'Kentut saya boleh menyembuhkan pelbagai penyakit' - Paderi Afrika Selatan dakwa kentutnya mujarab Skip to main content

'Kentut saya boleh menyembuhkan pelbagai penyakit' - Paderi Afrika Selatan dakwa kentutnya mujarab

Seorang paderi di Limpopo, Afrika Selatan mendakwa bau kentutnya sangat mujarab dan mampu menyelesaikan pelbagai jenis penyakit. 

Portal Cape Town melaporkan, Christ Penelope, berasal dari Bandar Siyandani  mendakwa kentutnya bukan sekadar kentut semata-mata, tetapi menunjukkan kekuasaan Tuhan yang mampu melakukan mukjizat.  

Menurut Christ, dia perlu kentut pada posisi yang tepat agar 'gas penyembuhan' itu dapat masuk ke dalam badan pesakit melalui hidung dan seterusnya memberikan kesan pemulihan.

Pada ketika ritual sedang dijalankan, individu yang datang mendapatkan khidmatnya akan ditidurkan terlebih dahulu. Sebaik saja dibangunkan, mereka tidak akan merasa apa-apa dan ritual itu katanya telah membantu menyembuhkan orang ramai yang sakit. 

Gambar Christ duduk di atas kepala salah seorang pengikutnya juga viral di media sosial. Bagaimanapun, gambar itu kemudian dipadamkan dari Facebook SevenFold Holy Spirit Ministries. 

Menjawab dakwaan itu, Chirst menegaskan dia bukan melepaskan gas kentut pada orang. Sebaliknya dia berbuat demikian untuk menyembuhkan orang awam yang memerlukan perkhidmatannya. 

"Bukan hanya kentut semata-mata, saya sembuhkan mereka," katanya. 

Beberapa paderi lain mula mengeluarkan bantahan terhadap Christ yang menganggap perbuatan lelaki itu sudah jelas itu mencemarkan imej gereja dan bertentangan dengan ajaran agama. 

"Gereja adalah tempat yang suci. Perbuatan ini bertentangan dengan kepercayaan kami," kata wakil gereja. 

Malangnya, ramai penduduk tempatan yang masih percaya pada Christ dan sanggup beratur lama menunggu giliran untuk dirawat. Ada yang sanggup menunggunya selama dua bulan untuk berjumpa dengan Christ semata-mata mahu mendapatkan rawatannya. 

Sumber: Harian Metro, World of Buzz

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru