'Apa salah saya papa? Kenapa kena bertolak ansur dengan kawan yang berpuasa?' - Datuk Lee Chong Wei respon soalan anaknya, buat netizen terhibur Skip to main content

'Apa salah saya papa? Kenapa kena bertolak ansur dengan kawan yang berpuasa?' - Datuk Lee Chong Wei respon soalan anaknya, buat netizen terhibur

Apa yang menjadikan Malaysia ini unik adalah kerana kepelbagaian bangsanya yang boleh tinggal bersama di bawah satu bumbung dalam suasana yang penuh keharmonian. 

Setiap bangsa mempunyai agama dan kepercayaan masing-masing. Dan oleh itu, sudah menjadi tanggungjawab masyarakat untuk menghormati pegangan masing-masing dan contohnya seperti di bulan ramadan ini, yang bukan beragama Islam menjaga sensitiviti seperti tidak makan di depan mereka yang berpuasa, sebagai tanda hormat. Dan begitu juga jika sebaliknya.

Baru-baru ini lagenda pemain badminton negara, Datuk Lee Chong Wei, berkongsi mengenai kisah anak sulungnya di sekolah di hari pertama berpuasa di mana dia dinasihatkan untuk makan di satu sudut sebagai menghormati rakannya yang lain sedang berpuasa. 

Namun, anak sulungnya masih belum memahami perkara itu dan meminta penjelasan daripada bapanya.

"Papa, saya ada soalan nak tanya," kata anak saya semasa dalam perjalanan dari sekolah tadi. 

"Tadi masa waktu rehat, saya berkongsi makanan dan minuman dengan rakan sekelas. Ada dua orang kawan baik saya, Syihan dan Amli tak nak makan. Kenapa?" muka anak terus muram bagai kaca ditimpa batu.

Belum sempat saya menjawab, dia terus menyambung. "Pastu I pun dinasihatkan oleh cikgu supaya makan di sudut jauh dari segelintir kawan-kawan saya. Apa salah saya, papa?"

Tergamam saya seketika dibuatnya. Salah saya juga sebenarnya kerana tidak memberi penjelasan mengenai bulan puasa kepadanya sebelum ini. 

"Koko, you tak salah, Kawan-kawan you tu sebenarnya dah start puasa dan cikgu suruh makan di tepi sebagai tanda hormat kepada kawan-kawan yang sedang berpuasa. Jadi, kamu kena nasihat kawan-kawan Cina dan India lain, mesti sokong kawan-kawan Melayu ni menjalankan ibadah puasa. Kena bertolak-ansur dan hormat antara satu sama lain."

Anak sulung yang kini sudah berusia lapan tahun sudah mula menunjukkan sikap memberontak. 

"Kenapa kena bertolak ansur? Saya makan saya punya hal. Dia puasa, dia punya hal." 

Belum sempat saya marah, tangan penampar (Isteri, Wong Mei Choo) terus hinggap atas tangan anak. Saya tahulah dia pun pandai smash juga. Tapi kali ini tangan dia memang laju. 

Anak sulung menangis dan bertanyakan sebab. 

"Kalau kita tak bertolak ansur, koko tak akan ada kawan Amli dan Syihan lagi. Bayangkan kalau tidak bertolak ansur, koko main mercun semasa Tahun, mesti kena marah. Kalau tak hormat, kawan India buat perarakan Thaipussam pasti akan dihalang. Jika tidak menghormati antara satu sama lain, tak mungkin shopping mall di KL ada Christmas tree semasa Christmas," jawab saya. 

"Kita menang bola dan Thomas Cup pun sebab kita bertolak ansur dan bersatu pada," sambung saya. 

Dengan wajah yang menyesal, pendek sahaja jawapan anak saya. "Saya mahu berkawan baik dengan Amli daN Syihan". 

Itulah cerita hari ini. Saya Chong Wei dan Mew Choo sekeluarga ingin memohon maaf dan mengucapkan selamat menyambut bulan ramadan kepada seluruh umat Islam. Have a blessed puasa month. 

Batu Covid pasti berudang

Diharap bersabar sesama sembahyang

Petunjuk Ramadan moga diundang

Semoga raya di kampung tersayang

Note: Nama yang digunakan bukanlah nama sebenar, 

Sumber: IG Datuk Lee Chong Wei

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari