Nak Hantar Proton X50 Pelanggan, Sales Advisor Pandu 180km/j Sampai Total Lost Skip to main content

Nak Hantar Proton X50 Pelanggan, Sales Advisor Pandu 180km/j Sampai Total Lost

Bagi pembeli kereta pastinya teruja apabila tiba masa ‘Delivery Day’ kereta baru yang diidamkan sejak sekian lama

Namun bukan semuanya berakhir dengan kereta selamat sampai ke tangan, ada juga yang dapat khabar berita kurang menyenangkan.

Kelmarin telah tular satu kisah kereta Proton X50 mengalami kemalangan dan total lost semasa dalam perjalanan untuk menghantar kereta kepada pelanggan yang berada di Johor Bahru.

Seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Puteri TopSales, seorang bekas sales advisor Proton telah berkongsi satu hantaran bagi menceritakan hal sebenar dan membersihkan nama beliau akibat kemalangan yang berlaku.

Menurut Puteri, dia telah berurusan dengan pelanggan semenjak empat bulan lalu. Walaupun dia tidak lagi bersama Proton, dia masih berurus niaga menjual kereta atas kepercayaan pelanggannya.

Kereta pelanggan ini telah didaftar pada 1/3/2021 dan merancang untuk penghantaran dari KL ke JB pada 6/3/2021. Oleh sebab Puteri tidak lagi bekerja sebagai sales advisor Proton, dia telah dimaklumkan tidak menghantar kereta pelanggan bersendirian.

SAYA IZINKAN KORANG POST / SHARE BERITA YANG NI

Assalamualaikum . Cukup cukup lah viralkan berita yang tak sahih ni . Saya akan berikan info yang betul . Saya disini ingin membuat pengakuan ya benar ini adalah customer saya . Saya telah berurusan dengan customer ni dari 4 bulan lepas .

Saya adalah bekas sales advisor proton tapi masih lagi berurus niaga menjual kereta diatas kepercayaan customer 

Kereta customer ni di register pada 1/3/2021 dan merancang untuk deliver dari KL ke JB pada 6/3/2021 

Oleh sebab saya bukan lagi authorised staff proton disitu, pada hari kejadian, saya diberitahu tidak dibenarkan menghantar kereta customer sendirian. Azmi sebagai SA disitu yg menemani dan membawa kereta X50 tersebut .

Pada jam 3 ptg , kami mula bertolak keluar dari showroom . Manager sebagai saksi yg Azmi membawa kereta X50 tu dan saya membawa kereta Azmi .

Azmi keluar dulu dan terus hilang entah ke mana . Apabila saya call , dia memberikan alasan dan dia meminta saya untuk terus jalan dulu . Sebelum itu saya telah beritahu lokasi penghantaran .

Saya call Azmi untuk berjumpa dan gerak bersama (konvoi) tapi Azmi taknak dan menyuruh saya tidak menunggu dia . Terus jumpa di JB .

Pada jam 5.30 saya menghantar lokasi customer kepada Azmi dan Azmi telah memberitahu saya yang dia telah sampai melaka dan masih meneruskan perjalanan .

Saya telah berhenti di RNR dua kali dan pada jam 7 ptg saya telah keluar tol skudai jb, namun Azmi masih senyap tanpa khabar berita .

Saya terus menghubungi azmi sehingga pukul 8 PM Azmi kata dia telah masuk segamat dan saya menganggarkan dalam pukul 10 malam sampai JB . Saya terus menghubungi Azmi melebihi 40 kali tapi tak dijawab .

Pada jam 11 malam , saya mendapat panggilan telefon oleh customer saya sendiri yg Azmi telah memberitahu beliau yg kereta accident teruk sehingga TOTAL LOST ! di kawasan segamat dan Azmi telah membuat pengakuan di balai yang dia telah membawa kereta customer saya pada kelajuan 180 km/h .

Dan Azmi juga tidak jujur kerana telah memutar belitkan fakta dan dia telah menipu saya . Alasan dia tidak masuk akal dimana dia sebenarnya telah lalu jalan Karak dan hampir pusing di Dungun sedangkan destinasi kami adalah menghala ke JB .

Dia memberitahu yg waze dan maps adalah salah ! Cerita sebenar telah dibuat pengakuan oleh Azmi sendiri di balai dikelilingi ramai saksi .

Oleh sebab itu , Azmi wajib bertanggungjawab diatas kecuaian dia memandu kereta customer . Segala kerugian perlu dibayar oleh Azmi .

Di sini saya sertakan report polis yang saya telah buat untuk cover diri dan bukti kesalahan dari Azmi bukan dari saya .

Saya harap semua tidak mendengar hanya dari sebelah pihak . Saya juga harap penjelasan saya ni dapat membersihkan nama dan reputasi saya . Kes masih dalam proses .

Azmi sebagai pemandu alhamdulillah selamat dan tiada mengalami sebarang kecederaan , belum arwah lagi . Bagaimana kemalangan tu berlaku hanya Azmi seorang je tahu kejadian sebenar .

Tapi berdasarkan gambar yg kita lihat , betapa hebatnya X50 demi melindungi pemandu . #X50 telah memenangi 5star NCAP . Tiberr promote pulak .

Namun, saya sangat terkilan dengan apa yg jadi . Mungkin cerita ini boleh diambik iktibar dan pengajaran buat kita semua supaya lebih berhati hati.

SAYA IZINKAN KORANG POST / SHARE BERITA YANG NI !Assalamualaikum . Cukup cukup lah viralkan berita yang tak sahih ni ....

Posted by Puteri TopSales on Wednesday, March 10, 2021

Ekoran kejadian tersebut, Puteri telah membuat satu cover report polis bagi mempertahankan diri dan menjaga nama baiknya.

Dia berharap semua orang dapat mengambil iktibar dari kejadian yang berlaku dan Puteri tetap berjumpa dengan pelanggannya bagi menyelesaikan perkara ini dengan baik.

Bagi Azmi pula, syukur kerana dia tidak mengalami sebarang kecederaan dari kemalangan tersebut

Sumber

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru