Misi Bantuan Steven Sim Hanya Lakonan, Pemuda Tak Dapat Dijejaki Skip to main content

Misi Bantuan Steven Sim Hanya Lakonan, Pemuda Tak Dapat Dijejaki

Baru-baru ni kecoh juga pasal misi bantuan Seorang YB Penang, Steven Sim Chee Keong yang dikatakan buat fake political stunt beli motor bantu budak food Panda.

Melalui posting FB YB tersebut pada 13 April lalu, Adik Mohamad yang berusia 22 tahun dikatakan mengayuh basikal yang dipinjam dari rakannya untuk menghantar makanan kepada pelanggan Food Panda tersebut.

Paling tragis, dia juga dikatakan meredah hujan dan panas demi sesuap nasi, walaupun ketika berpuasa sehinggakan tangannya burn.

Kerana gajinya yang kecil, RM500 jer sebulan, adik Mohammad yang merantau jauh dari Kelantan ke Pulau Pinang untuk bekerja ini tak mampu nak beli motosikal. Adik beradik pun ramai, 10 orang, jadi duit pun tak cukup katanya nak berbelanja lebih. Harapkan ehsan dari kawan jer yang membantu.

Anda baca lah sendiri dalam posting YB ni.

Hari ini Ramadan pertama. Saya ditemukan dengan seorang rider food panda yang menginsafkan saya tentang nilai sebuah...

Posted by Steven Sim Chee Keong 沈志强 on Tuesday, April 13, 2021

Betul atau Fake?

Ramai netizen yang mempersoalkan di mana budak yang diberi bantuan tu. Lagi tambah kecoh bila ramai wartawan termasuk wartawan akhbar Cina minta pada pegawai YB tersebut kontak orang yang ditolong itu untuk buat cerita susulan tapi sampai sekarang tak dapat-dapat. Hurmm…pelik betul tu.

Dan menariknya, sampai ada misi mencari adik Mohammad tu lah pula. Betul-betul ‘extreme’ nih.

Kesimpulannya budak itu memang tidak dapat dijejaki kerana pegawai YB tidak beri kerjasama. Geng wartawan pun jelas berkata yang YB tersebut buat lakonan untuk menipu rakyat.

Kerana menurut wartawan akhbar Cina, YB tu menipu. Diorang nak interview budak tu, tapi tak dapat dijejaki, tak macam kes kes bantuan sebelum ni. Kontek pejabat YB pun diorang mengelak juga.”

Jadi, apa pendapat anda pula?

Sumber: rotikaya

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru