'Perempuan yang tidak berhijab, layak dirogol' - Pelajar 16 tahun dedah percakapan biadab Guru PJK Skip to main content

'Perempuan yang tidak berhijab, layak dirogol' - Pelajar 16 tahun dedah percakapan biadab Guru PJK

Susulan dari pendedahan pelajar perempuan mengenai gurunya yang bergurau mengenai gangguan seksual ketika mengajar subjek pendidikan jasmani dan kesihatan (PJK), ramai yang pernah melalui situasi seumpama itu tampil menceritakan pengalaman mereka. 

Wartawan Free Malaysia Today (FMT) menemubual seorang gadis berusia 16 tahun yang dikenali sebagai Nur, mendakwa guru PJK sekolahnya beberapa minggu yang lalu pernah berkata, perempuan yang tidak berhijab layak dirogol. 

Lebih teruk lagi, guru yang sama berkata perempuan yang tidak berhijab tidak boleh menyalahkan lelaki jika mereka menampal gambar wajah mereka pada tubuh orang lain yang tidak berpakaian (super impose). 

"Ini menunjukkan guru mengajar kanak-kanak supaya berfikiran seperti itu. Saya juga ada dengar guru-guru yang membuat komen perkauman dan lucah tanpa menanggung akibat kerana pelajar takut digantung sekolah sekiranya bersuara. 

"Sama ada itu (digantung sekolah) atau orang akan memburuk-burukkan kami dan reputasi kami akan hancur," katanya. 

Sementara itu, wanita berusia 21 tahun, Sarah, mendakwa pernah dipeluk dari belakang oleh guru agamanya yang juga mengesel bahagian kemaluannya pada belakang badan. 

Bukan hanya dia, malah beberapa murid perempuan yang lain juga pernah diganggu secara seksual tetapi mereka terlalu takut untuk mengadu kepada ibu bapa masing-masing. 

Apabila guru besar mengetahui perbuatannya yang tidak bermoral itu, guru terbabit hanya ditukarkan ke sekolah lain tanpa ada tindakan daripada pihak berkuasa. 

Seorang lagi wanita bernama Anna, juga pernah menjadi mangsa cabul di mana dada dan kemaluannya diraba ketika dia berusia 11 tahun di sekolah. 

Insiden menjijikkan itu berlaku pada Hari Kantin sekolahnya. Anna dan rakan-rakannya masuk ke dalam 'Rumah Hantu' dan dia berada dalam posisi terakhir di barisan. Dalam keadaan gelap gelita, dia dapat merasakan ada seseorang yang telah meraba dada dan kemaluannya. 

Apabila Anna membuat aduan kepada guru, aduan itu disangkal dengan alasan 'usikan'. Tetapi menurut Anna, yang berada dalam rumah hantu itu, kesemuanya adalah lelaki. 

"Ini hanya salah satu contoh gangguan seksual yang saya amali di sekolah. Saya rasa benci apabila melihat gangguan masih berlaku dan masalah ini mesti diambil serius dan perlu dihentikan," katanya. 

Pendedahan berani mati ini mengundang perhatian pelbagai pihak yang mahu pihak sekolah tidak memandang ringan apabila mendapat aduan daripada pelajar mengenai gangguan seperti itu. 

Insiden ini bukan hanya menjejaskan pelajar perempuan, malah mencemarkan imej baik institusi perguruan yang selama ini dihormati dan dipandang tinggi. 

Harry Tan, Setiausaha Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) menggesa polis menyiasat dakwaan-dakwaan itu dan menamakan sekolah dan guru berkenaan serta membuat laporan polis. 

Bagaimanapun katanya, bagi membolehkan perkara itu dibawa ke mahkamah, bukti yang kukuh perlu disertakan agar pengadilan dapat dilaksanakan. 

Sementara itu dalam laporan Bernama, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun menegaskan perkara itu perlu dipandang serius kerana tindakan guru yang membuat jenaka berhubung isu rogol semasa sesi pengajaran dan pembelajaran adalah perbuatan yang tidak profesional. 

"Dalam apa situasi sekalipun, perkara sedemikian tidak seharusnya dijadikan sebagai bahan jenaka kerana perbuatan rogol itu adalah perbuatan jenayah yang sama sekali tidak wajar menjadi satu galakan kepada anak murid. 

"Tindakan seperti ini termasuk pelakuan menyalahkan mangsa adalah amat tidak wajar dinormalisasikan kerana ia memberi satu mesej yang tidak sihat kepada masyarakat dan dikhuariti akan menyumbang kepada pelakuan jenayah. 

"Kanak-kanak seharusnya berada di dalam persekitaran pembelajaran yang kondusif, selamat, bebas dan dilindungi daripada sebarang ancaman termasuk gangguan seksual serta eksploitasi. 

"Sesungguhnya kerajaan tidak akan berkompromi dengan mana-mana kesalahan yang membabitkan gangguan seksual dan pelanggaran hak serta kebajikan kanak-kanak. Tindakan tegas perlu diambil kepada pesalah yang terbabit dengan sebarang salah laku yang membabitkan kanak-kanak," katanya.

Sumber: Free Malaysia Today, Bernama.

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari