Makcik Buat “Fb Live” Sampai 3 Pagi Jual Baju “Bundle” Menangis Terharu Ada Yang “Lock” Sampai 100 Helai Nak Beli Skip to main content

Makcik Buat “Fb Live” Sampai 3 Pagi Jual Baju “Bundle” Menangis Terharu Ada Yang “Lock” Sampai 100 Helai Nak Beli

Mencari rezeki itu perlulah seiring dengan usaha, kesabaran dan tawakkal yang tinggi kepadaNya. Barulah ia pasti akan ‘terbalas’ dengan hasil yang tidak disangka-sangka.

Kebanyakan peniaga umumnya akan menggunakan pelbagai medium perniagaan secara optimum bagi memastikan jualannya ‘laku keras’, contohnya peniaga pakaian bundle yang sanggup duduk di depan skrin telefon untuk bersiaran langsung hingga berjam-jam lamanya.

Bercerita tentang peniaga pakaian bundle, baru-baru ini terjadi satu situasi yang akan menyentuh hati apabila seorang wanita yang agak berusia memberanikan dirinya beraksi di hadapan kamera untuk mempromosi pakaian bundle yang dijualnya.

Individu yang digelar sebagai ‘Mak’ oleh rata-rata warganet ini dikatakan sanggup bersiaran langsung melalui Facebook di group ketika waktu sudah pun larut malam.

Malah dikatakan, bermula dengan ‘viewer’ yang hanya beberapa orang sahaja, namun semakin lama semakin bertambah dek sokongan awam yang gembira melihatnya gigih berusaha.

Mari ikuti perkongsian 0leh salah seorang warganet,Norazman Md Nor tentang cerita ‘live bundle’ mak ini.

Mak ni live time-time macam ni (3 pagi), jual baju bundle. Semua sehelai RM1. Dari view 3-4 orang tiba-tiba mendadak naik view sampai RM170. Menangis dia.

Dia up sehelai-sehelai baju tu sambil tersedu-sedu, bergenang air mata dia. Kemudian ada dua orang hamba Allah ni terbuka hati nak lock 100 dan 50 helai baju-baju bundle mak.

Dia jadi serba-salah dengan viewer live dia, risau dengan yang tak dapat, risau yang lain-lain marah dan tak puas hati. Then ramai-ramai cakap patut ambik, habiskan baju bundle tu. 

Mak rehat awal malam ni. Fuh nangis weh.

Akak yang lock 100 dan 50 helai tu mintak mak dan viewer ramai-ramai tu doakan semoga diorang dikurniakan zuriat. Thats it, thats all.

Ada 130 lebih macam tu pakaian bundle. Akak-akak yang lock tu cakap ‘mak ambiklah duit baju tu, kemudian baju tu mak jual balik’. 

Mak cakap dia taknak, dia cakap tak elok. So mak decide nak sedekahkan je baju-baju tu nanti dekat mana-mana tempat yang memerlukan. Mengalir pahala tu tak putus-putus.

Dari niat mak cari rezeki, orang terikut nak beli dan senangkan mak supaya mak dapat rehat awal, sampaikan mak boleh jadi asbab untuk yang lain-lain buat pahala dan bersedekah.

Dan ada yang scroll FB mak ni, nampak mak ada buat nasi lemak, kemudian sedekah dekat masjid, surau. Ramai-ramai pakat nak suruh mak buatkan sampaikan value RM1,000 untuk sedekahkan.

“Help” bukan minta sedekah, tapi..

Jika merujuk kepada kapsyen siaran langsung mak atau nama Facebooknya Rosidah Ahmad, beliau menulis ‘Help’ diikuti dua tanda seru.

Menurut Norazman, ‘help’ yang dinyatakan itu bukanlah bermaksud untuk minta tolong atau sedekah, akan tetapi mak sebenarnya ‘menyeru’ orang ramai yang menonton siaran langsung itu untuk membeli jualannya.

“Mak tu tak pernah minta orang sedekah atau beli banyak-banyak pun. Kesian mak tu nangis-nangis lagi pagi tadi..dia taknak orang salah faham.

“Kesian dia, dia tak tahu nak buat live..nak pin nombor WhatsApp dan buat link WhatsApp pun dia tak reti. Ramai-ramai pakat tolong mak tu sikit-sikit waktu live tu,” jelas Norazman ketika dihubungi hari ini.

Tangkap layar salah satu status niaga di Facebook mak.

Difahamkan, mak menjual pakaian bundle adalah kerana untuk mencari duit poket sendiri. Dalam masa sama, mak juga gigih mengambil upah buat nasi lemak untuk disedekahkan di masjid dan surau di kawasan berhampiran rumahnya.

Agak menyentuh hati sebenarnya melihat semangat mak. Bukan sahaja rajin berniaga pakaian bundle dan berani bersiaran langsung di Facebook, malah mak juga turut tidak lupa akan tanggungjawab sebagai seorang manusia, iaitu membantu orang lain yang lebih memerlukan.

“Bila mak cakap mak nak sedekahkan pakaian bundle tu, mak hafal semua nama-nama tempat yang perlukan bantuan. Means..mak dah tahu tempat-tempat yang perlukan bantuan makanan dan pakaian.

“Kalau tengok live mak tu, mak langsung tak ambil apa-apa untung. Mak cuma buat untuk sampaikan niat orang sahaja. Memang sebak tengok mak buat live tu,” katanya lagi.

Tangkap layar salah satu status niaga di Facebook mak.

Jelas apa yang diceritakan Norazman tentang mak ini sangat mengetuk jiwa kita semua. Mak seorang yang rajin, berani, dalam masa sama tinggi sifat empati dan simpati untuk bersedekah kepada orang lain.

Jika anda mahu menonton siaran langsung mak dan membantu jualan pakaian bundlenya, bolehlah ‘bertandang’ ke group Terbaik E-Store itu. Ada rezeki, insyaAllah boleh tengok mak bercakap depan kamera.

Semoga rezeki mak dipermudahkan. Ameen.

Sumber: Norazman Mohd Nor / Rosidah Ahmad

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari