(Video) 'Mereka ini tak perlu diberi peluang kedua, kita akan buang' - Ketua Polis Johor buang 20 anggota polis terbabit dalam kes dadah Skip to main content

(Video) 'Mereka ini tak perlu diberi peluang kedua, kita akan buang' - Ketua Polis Johor buang 20 anggota polis terbabit dalam kes dadah

Tidak dinafikan ada segelintir anggota yang terbabit dalam kes dadah dan sekali gus mencemarkan imej Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Dalam sidang media Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, berkata, dari tempoh Januari 2021 hingga kini sebanyak 30 kertas siasatan telah dibuka yang membabitkan anggotanya. 

"3 melibatkan kes rasuah pegawai dan anggota polis, 10 kes penyalahgunaan dadah, 14 kes jenayah dan 3 kes komersial. 

"Setakat tahun ini, 59 orang (berbanding tahun 2020 hanya 31 orang) telah dikenakan tindakan tatatertib, melibatkan 4 pegawai dan 55 anggota. Selain itu, 11 orang telah digantung kerja (tahun 2020, 15 orang). 

"Dan buang kerja setakat ini 8 orang dan inshaAllah dalam minggu depan kita akan tambah lagi 12. Jadi mungkin 20 orang yang kita akan buang kerja. Tahun lepas, 46 orang yang kita telah buang kerja (atas pelbagai kesalahan jenayah dan salah laku). 

"Bukanlah satu kebanggaan apabila saya mengatakan tindakan buang kerja di Johor ini paling tinggi. Tahun lepas 46, tahun ini dekat 20. Bukan satu kebanggaan, tetapi saya nak kongsi ini merupakan ketegasan dan kita tidak akan berkompromi. 

"Bagi saya, mereka ini tidak perlu diberi peluang kedua pun. Banyak sangat kes-kes dadah yang melibatkan anggota polis. Kalau ditangkap dan didapati positif, kita akan buang. 

"Kita akan buang, kita akan gunakan kaedah yang paling cepat. Banyak lagi orang lain yang nak masuk jadi polis. Orang nak minta kerja, banyak. Yang ada, yang tak guna ini kita buang cepat. 

"(Yang bermasalah) jangan ditinggalkan dalam pasukan, yang boleh menjadi barah, kanser ini," katanya. 

Sidang media yang disiarkan secara langsung di Facebook Polis Johor itu juga ditonton oleh netizen yang rata-rata memuji ketegasan Datuk Ayob dala memartabatkan kembali PDRM Johor. 

Sumber: thereporter

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari