Gigih Beri Semangat & Lawat Keluarga Kru2 Kapal Lain, Tabahnya Isteri Seorang Komander! Skip to main content

Gigih Beri Semangat & Lawat Keluarga Kru2 Kapal Lain, Tabahnya Isteri Seorang Komander!Tragedi KRI Nanggala-402 merupakan satu detik hitam dalam sejarah negara Indonesia apabila kapal selam membawa seramai 53 orang anak kapal itu dilaporkan tenggelam sedalam 838 meter di dasar laut.


Namun apa yang lebih menyedihkan adalah apabila kesemua kru kapal tidak dapat diselamatkan dan disahkan meninggal dunia ketika bertugas.


Sewaktu misi pencarian kapal selam tersebut sedang dijalankan, banyak kisah sedih berkaitan ahli keluarga mangsa menjadi tular di serata laman sosial.


Salah satu kisah yang menjadi perhatian ramai adalah berkenaan isteri kepada Komander KRI Nanggala-402 Kolonel Harry Setiawan, iaitu Winny Widayanti.


Jadi sumber kekuatan ahli keluarga lain


Di saat suami dan KRI Nanggala-402 masih belum ditemui, wanita berhati waja itu tampil menjadi sumber kekuatan dan memberi semangat kepada ahli keluarga setiap kru kapal lain.

Meskipun dirinya diselubungi perasaan bimbang terhadap keberadaan suaminya, wanita berusia 45 tahun itu tetap tabah menawarkan sokongan moral kepada isteri-isteri kru kapal yang terlibat.

Ziarah setiap ahli keluarga, beri semangat

Memetik laporan Kompas, wanita yang mesra disapa Winny itu sanggup menziarahi rumah setiap kru kapal bagi tujuan  berkongsi kekuatan bersama ahli keluarga mereka dalam mengharungi apa jua kemungkinan yang bakal terjadi.

Bukan itu sahaja, setelah kapal tersebut telah diisytiharkan tenggelam, dia masih setia menghantar pesanan ringkas melalui WhatsApp kepada suami tercinta biapun tidak berbalas.

Tidak berhenti berdoa, lalu dimakbulkan…

Tidak pernah berputus asa, Winny juga menggigihkan diri menghadiri acara doa bersama anak-anak yatim demi mendoakan usaha pencarian kapal selam berkenaan agar ia membuahkan hasil.

Nampaknya, berkat kegigihan dan keluhuran hati ibu kepada 4 cahaya mata itu akhirnya terjawab apabila doanya dimakbulkan oleh Allah SWT apabila kapal selam yang menjadi destinasi abadi arwah suaminya berjaya ditemui, semalam.


Gambar ahli keluarga Kolonel Harry

Akur tanggungjawab sebagai seorang isteri ‘Komander’

Malah, saat ditemubual oleh pihak wartawan, Winny masih mampu menjawab dengan tenang:

“Saya perlu kuat kerana saya isteri Komander, ketua angkatan kapal. Jika tugas Harry menjaga anak-anak buahnya, tugas saya sebagai isteri adalah menenangkan isteri serta keluarga mereka,” katanya.

Dalam pada itu, ramai pihak memberi sokongan moral kepada Winny dan anak-anaknya termasuklah saudara-mara, jiran tetangga dan sebagainya, agar dirinya sentiasa tabah menghadapi berita menimpa suaminya itu.

Berikut merupakan senarai nama kru kapal yang terkorban:

1. Heri Oktavian – Letkol Laut (P) -Komandan KRI Nanggala-402

2. Eko Firmanto – Mayor Laut (P)

3. Wisnu Subiyantoro – Mayor Laut (T)

4. Yohanes Heri – Kapten Laut (E)

5. I Gede Kartika – Kapten Laut (P)

6. Muhadi – Lettu Laut (P)

7. Ady Sonata – Lettu Laut (P)

8. Imam Adi – Lettu Laut (P)

9. Anang Sutriatno – Lettu Laut (T)

10. Adhi Laksmono – Letda Laut (E)

11. Munawir – Letda Laut (P)

12. Rhesa Tri – Letda Laut (T)

13. Rintoni – Letda Laut (T)

14. M Susanto – Letda Laut (P)

15. Ruswanto – Serka Bah

16. Yoto Eki Setiawan – Sertu Bah

17. Ardi Ardiansyah – Sertu Ttu

18. Achmad Faisal – Sertu Kom

19. Willy Ridwan Santoso – Sertu Kom

20. M Rusdiyansyah – Sertu Eko

21. Ryan Yogie Pratama – Sertu Eki

22. Dedi Hari Susilo – Sertu Mes

23. Bambang Priyanto – Serda Bah

24. Purwanto – Serda Kom

25. Eko Prasetiyo – Serda Kom

26. Harmanto – Serda Ttu

27. Lutfi Anang – Serda Ttu

28. Dwi Nugroho – Serda Atf

29. Pandu Yudha Kusuma – Serda Ede

30. Misnari – Serda Eta

31. Setyo Wawan – Serda Saa

32. Hendro Purwoto – Serda Lis

33. Guntur Ari Prasetyo – Serda Mes

34. Diyut Subandriyo – Serda Lis

35. Wawan Hermanto – Serda Lis

36. Syahwi Mapala – Serda Lis

37. Wahyu Adiyas – Serda Lis

38. Edi Wibowo – Serda Lis

39. Kharisma D.B – Kopda Eta

40. Nugroho Putranto – Kopda Tlg

41. Khoirul Faizin – Kopda Mes

42. Maryono – Kopda Trb

43. Roni Effendi – Klk Eta

44. Distriyan Andy P – KLK Eta

45. Raditaka Margiansyah – KLS Isy

46. Gunadi Fajar R – KLS Isy

47. Denny Richi Sambudi – KLS Nav

48. Muh Faqihudin Munir – KLS Mes

49. Edy Siswanto – KLS Nav Non ABK

50. Harry Setyawan – Kolonel Laut (P) – Dansatsel

51. Irfan Suri – Letkol Laut (E)

52. Whilly – Mayor Laut (E)

53. Suheri – PNS

Terdahulu, Kapal selam KRI Nanggala-402 dilaporkan hilang kontak di perairan utara Pulau Bali. Misteri kehilangan terjawab apabila ia disahkan menjalankan misi rondaan abadi oleh kerajaan Indonesia, semalam.

Sumber:borakdaily

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru