'Hanya disebabkan adik tak jawab 2 soalan terakhir, cikgu terus hukum adik camni' - Ibu mangsa terkilan anaknya dipukul dengan pembaris kayu sehingga menyebabkan kecederaan Skip to main content

'Hanya disebabkan adik tak jawab 2 soalan terakhir, cikgu terus hukum adik camni' - Ibu mangsa terkilan anaknya dipukul dengan pembaris kayu sehingga menyebabkan kecederaan

Viral di media sosial semalam status Facebook seorang ibu yang mendakwa anaknya dipukul oleh guru di sekolah hanya kerana tidak menyiapkan kerja sekolah. 

Ekoran kejadian yang meninggalkan kesan trauma dan lebam yang ketara di tangan dan wajah anaknya, ibu bapa mangsa telah membuat laporan polis di Balai Polis Alor Setar pada hari yang sama. 

Hari ini, ibu mangsa tampil mendedahkan dengan terperinci mengenai kejadian yang menimpa anaknya dan dalam masa yang sama memohon kepada netizen usah mengambil kesempatan untuk mengecam warga pendidik yang lain, yang tidak berkaitan dengan kes ini.

SAHUR, mama perhati je Danish makan sahur. Air mata mama laju keluar meleleh di pipi. Mama biar Danish menahan sakit seorang diri dari jam 11.30 pagi (waktu kejadian) hingga 1.30 petang, waktu mama pergi jemput balik dari sekolah.  

Mama rasa terkilan sebab terfikir, Ya Allah dik, adik tahan sakit sungguh walaupun kena tibai dengan teruk sehingga pembaris besar itu hancur. Lengan adik berbirat-birat sampai bengkak dan lebam. 

Serpihan pembaris juga terkena di dahi dan muka. Luka berdarah di jari disebabkan adik menepis pukulan bertubi-tubi dari cikgu, dan adik tak menjerit walaupun sakit. Malah, adik takut nak beritahu mama, takut mama marah adik lagi. Sepatah pun adik tak kata awak kena tibai.

MANGSA DIAM, ENGGAN CERITA KERANA TAKUT DIMARAHI IBUNYA

Mama tahu pun sebab selepas adik masuk dalam kereta, mama tanya soalan sekolah hari ini okay ke dan bila toleh ke belakang, muka Danish bercalar membuatkan mama tertanya-tanya apa yang berlaku pada muka adik, bergaduh ke? Main apa sampai jadi macam tu? Tapi adik diam saja, adik tak berani cerita apa pun. Adik tak beritahu yang adik dipukul oleh cikgu. 

Sehinggalah Abang Ammar yang buka mulut beritahu cikgu tibai adik sebab tak siapkan kerja sekolah. Mama buka baju sekolah adik dan tengok di bahagian tangan ada bengkak dan kesan birat-birat.

Mama tanya adik buat salah apa sampai cikgu buat adik macam ni ? Adik beritahu adik tak siapkan kerja sekolah yang diberi. Mama terus tutup enjin kereta dan bawa pergi berjumpa dengan tuan pengetua. Apa teruk sangat sampai jadi begini. Masa itu, mama dah lembik, tangan dan kaki bergetar.

TAK TAHU NAK JAWAB DUA SOALAN TERAKHIR

Pak Guard sekolah tanya nak pergi mana, mam jawab nak jumpa tuan pengetua sebab anak saya dipukul dengan teruk oleh cikgu. Mama tunjuk kesan pukulan itu kepada Pak Guard. Pak Guard kata, "Tudiaa ni bukan dah tibai ni dia bubuh hawing lepas geram sungguh".

Adik mula menangis bila tengok mama menangis bila berjumpa dengan pengetua, cikgu disiplin, cikgu kaunseling untuk memaklumkan kes ini. Mama menangis sebab tergamak cikgu itu pukul adik teruk macam ni disebabkan kesalahan kecil di mana adik tak tak siapkan dua soalan dari empat soalan yang cikgu Bahasa English berikan. 

Adik bangun dari kerusi dan pergi bertanya dengan kawan yang lain untuk menjawab dua soalan terakhir yang adik tak tahu nak jawab. Cikgu adik terus hukum adik macam ni sekali. 

Bagi saya sebagai ibu, tak salah kalau cikgu nak mendidik anak saya dengan rotan sebab saya pun menggunakan rotan bila anak buat salah. Saya bukan memanjakan anak-anak. Disebabkan itu Danish ada rasa takut nak beritahu saya yang dia kena pukul. Dia hanya beritahu Abang Ammar sahaja.

Tapi bila saya tengok kesan bengkak, lebam itu, Ya Allah, saya lembik, tangan dan kaki bergetar sampai macam ni sekali. 

JANGAN AMBIL KESEMPATAN KECAM GOLONGAN GURU

Saya minta maaf kerana disebabkan perkara ini ada netizen yang kecam mengecam antara satu sama lain. Yang berhati ibu, mereka faham dengan apa yang saya rasa sebab ada yang pernah melaluinya. 

Cikgu tak bersalah kalau nak merotan anak sebab nak bagi hukuman bagi tujuan mendidik. Tetapi ini dah tahap melampau teruk. Saya sendiri tak boleh menerimanya. Salah anak saya ini sampai tahap mana sehingga cikgu boleh menghentam dia seteruk ini? 

Saya berharap netizen berhenti mengecam golongan cikgu. Hanya disebabkan kelakuan tidak bermoral seorang guru, habis imej guru-guru yang lain tercalar. 

Saya minta maaf sekali lagi, polis sudah mengambil tindakan dan sedang menyiasat kes ini. Biarlah undang-undang yang menentukan. Bukan kita nak menghukum orang. Kita ada undang-undang. 

Sahur❤️ Mama perati ja Danish makan sahur. Ayaq mata mama laju keluaq leleh pipi. 😭😭😭Mama biaq Danish tahan sakit yang...

Posted by Puan Eda Ni on Thursday, April 22, 2021

Sumber: thereporter

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari