'Apa salah saya papa? Kenapa kena bertolak ansur dengan kawan yang berpuasa?' - Datuk Lee Chong Wei respon soalan anaknya, buat netizen terhibur Skip to main content

'Apa salah saya papa? Kenapa kena bertolak ansur dengan kawan yang berpuasa?' - Datuk Lee Chong Wei respon soalan anaknya, buat netizen terhibur

Apa yang menjadikan Malaysia ini unik adalah kerana kepelbagaian bangsanya yang boleh tinggal bersama di bawah satu bumbung dalam suasana yang penuh keharmonian. 

Setiap bangsa mempunyai agama dan kepercayaan masing-masing. Dan oleh itu, sudah menjadi tanggungjawab masyarakat untuk menghormati pegangan masing-masing dan contohnya seperti di bulan ramadan ini, yang bukan beragama Islam menjaga sensitiviti seperti tidak makan di depan mereka yang berpuasa, sebagai tanda hormat. Dan begitu juga jika sebaliknya.

Baru-baru ini lagenda pemain badminton negara, Datuk Lee Chong Wei, berkongsi mengenai kisah anak sulungnya di sekolah di hari pertama berpuasa di mana dia dinasihatkan untuk makan di satu sudut sebagai menghormati rakannya yang lain sedang berpuasa. 

Namun, anak sulungnya masih belum memahami perkara itu dan meminta penjelasan daripada bapanya.

"Papa, saya ada soalan nak tanya," kata anak saya semasa dalam perjalanan dari sekolah tadi. 

"Tadi masa waktu rehat, saya berkongsi makanan dan minuman dengan rakan sekelas. Ada dua orang kawan baik saya, Syihan dan Amli tak nak makan. Kenapa?" muka anak terus muram bagai kaca ditimpa batu.

Belum sempat saya menjawab, dia terus menyambung. "Pastu I pun dinasihatkan oleh cikgu supaya makan di sudut jauh dari segelintir kawan-kawan saya. Apa salah saya, papa?"

Tergamam saya seketika dibuatnya. Salah saya juga sebenarnya kerana tidak memberi penjelasan mengenai bulan puasa kepadanya sebelum ini. 

"Koko, you tak salah, Kawan-kawan you tu sebenarnya dah start puasa dan cikgu suruh makan di tepi sebagai tanda hormat kepada kawan-kawan yang sedang berpuasa. Jadi, kamu kena nasihat kawan-kawan Cina dan India lain, mesti sokong kawan-kawan Melayu ni menjalankan ibadah puasa. Kena bertolak-ansur dan hormat antara satu sama lain."

Anak sulung yang kini sudah berusia lapan tahun sudah mula menunjukkan sikap memberontak. 

"Kenapa kena bertolak ansur? Saya makan saya punya hal. Dia puasa, dia punya hal." 

Belum sempat saya marah, tangan penampar (Isteri, Wong Mei Choo) terus hinggap atas tangan anak. Saya tahulah dia pun pandai smash juga. Tapi kali ini tangan dia memang laju. 

Anak sulung menangis dan bertanyakan sebab. 

"Kalau kita tak bertolak ansur, koko tak akan ada kawan Amli dan Syihan lagi. Bayangkan kalau tidak bertolak ansur, koko main mercun semasa Tahun, mesti kena marah. Kalau tak hormat, kawan India buat perarakan Thaipussam pasti akan dihalang. Jika tidak menghormati antara satu sama lain, tak mungkin shopping mall di KL ada Christmas tree semasa Christmas," jawab saya. 

"Kita menang bola dan Thomas Cup pun sebab kita bertolak ansur dan bersatu pada," sambung saya. 

Dengan wajah yang menyesal, pendek sahaja jawapan anak saya. "Saya mahu berkawan baik dengan Amli daN Syihan". 

Itulah cerita hari ini. Saya Chong Wei dan Mew Choo sekeluarga ingin memohon maaf dan mengucapkan selamat menyambut bulan ramadan kepada seluruh umat Islam. Have a blessed puasa month. 

Batu Covid pasti berudang

Diharap bersabar sesama sembahyang

Petunjuk Ramadan moga diundang

Semoga raya di kampung tersayang

Note: Nama yang digunakan bukanlah nama sebenar, 

Sumber: IG Datuk Lee Chong Wei

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru