanda terima kasih atas kecekapan pihak polis dalam menangani isu jenayah tersebut.

@ayiekefli

Syabass ! Masuk lokapp ye . 👍🏻👍🏻 #fyp #fy #maepsserdang

♬ bunyi asal - Ayie Kefli

Sebelum ni duduk MAEPS selamat, sekarang tak lagi…tengah kuarantin pun sempat buat ‘kerja’

Menjengah ke ruangan komen, netizen meluahkan rasa terkilan kerana ia merupakan jenayah pertama yang direkodkan di MEAPS. Di samping memuji kecekapan pihak berkuasa, mereka turut terhibur melihat segelintir penghuni yang sakan bersorak.




Sumber: kisahdunia

Comments

Popular Article

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M

'Dia tak mabuk, tak guna phone, pakai seat belt bukti dia memandu dengan penuh tanggungjawab' - Netizen buat petisyen, desak bebaskan Sam Ke Ting

Susulan keputusan Mahkamah Tinggi Johor Bharu menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 kerana menyebabkan kematian 8 remaja berbasikal lajak di jalan raya pada jam 3 pagi, ramai netizen menyuarakan bantahan terhadap keputusan itu. Satu petisyen juga telah diwujudkan untuk mendapatkan sokongan ramai bagi mendesak pihak berkenaan membebaskan Sam Ke Ting daripada pertuduhan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja terbabit.  "Seperti yang dinyatakan oleh Majistret Siti Hajar Ali dalam penghakimannya pada 2019, Sam tidak berada di bawah pengaruh alkohol, tidak menggunakan telefon bimbit dan memakai tali pinggang keledar semasa memandu, membuktikan bahawa dia memandu dengan penuh tanggungjawab dan berhati-hati.  "Tetapi keadaan gelap, jalan berbukit-bukau dan berliku-liku di mana pemandu tidak dapat menjangkakan ada geng basikal lajak di jalan raya pada jam 3 pagi.  "Kami rakyat Malaysia berasa ngeri dengan hukuman yang dikenakan terhad

“Anak Speech Delay, Padan Muka” – Cikgu Ayu Mohon Maaf Ayat Guris Hati Ibu Bapa

Cikgu Ayu pada semalam sempat berkongsikan pendapatnya di TikTok ekoran isu seorang anak murid dibuang dari tadika lantaran terkencing di dalam kelas,. Beliau turut memberikan teguran secara terbuka khususnya buat sebilangan ibu bapa yang tidak menyedari tentang kepentingan mengajar anak untuk menguruskan diri sendiri sekiranya terasa hendak membuang air. Akan tetapi, kelantangan itu malah mengguris hati ramai pihak. Kalau yang faham, saya punya penerangan tu untuk parents jangan MALAS  Justeru itu, pendidik pra-sekolah ini sempat menjelaskan beliau menujukan peringatan tersebut kepada golongan ibu bapa yang bersikap malas sahaja. Kenyataan berbunyi “Anak speech delay, padan muka” pula tidak lain tidak bukan merupakan ulasan kepada perangai segelintir penjaga yang gemar membiarkan cahaya mata mereka terdedah dengan gajet secara kerap tanpa kawalan. @cikguayu_imtecer Reply to @mama.imanandikram klu yg faham i punya penerangan tu..untuk parents yg MALAS! OK. #cikguayusempoi ♬ bunyi a