(Video) 'Mereka ini tak perlu diberi peluang kedua, kita akan buang' - Ketua Polis Johor buang 20 anggota polis terbabit dalam kes dadah Skip to main content

(Video) 'Mereka ini tak perlu diberi peluang kedua, kita akan buang' - Ketua Polis Johor buang 20 anggota polis terbabit dalam kes dadah

Tidak dinafikan ada segelintir anggota yang terbabit dalam kes dadah dan sekali gus mencemarkan imej Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Dalam sidang media Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, berkata, dari tempoh Januari 2021 hingga kini sebanyak 30 kertas siasatan telah dibuka yang membabitkan anggotanya. 

"3 melibatkan kes rasuah pegawai dan anggota polis, 10 kes penyalahgunaan dadah, 14 kes jenayah dan 3 kes komersial. 

"Setakat tahun ini, 59 orang (berbanding tahun 2020 hanya 31 orang) telah dikenakan tindakan tatatertib, melibatkan 4 pegawai dan 55 anggota. Selain itu, 11 orang telah digantung kerja (tahun 2020, 15 orang). 

"Dan buang kerja setakat ini 8 orang dan inshaAllah dalam minggu depan kita akan tambah lagi 12. Jadi mungkin 20 orang yang kita akan buang kerja. Tahun lepas, 46 orang yang kita telah buang kerja (atas pelbagai kesalahan jenayah dan salah laku). 

"Bukanlah satu kebanggaan apabila saya mengatakan tindakan buang kerja di Johor ini paling tinggi. Tahun lepas 46, tahun ini dekat 20. Bukan satu kebanggaan, tetapi saya nak kongsi ini merupakan ketegasan dan kita tidak akan berkompromi. 

"Bagi saya, mereka ini tidak perlu diberi peluang kedua pun. Banyak sangat kes-kes dadah yang melibatkan anggota polis. Kalau ditangkap dan didapati positif, kita akan buang. 

"Kita akan buang, kita akan gunakan kaedah yang paling cepat. Banyak lagi orang lain yang nak masuk jadi polis. Orang nak minta kerja, banyak. Yang ada, yang tak guna ini kita buang cepat. 

"(Yang bermasalah) jangan ditinggalkan dalam pasukan, yang boleh menjadi barah, kanser ini," katanya. 

Sidang media yang disiarkan secara langsung di Facebook Polis Johor itu juga ditonton oleh netizen yang rata-rata memuji ketegasan Datuk Ayob dala memartabatkan kembali PDRM Johor. 

Sumber: thereporter

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru