Tertuduh bunuh & sumbat isteri dalam tong air, rayu dikenakan hukuman ringan sebab perlu tanggung 4 anak & bayar loan bank Skip to main content

Tertuduh bunuh & sumbat isteri dalam tong air, rayu dikenakan hukuman ringan sebab perlu tanggung 4 anak & bayar loan bank

Lelaki yang didakwa membunuh dan menyumbat mayat isterinya di dalam tong air biru pada 1 Mac 2021, didakwa di Mahkamah Majistret dan Mahkamah Sesyen Kota Tinggi pada Selasa, 16 Mac 2021. 

Tertuduh, Mohd Hanafi Patahur Rahim, 43, didakwa dengan lima pertuduhan membunuh isterinya dan memiliki senjata api tanpa kebenaran.

Mahkamah bagaimanapun tidak merekodkan sebarang pengakuan dari tertuduh yang hanya sekadar menyatakan faham dengan pertuduhan yang dibacakan terhadapnya di hadapan Majistret Rashidah Baharom. 

Berdasarkan pertuduhan, Mohd Hanafi dituduh telah membunuh isterinya, Noor Hasliza Alias, 38, di sebuah rumah di Taman Sri Saujana pada jam 3.30 pagi, 1 Mac 2021. Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan bleh dikenakan hukuman gantung sampai mati mandatori. 

Mahkamah kemudian menetapkan 14 April 2021 bagi sebutan semula kes untuk penyerahan laporan kimia, forensik dan bedah siasat.

Sementara itu di Mahkamah Sesyen pula, Hakim Zahillah Mohammad Yusoff menjatuhkan hukuman penjara enam tahun terhadap Mohd Hanafi yang mengaku bersalah di atas empat pertuduhan iaitu memiliki dua laras senapang dan 64 peluru tanpa kebenaran. 

Dalam pertuduhan pertama dna kedua, tertuduh didakwa memiliki selaras senapang tiada jenama dan model, dan 14 butir peluru pelbagai jenis tanpa lesen yang sah. 

Pertuduhan ketiga dan keempat pula, tertuduh didakwa memiliki selaras senapang jenis canon Super Model 737 Cal. 177 dan 50 butir peluru pelbagai jenis tanpa lesen yang sah. 

Dua senjata itu ditemui tempat yang berbeza di Kota Tinggi antara jam 1.30 pagi hingga jam 9 malam, 1 Mac 2021. 

Mohd Hanafi dituduh melakukan kesalahan itu dua rumah iaitu di Ladang Pasir Panjang dan Taman Sri Saujana, Kota Tinggi, pada jam 11.30 pagi hingga 9 malam. 

Dia dituduh di bawah Seksyen 4 Akta Senjata Api 1960 (206), jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda tidak lebih RM10,000 atau kedua-duanya sekali. 

Pendakwaan untuk kedua-dua prosiding berkenaan dikendalikan oleh Pengarah Pendakwaan Negeri Johor Tengku Amir Zaki Tengku Abd Rahman dan Muhammad Syafiq Mohd Ghazali. Manakala, tertuduh tidak diwakili peguam. 

Sebelum itu, Mohd Hanafi dalam rayuannya memohon mahkamah mengenakan hukuman ringan terhadapnya dengan alasan dia perlu menanggung empat anak selain perlu membayar pinjaman bank. 

Selepas berpuas hati mendengar hujahan pendakwaan, Zahillah menjatuhkan hukuman penjara masing-masing lima, empat, enam dan lima tahun bagi empat pertuduhan itu yang akan berjalan secara serentak dari tarikh tangkapan.

Sumber: Harian Metro

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M