Gigih Beri Semangat & Lawat Keluarga Kru2 Kapal Lain, Tabahnya Isteri Seorang Komander! Skip to main content

Gigih Beri Semangat & Lawat Keluarga Kru2 Kapal Lain, Tabahnya Isteri Seorang Komander!Tragedi KRI Nanggala-402 merupakan satu detik hitam dalam sejarah negara Indonesia apabila kapal selam membawa seramai 53 orang anak kapal itu dilaporkan tenggelam sedalam 838 meter di dasar laut.


Namun apa yang lebih menyedihkan adalah apabila kesemua kru kapal tidak dapat diselamatkan dan disahkan meninggal dunia ketika bertugas.


Sewaktu misi pencarian kapal selam tersebut sedang dijalankan, banyak kisah sedih berkaitan ahli keluarga mangsa menjadi tular di serata laman sosial.


Salah satu kisah yang menjadi perhatian ramai adalah berkenaan isteri kepada Komander KRI Nanggala-402 Kolonel Harry Setiawan, iaitu Winny Widayanti.


Jadi sumber kekuatan ahli keluarga lain


Di saat suami dan KRI Nanggala-402 masih belum ditemui, wanita berhati waja itu tampil menjadi sumber kekuatan dan memberi semangat kepada ahli keluarga setiap kru kapal lain.

Meskipun dirinya diselubungi perasaan bimbang terhadap keberadaan suaminya, wanita berusia 45 tahun itu tetap tabah menawarkan sokongan moral kepada isteri-isteri kru kapal yang terlibat.

Ziarah setiap ahli keluarga, beri semangat

Memetik laporan Kompas, wanita yang mesra disapa Winny itu sanggup menziarahi rumah setiap kru kapal bagi tujuan  berkongsi kekuatan bersama ahli keluarga mereka dalam mengharungi apa jua kemungkinan yang bakal terjadi.

Bukan itu sahaja, setelah kapal tersebut telah diisytiharkan tenggelam, dia masih setia menghantar pesanan ringkas melalui WhatsApp kepada suami tercinta biapun tidak berbalas.

Tidak berhenti berdoa, lalu dimakbulkan…

Tidak pernah berputus asa, Winny juga menggigihkan diri menghadiri acara doa bersama anak-anak yatim demi mendoakan usaha pencarian kapal selam berkenaan agar ia membuahkan hasil.

Nampaknya, berkat kegigihan dan keluhuran hati ibu kepada 4 cahaya mata itu akhirnya terjawab apabila doanya dimakbulkan oleh Allah SWT apabila kapal selam yang menjadi destinasi abadi arwah suaminya berjaya ditemui, semalam.


Gambar ahli keluarga Kolonel Harry

Akur tanggungjawab sebagai seorang isteri ‘Komander’

Malah, saat ditemubual oleh pihak wartawan, Winny masih mampu menjawab dengan tenang:

“Saya perlu kuat kerana saya isteri Komander, ketua angkatan kapal. Jika tugas Harry menjaga anak-anak buahnya, tugas saya sebagai isteri adalah menenangkan isteri serta keluarga mereka,” katanya.

Dalam pada itu, ramai pihak memberi sokongan moral kepada Winny dan anak-anaknya termasuklah saudara-mara, jiran tetangga dan sebagainya, agar dirinya sentiasa tabah menghadapi berita menimpa suaminya itu.

Berikut merupakan senarai nama kru kapal yang terkorban:

1. Heri Oktavian – Letkol Laut (P) -Komandan KRI Nanggala-402

2. Eko Firmanto – Mayor Laut (P)

3. Wisnu Subiyantoro – Mayor Laut (T)

4. Yohanes Heri – Kapten Laut (E)

5. I Gede Kartika – Kapten Laut (P)

6. Muhadi – Lettu Laut (P)

7. Ady Sonata – Lettu Laut (P)

8. Imam Adi – Lettu Laut (P)

9. Anang Sutriatno – Lettu Laut (T)

10. Adhi Laksmono – Letda Laut (E)

11. Munawir – Letda Laut (P)

12. Rhesa Tri – Letda Laut (T)

13. Rintoni – Letda Laut (T)

14. M Susanto – Letda Laut (P)

15. Ruswanto – Serka Bah

16. Yoto Eki Setiawan – Sertu Bah

17. Ardi Ardiansyah – Sertu Ttu

18. Achmad Faisal – Sertu Kom

19. Willy Ridwan Santoso – Sertu Kom

20. M Rusdiyansyah – Sertu Eko

21. Ryan Yogie Pratama – Sertu Eki

22. Dedi Hari Susilo – Sertu Mes

23. Bambang Priyanto – Serda Bah

24. Purwanto – Serda Kom

25. Eko Prasetiyo – Serda Kom

26. Harmanto – Serda Ttu

27. Lutfi Anang – Serda Ttu

28. Dwi Nugroho – Serda Atf

29. Pandu Yudha Kusuma – Serda Ede

30. Misnari – Serda Eta

31. Setyo Wawan – Serda Saa

32. Hendro Purwoto – Serda Lis

33. Guntur Ari Prasetyo – Serda Mes

34. Diyut Subandriyo – Serda Lis

35. Wawan Hermanto – Serda Lis

36. Syahwi Mapala – Serda Lis

37. Wahyu Adiyas – Serda Lis

38. Edi Wibowo – Serda Lis

39. Kharisma D.B – Kopda Eta

40. Nugroho Putranto – Kopda Tlg

41. Khoirul Faizin – Kopda Mes

42. Maryono – Kopda Trb

43. Roni Effendi – Klk Eta

44. Distriyan Andy P – KLK Eta

45. Raditaka Margiansyah – KLS Isy

46. Gunadi Fajar R – KLS Isy

47. Denny Richi Sambudi – KLS Nav

48. Muh Faqihudin Munir – KLS Mes

49. Edy Siswanto – KLS Nav Non ABK

50. Harry Setyawan – Kolonel Laut (P) – Dansatsel

51. Irfan Suri – Letkol Laut (E)

52. Whilly – Mayor Laut (E)

53. Suheri – PNS

Terdahulu, Kapal selam KRI Nanggala-402 dilaporkan hilang kontak di perairan utara Pulau Bali. Misteri kehilangan terjawab apabila ia disahkan menjalankan misi rondaan abadi oleh kerajaan Indonesia, semalam.

Sumber:borakdaily

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari