'Pemberian motosikal RM4,500 kepada rider Food Panda itu hanyalah perkara biasa' - Pensyarah UUM ingatkan YB Steven Sim tak perlu sensasikan pemberian bantuan Skip to main content

'Pemberian motosikal RM4,500 kepada rider Food Panda itu hanyalah perkara biasa' - Pensyarah UUM ingatkan YB Steven Sim tak perlu sensasikan pemberian bantuan

Baru-baru ini, Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim, menjadi bualan hangat di media sosial kerana tindakan pantasnya menghulurkan bantuan kepada ibu 10 anak yang kehilangan tempat tinggal, mencari tempat tinggal untuk seorang gelandangan yang sering tidur di kaki lima dan membeli sebuah motosikal untuk penghantar makanan yang selama ini hanya menggunakan basikal untuk menghantar pesanan pelanggan. 

Ramai yang terharu dan memuji usaha Steven Sim membantu golongan susah, termasuk mereka yang tidak pernah dikongsikan ceritanya di dalam media sosial rasminya. 

Bagaimanapun, pensyarah Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Kamarul Zaman Yusoff berkata, dia berasa tidak selesa melihat perkara itu dan mendakwa Steven Sim seperti sengaja mahu mensensasikan hal itu untuk mendapatkan publisiti melalui penceritaan panjang dengan menggunakan ayat-ayat yang boleh mencetuskan emosi, dikaitkan dengan Ramadan dan gambar-gambar yang katanya telah dirancang dari awal. 

Bagi Dr Kamarul, pemberian motosikal berharga RM4,500 Steven Sim kepada penghantar makanan berusia 22 tahun itu pada 13 April lalu adalah perkara biasa sahaja. 

"Saya berpendapat bahawa pemberian motosikal ini tidak sepatutnya disensasikan kerana ia menyentuh sensitiviti masyarakat Melayu Islam seolah-olah mereka, khususnya warga Kelantan, mengabaikan kebajikan pekerja Food Panda dari Kelantan yang didakwa bekerja dengan gaji RM500 sebulan di Pulau Pinang. 

"Perkara ini menjadi sensitif kerana seperti sengaja mahu ditonjolkan secara berlebihan tindakan Steven Sim, seorang Cina, membantu lelaki Melayu Islam, sedangkan bukannya tidak ada Cina lain yang hidup melarat. Tetapi mengapa Melayu Islam yang dipilih untuk disensasikan ceritanya? Seolah-olah ada tujuan tertentu di sebaliknya. 

"Saya sendiri biasa menderma kepada orang bukan Melayu Islam, termasuk memberi RM5,500 kepada seorang pelajar Cina di Kepong yang gagal mendapat bantuan kewangan dari DAP pada 7 Mac lalu. Tetapi sengaja tidak menghebahkan dan mensensasikannya kerana saya sedar perkara ini agak sensitif. 

"Apa yang saya ingatkan hanyalah supaya mereka tidak terlalu memuja-muji secara berlebihan pemberian ini. Saya juga mengingatkan Steven Sim supaya sekadar membuat penghebahan biasa dan tidak terlalu mensensasikan untuk publisiti pemberian bantuannya kepada orang Melayu Islam kerana ia boleh menyentuh sensitiviti masyarakat Melayu Islam dan seterusnya boleh mencetuskan ketegangan antara kaum dan agama," katanya. 

Sementara itu, Steven Sim berasa sedih dengan kenyataan Dr Kamarul yang mempertikaikan usahanya membantu golongan susah dengan memberi peringatan kepada umat Islam agar berhati-hati menerima bantuan dari mubaligh Kristian. 

"Saya seorang wakil rakyat, tugas saya untuk membantu rakyat susah di kawasan saya tanpa mengira kaum dan agama. Saya bantu bukan kerana saya hebat atau kaya, ramai lagi yang jauh lebih hebat dan pandai daripada saya. Jauh sekali keluarga saya boleh dianggap sebagai kaya. 

"Tapi semua ini saya buat demi menunaikan amanah berat yang telah diberikan. Orang yang saya bantu ada Cina, Melayu, India, bahkan kawan-kawan di Sabah dan Sarawak sana. 

"Ada yang kata saya ada agenda agama. Mengapa perlu libatkan agama saya? Bagiku agamaku, bagimu agamamu. Harapan saya ialah, yang Islam menjadi Muslim yang lebih baik, yang Kristian menjadi Kristian yang lebih baik, yang Buddha menjadi Buddha yang lebih baik, yang Hindu menjadi Hindu yang lebih baik. Kita semua jadi manusia yang lebih baik, nescaya Malaysiaku aman sentosa. 

"Sudah cukuplah rakyat menderita akibat wabak Covid-19. Mengapa mereka bersungguh-sungguh nak memecah-belahkan rakyat Malaysia? Mengapa perlu api-apikan sentimen kaum dan agama? 

"Saya tetap akan membantu semua tanpa mengira kaum dan agama. Ini ikrar saya dulu semasa dipilih sebagai wakil rakyat," katanya menerusi kenyataan yang dikongsikan di Facebook rasminya. 

Sumber: MalaysiaKini

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru