[VIDEO] Budak 7 Tahun Disahkan Koma Selepas Dicampak 27 Kali Semasa Latihan Judo Skip to main content

[VIDEO] Budak 7 Tahun Disahkan Koma Selepas Dicampak 27 Kali Semasa Latihan Judo

Salah satu cara untuk meningkatkan tahap kesihatan rohani dan jasmani anak-anak adalah dengan menghantar mereka ke pusat latihan seni bela diri.

Namun, pemilihan pusat latihan seni bela diri sangant penting kerana takut tersalah pilih berkemungkinan salah pula cara guru yang mengajarnya dan boleh merisikokan nyawa anak-anak.

Seperti yang berlaku baru-baru ini di Taiwan, seorang kanak-kanak berusia 7 tahun dilaporkan koma selepas 27 kali dicampak oleh jurulatih serta dua orang budak lelaki semasa berlatih seni bela diri Judo di studio.

Difahamkan, kanak-kanak yang bernama Huang itu pada awalnya dilaporkan kurang sihat. Lantaran itu, bapa saudara Huang meminta jurulatih Judo (berusia 68 tahun) supaya tidak ‘menderaa’ Huang semasa berlatih Judo.

Katanya, jurulatih tidak peduli mengenai kesihatan Huang dan dia disuruh berlatih seperti biasa.

Tubuh dijadikan alat

Huang kemudiannya tidak diajar untuk mempelajari teknik pergerakan Judo, sebaliknya jurulatih tersebut menjadikan tubuhnya sebagai ‘alat’ untuk membolehkan dua pelajar senior mempelajari teknik menjatuhkan musuh ke lantai gelanggang.

Badan Huang diangkat dan dihempaskan ke lantai oleh dua pelajar senior itu tanpa belas kasihan.

Huang tidak tahan menanggung derita setelah lutut dan kepalanya kesakitan. Dia merayu supaya pelajar senior itu menghentikan latihan tersebut.

Rayuan tak diendahkan

Malangnya, rayuan Huang itu diendahkan malah dia dipaksa jurulatihnya untuk berdiri semula. Jika Huang berdegil, jurulatihnya pula yang akan menghempaskan badan Huang ke lantai.

Latihan itu terpaksa teruskan dan Huang dihempas dan dicampak 20 kali oleh pelajar senior manakala dalam proses pembelajaran teknik itu, Huang turut dicampak 7 kali oleh jurulatihnya.

Setelah dicampak sebanyak 27 kali, jurulatih itu mula perasan yang Huang sudah pengsan, mukanya pucat dan matanya memandang ke atas.

Jurulatih meletakkan Huang di sisi pak ciknya yang duduk di tepi gelanggang. Apabila ditanya mengapa Huang pengsan, jurulatih itu berkata Huang hanya berpura-pura pengsan.

Rasa tidak sedap hati, pak cik Huang menelefon ambulans dan kanak-kanak malang itu dikejarkan ke hospital yang berdekatan.

Apabila tiba di hospital, Huang terpaksa menjalani satu pembedahan kecil. Pembedahan itu berjaya namun Huang dilaporkan dalam keadaan koma dan kini dia masih berada di ruang ICU.

Rata-rata netizen tidak berpuas hati dengan tindakan jurulatih tersebut dan mahukan keadilan buat adik Huang.

Sumber: yoy

Comments

Popular Article

JANGAN DICIUM ANAK2 YANG SEDANG TIDUR KERANA ITU SALAH SATU SEBAB ANAK KITA MENJADI DEGIL.

Apabila anak anda nakal kita selalu marahi mereka, bukan marah sebab kita tak suka tapi marah sebab kita takut tejadi apa-apa dekat mereka, tapi nak buat macam mana dah budak mestila degil. Degil-degil itu pun datang dari ayahnya jugak jadi tidak boleh kita berbuat apa-apa, lari sana lari sini tetiba senyap ,lahhh,,dah tidur bawah meja rupanya. kita yang melihat si comel tertidur pula dengan gaya bermacam ragam, aksi comel dan menawan, mesti geram dan ingin menciumnya, tahukah anda bahaya mencium anak ketika sedang tidur. Berikut penerangan ustaz ismail kamus yang mungkin perlu ada tahu. si comel ku. geramm nak cium kan. hmmm. ~ jika Anak-anak degil @ nakal ~ – Sediakan air satu jug – Baca Basmalah 786 kali – Baca surah yasin ayat 72 وَذَلَّلْنَاهَا لَهُمْ فَمِنْهَا رَكُوبُهُمْ وَمِنْهَا يَأْكُلُونَ “Dan Kami tundukkan binatang-binatang itu untuk mereka, maka sebagiannya mereka tunggangi dan sebagiannya mereka makan” Selesai baca hembus ke air & bagi anak m

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa