'Saya disaman kerana guna ekzos 'aftermarket' sedangkan keputusan tahap bunyi motor dibawah tahap maksimum, apa cerita ni??' - JSPT jawab isu viral ekzos aftermarket Skip to main content

'Saya disaman kerana guna ekzos 'aftermarket' sedangkan keputusan tahap bunyi motor dibawah tahap maksimum, apa cerita ni??' - JSPT jawab isu viral ekzos aftermarket

25 Mac 2021, seorang lelaki meluahkan ketidakpuasan hatinya terhadap saman yang dikenakan terhadapnya berhubung kesalahan menggunakan ekzos 'aftermarket' (bukan daripada pengeluar asal) yang dianggap telah mengubahsuai ekzos tanpa kebenaran JPJ. 

Aizal Ahmad, berang kerana dituduh telah mengubah suai ekzos motosikalnya sedangkan dia tidak berbuat demikian. Sebaliknya dia hanya membeli ekzos aftermarket yang sama rupa serta bentuk seperti ekzos yang asal atau keluaran kilang. 

"Semasa dalam perjalanan ke tempat kerja di Tol Dua, ada sekatan jalan raya di laluan motosikal. Saya ditahan dan diminta mengeluarkan kad pengenalan dan lesen. 

"Selepas itu seorang polis trafik bertanya, adakah ekzos motosikal saya 'aftermarket' atau standard kilang? Saya menjawab, aftermarket dan dia terus menyerahkan kad pengenalan saya kepada rakan sekerjanya yang kemudian mengeluarkan saman 'ubah suai ekzos'. 

"Selepas itu saya membawa motosikal ke tempat menguji tahap bunyi Jabatan Alam Sekitar (JAS). Selepas diuji, keputusan tahap bunyi motosikal saya adalah 91.8db, di bawah tahap maksimum 95db. 

"Saya disaman sebelum motosikal saya diuji. Saya meminta slip keputusan ujian tahap bunyi dari JAS, tetapi mereka memberitahu saya yang mereka hanya mengeluarkan slip jika tahap bunyi melebihi tahap yang diluluskan. 


"Jadi saya bertanya tentang saman yang dikenakan, polis trafik itu menjawab saya tetap salah kerana mengubah suai ekzos. Bila masa saya ubah suai? Saya hanya membeli ekzos aftermarket yang sama rupa dan bentuk dengan ekzos standard kilang dan ia lulus ujian tahap bunyi JAS.

"Jadi, adakah membeli ekzos aftermarket salah di sisi undang-undang? Apa cerita ni?" tulisnya di Facebook.

Confused and 😤 Semasa dlm perjalanan ke tempat kerja, di tol Dua Ada roadblock di laluan motosikal, saya ditahan dan...

Posted by Aizal Ahmad on Wednesday, March 24, 2021

Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Polis Diraja Malaysia mengambil maklum mengenai status Facebook Aizal Ahmad itu dan tampil memberi penjelasan melalui jawapan bertulis kepada MalaysiaKini. 

JSPT menegaskan, penggunaan semua ekzos aftermarket adalah salah di sisi undang-undang. Setiap pengubahsuaian kenderaan termasuk ekzos adalah tertakluk kepada peruntukan di bawah Kaedah 9A LN 170.59 - Kaedah-Kaedah kenderaan bermotor (Pembinaan dan Penggunaan) 1959. 

Pengubahsuaian itu haruslah terlebih dahulu mendapat kelulusan daripada ketua pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Oleh yang demikian, semua ekzos yang bukan daripada pengeluar asal adalah tidak boleh digunakan. 

"Mengapa Aizal masih disaman walaupun tahap bunyi ekzos motosikalnya tidak melebihi tahap bunyi yang ditetapkan oleh JAS iaitu 95db?" 

Menurut JSPT, tahap bunyi dan pengubahsuaian ekzos motosikal adalah dua isu yang berbeza. Tahap bunyi ditentukan oleh alat pengukuran bunyi khas dari JAS, manakala ubah suai ekzos adalah tertakluk kepada Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu dianggap mengubah suai tanpa mendapat kelulusan ketua pengarah JPJ. 

Sumber: Aizal Ahmad, Malaysiakini

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M