Gaji 10 artis terkenal ini mampu buat kita semua terkejut dgn jumlah yg mereka dapat Skip to main content

Gaji 10 artis terkenal ini mampu buat kita semua terkejut dgn jumlah yg mereka dapat

Antara populariti sebuah lagu dan penyanyi memainkan peranan penting dalam karier seorang artis. Jika penyanyi itu serius dalam nyanyian sebagai karier dan ‘periuk nasi’, sudah tentu dia berusaha mencari populariti dan menempatkan diri di peringkat lebih baik dengan status seorang penyanyi popular.

Bayangkan, penyanyi yang sudah popular mempunyai ramai peminat kerana mempunyai lagu popular yang sering dimainkan di radio dan muncul di televisyen termasuk persembahan pentas meraih pendapatan yang sangat lumayan. Percaya atau tidak, mereka boleh mendapat RM90,000 hanya dalam masa beberapa jam sehari untuk satu persembahan. Ia semua bergantung pada populariti dan permintaan pihak penganjur yang sanggup membayar artis itu dengan jumlah bayaran tinggi.

Sumber memberitahu Rojak Daily Kaw!, ada penyanyi popular meraih pendapatan sangat lumayan kerana sikap penganjur sendiri yang sanggup bayar jumlah sebegitu. Malah, faktor populariti penyanyi itu sendiri mendorongnya berada di satu standard tertentu pada harga tinggi.

Bagi penyanyi, mereka biasanya mengambil tawaran persembahan bergantung pada jumlah lagu yang diminta penganjur. Sebagai contoh, satu lagu dipersembahkan untuk acara seperti majlis perkahwinan atau pelancaran sesuatu produk manakala kebiasaannya tiga lagu untuk satu persembahan pentas termasuk acara makan malam.

Tambah sumber itu lagi, artis yang mempunyai syarikat pengurusan yang menguruskan aktiviti seninya akan mengenakan caj antara 20 sehingga 40 peratus untuk setiap bayaran undangan persembahan yang diterima. Namun, ada artis menguruskan sendiri karier seninya sendiri untuk meraih jumlah bayaran yang lebih banyak.

“Ada syarikat pengurusan hanya mengambil caj untuk aktiviti nyanyian artis itu tidak jika artis itu berlakon. Malah, tindakan artis menguruskan sendiri kariernya sebenarnya tidak profesional dan merosakkan industri hiburan sepertimana artis antarabangsa di luar negara yang mempunyai pengurus melakukan urusan perbincangan sesuatu undangan persembahan yang ditawarkan.

“Wujud situasi bayaran ini dikurangkan atas faktor ia adalah persembahan untuk tujuan kebajikan atau membabitkan acara yang dianjurkan pelajar. Bagaimanapun, ada artis popular yang mahu bayaran lain untuk satu persembahan membabitkan 6 sehingga 7 kru lain seperti jurusolek, juruaudio, pengurus dan perjalanan menggunakan tiket bisnes untuk penerbangan,” katanya.

Ujarnya, bayaran harga ‘kawan-kawan’ atau memberikan diskaun pada sesuatu persembahan hanya berlaku pada bukan artis nama besar atau artis popular. Faktor keadaan ekonomi ketika ini juga tidak memberi masalah pada artis popular yang mempunyai hubungan baik dengan agen atau penganjur yang baisa berurusan dengannya.

Di sebalik isu bayaran paling tinggi diterima seorang penyanyi, apa yang menjadi isu juga adalah peranan stesen televisyen dan radio juga ‘dipersalahkan’ apabila kerap memainkan hanya sebuah lagu sehingga menjadi popular. Ini berlaku apabila seorang penyanyi itu hanya popular kerana sebuah lagu dan penganjur tetap mahukannya atas faktor popular.

Seperkara yang menarik perhatian penganjur adalah bayaran persembahan akan menjadi lebih mahal jika dikenakan cukai barang dan perkhidmatan (GST) sebanyak 6 peratus iaitu andainya, invois dikeluarkan. Sumber itu turut menyatakan jumlah sebenar bayaran sebuah persembahan jarang didedahkan artis pada media dan umum kerana bimbang menjadi sasaran Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Berikut 10 penyanyi yang menjadi pilihan Rojak Daily Kaw! disenaraikan mempunyai jumlah bayaran tertinggi setakat ini. Bagaimanapun, masih ramai lagi penyanyi tempatan lain yang mendapat bayaran lebih tinggi seperti Faizal Tahir, Hafiz Suip, Adibah Noor dan Akim & The Majistret.

1. Datuk Rossa

Cukup popular dengan banyak lagu nyanyiannya seperti “Pudar, Hati Yang Kau Sakiti” dan “Ku Menunggu”, kehadiran penyanyi Indonesia ini ke negara ini sentiasa dinantikan ramai peminatnya. Biarpun beliau baru saja hadir ke sini atau menyanyikan lagu sama, peminat tetap teruja mahu menontonnya. Lantaran itu, permintaan tinggi peminat terhadap Rossa termasuk populariti yang dikecapinya selama ini menjadi beliau antara artis negara jiran yang meraih pendapatan paling lumayan di negara ini iaitu mencecah RM90,000 untuk satu persembahan.

2. Afgan

Jika Rossa mempunyai ramai peminat di negara ini, begitu juga penyanyi muda, Afgansyah Reza atau Afgan dari Indonesia yang mencipta fenomena sama di sini. Afgan yang popular dengan lagu “Terima Kasih Cinta, Jodoh Pasti Bertemu” dan “Kamu Yang Ku Tunggu” duet bersama Rossa terus menerima sokongan positif peminat di negara ini. Dia pernah beberapa kali ke negara ini membuat persembahan sebelum ini mengadakan konsert Agfan ‘Sides’ Live in Malaysia 2016 pada 3 September lalu dan mungkin sedikit impak ‘aura’ Rossa dan kelebihan vokal dimiliki Afgan membuatkan dia juga menerima jumlah bayaran sama seperti rakan artisnya itu.

3. Krisdayanti

Sehingga kini, lagu Menghitung Hari yang diterbitkan pada tahun 1998 masih kekal popular sekaligus mengingatkan peminat terhadap kehebatan Krisdayanti. Artis negara jiran ini juga mempunyai ramai peminat di negara ini meskipun disaingi ramai bakat baru. Nyata, populariti pada namanya dan banyak lagu popularnya termasuk “Mencintaimu” dan “Cobalah Untuk Setia” membuatkannya masih berada di tahap popular sehingga boleh meraih jumlah bayaran lumayan sekitar RM80,000 untuk satu persembahan.

4. Search

Jika ditanya band rock paling lagenda dalam negara yang masih bertahan sejak 35 tahun sehingga kini, populariti Search pastinya tidak dapat ditandingi mana-mana kumpulan lain. Seperti mana lagu popular mereka, “Gadisku, Fantasia Bulan Madu, Isabella, Fenomena” dan pelbagai lagu lain, Search masih gah di negara ini termasuk negara jiran, Indonesia. Isu peribadi membabitkan anggota kumpulan itu tidak mematahkan semangat peminat terus menjulang band itu sebagai idola mereka. Jika ada penganjur yang mahukan Search, mungkin bayaran antara RM60,000 untuk satu persembahan tidak menjadi masalah

5. Anuar Zain

Memiliki persona berbeza dengan penyanyi lelaki lain, Anuar Zain menjaga standardnya sebagai penyanyi tanpa terlalu ghairah menghasilkan album baru mahupun mengadakan persembahan secara percuma. Penyanyi berusia 46 tahun ini muncul dengan album terbaru, Anuar Zain pada 19 September lalu selepas 5 tahun tanpa album. Menariknya, selepas popular menerusi lagu seperti “Bila Resah, Lelaki Ini, Sedetik Lebih dan Keabadian Cinta”, Anuar terus digilai peminat dengans single “Andainya Takdir”. Aura yang dimiliki Anuar menjadikan persembahannya suatu yang bersifat eksklusif sesuai dengan bayaran yang diterima sebanyak RM45,000 untuk satu persembahan.

6. Datuk Jamal Abdillah

Biarpun beberapa kali kisah hidupnya berdepan dengan sejarah hitam, ia tidak menjejaskan populariti dan kehebatan Jamal sebagai seorang penyanyi popular. Filem Azura dilakonkan Jamal bersama Fauziah Ahmad Daud ditayangkan pada tahun 1984 tetap menjadi pencapaian terbaik dalam kariernya. Peminat tidak terlalu peduli Jamal tanpa lagu baru kerana koleksi lagu-lagu lamanya seperti “Keluhan Perantau, Di Sudut Kamar Hatiku, Sepi Seorang Perindu, Kekasih Awal dan Akhir, Takdir Penentu Segala” dan banyak lagi sudah cukup membuatkan peminatnya bernostalgia dalam persembahannya tidak kira masa dan atas faktor itu, penganjur sanggup membayar antara RM40,000 untuk satu persembahan.

7. Datuk Siti Nurhaliza

Sejak di awal pembabitannya sebagai penyanyi ketika menjuarai program Bintang HMI dan Anugerah Juara Lagu pada tahun 1996, Siti sememangnya diminati ramai peminat dan kehebatan sebagai penyanyi popular nombor satu negara menjadikan persembahannya berada di satu standard dan berprestij. Koleksi lagu yang dimiliki Siti bersama pelbagai anugerah yang dimenangi dalam dan luar negara memberi kelebihan pada Siti untuk meraih perhatian penganjur dalam persembahan. Difahamkan, Siti menerima bayaran antara RM40,000untuk satu persembahan.

8. Dayang Nurfaizah

Suatu ketika dulu, di awal kariernya penyanyi berusia 35 tahun ini pernah berdepan isu dengan syarikat pengurusannya. Namun, pesona Dayang masih bertahan sejak tahun 1996 sehingga kini, dia masih diminati ramai peminat dan paling penting, kekal relevan untuk bertanding dalam pertandingan berprestij, Anugerah Juara Lagu. Populariti Dayang menerusi pencapaian seperti anugerah Lagu Terbaik menerusi “Seandainya Masih Ada Cinta” pada majlis Anugerah Industri Muzik ke-9 (2001) dan pelbagai anugerah lain meletakkan Dayang masih menjadi pilihan penganjur yang sanggup membayar antara RM30,000 untuk satu persembahan.

9. Datuk Ramli Sarip

Kehebatan vokal Datuk Ramli Sarip di pentas sentiasa mengundang sorakan gemuruh ramai penonton. Biarpun ramai penyanyi baru yang muncul, keunikkan vokalnya tetap miliknya seorang. Lagu “Kamelia, Teratai, Doa Buat Kekasih, Bukan Kerana Nama” dan banyak lagi menjadi ‘masterpiece’ terbaik bekas anggota Sweet Charity ini terus bertahan dan menghiburkan ramai peminat. Sesuai dengan pengalaman seni dan keunikkan vokalnya, bayaran antara RM20,000 ditawarkan untuk satu persembahan.

10. Hazami

Lagu “Sonata Musim Salju” versi bahasa Malaysia merujuk populariti drama Korea, Winter Sonata suatu ketika dulu berjaya melonjak nama Hazami sebagai penyanyi popular. Tuah lagu itu sering membuatkan peminat mahu Hazami menyanyikan lagu tersebut. Meskipun, Hazami turut popular dengan lagu lain seperti “Mungkir Bahagia”, dia tetap aktif menyanyi dalam pelbagai undangan persembahan dengan anggaran bayaran sebanyak RM15,000 untuk satu persembahan.

Dalam pada itu, seorang netizan mendedahkan kekayaan dimiliki oleh Neelfo abuat ramai kagum. Beriktu status yang dikongsi bagaiman Neelofa dapat mengumpul kekayaan tersebut

Jumlah Aset Dimiliki Neelofa

“Aku tak tertarik dengan neelofa nak kawin dengan ustaq,PU atau dato termasuk dato megah holding.

Tapi aset neelofa yang bernilai 67 juta usd menarik perhatian aku.67 juta usd ni termasuk pendapatan,aset dan hartanah tau

Sapa sangka baru umur baru 30 pendapatan dah kalah gaji perdana menteri.USD tahu tak? Bukan RM

Korang rasa berapa tax dia kena bayar dengan lhdn? Tapi kenapa neelofa ni tak pernah terpalit dengan isu di lhdn?

Ada korang nampak dia kena panggil kena 1siasat.Siap jadi pengarah air asia lagi dulu walaupun tak pernah ada management kapal terbang dalam business dia hahaha

Apa yang neelofa buat tu dalam ilmu IQ financial robert kiyosaki kita panggil shareholder dan real unit trust.Sebab dia simpan duit dalam bentuk aset bukan simpan dalam bentuk duit

Sama macam cara syed mokhtar al bukhary pegang company MMC pegang DRB hicom.Padahal syed moktar menoreh pun tak pernah haha

Sebenarnya nak buat macam neelofa ni korang kena work for asset jek.Bukan simpan duit lama-lama

Baper banyak pahala neelofa ni kalau dari 67 juta usd tu dia tolak 2.5% dekat zakat.Berapa banyak pulak pelepasan cukai dia dapat dengan lhdn

Nak dapat pelepasan cukai sampai 100% ni korang kena buat declare cukai dulu.Buat akaunting bagi tahu belanja-belanja korang pada lhdn baru lah dapat banyak pelepasan cukai

“Korang akan dapat beli rumah percuma,kereta percuma,melancong percuma dapat iphone 12 pakai percuma.Apa nak lagi?

Kredit Muhammad Azrin

Walaaubagaimanpun, sejauh mana kebenaran dan dakwaan elaki ini, hanya Neelofa yang dapat menjawabnya

Sumber

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru