'Perempuan yang tidak berhijab, layak dirogol' - Pelajar 16 tahun dedah percakapan biadab Guru PJK Skip to main content

'Perempuan yang tidak berhijab, layak dirogol' - Pelajar 16 tahun dedah percakapan biadab Guru PJK

Susulan dari pendedahan pelajar perempuan mengenai gurunya yang bergurau mengenai gangguan seksual ketika mengajar subjek pendidikan jasmani dan kesihatan (PJK), ramai yang pernah melalui situasi seumpama itu tampil menceritakan pengalaman mereka. 

Wartawan Free Malaysia Today (FMT) menemubual seorang gadis berusia 16 tahun yang dikenali sebagai Nur, mendakwa guru PJK sekolahnya beberapa minggu yang lalu pernah berkata, perempuan yang tidak berhijab layak dirogol. 

Lebih teruk lagi, guru yang sama berkata perempuan yang tidak berhijab tidak boleh menyalahkan lelaki jika mereka menampal gambar wajah mereka pada tubuh orang lain yang tidak berpakaian (super impose). 

"Ini menunjukkan guru mengajar kanak-kanak supaya berfikiran seperti itu. Saya juga ada dengar guru-guru yang membuat komen perkauman dan lucah tanpa menanggung akibat kerana pelajar takut digantung sekolah sekiranya bersuara. 

"Sama ada itu (digantung sekolah) atau orang akan memburuk-burukkan kami dan reputasi kami akan hancur," katanya. 

Sementara itu, wanita berusia 21 tahun, Sarah, mendakwa pernah dipeluk dari belakang oleh guru agamanya yang juga mengesel bahagian kemaluannya pada belakang badan. 

Bukan hanya dia, malah beberapa murid perempuan yang lain juga pernah diganggu secara seksual tetapi mereka terlalu takut untuk mengadu kepada ibu bapa masing-masing. 

Apabila guru besar mengetahui perbuatannya yang tidak bermoral itu, guru terbabit hanya ditukarkan ke sekolah lain tanpa ada tindakan daripada pihak berkuasa. 

Seorang lagi wanita bernama Anna, juga pernah menjadi mangsa cabul di mana dada dan kemaluannya diraba ketika dia berusia 11 tahun di sekolah. 

Insiden menjijikkan itu berlaku pada Hari Kantin sekolahnya. Anna dan rakan-rakannya masuk ke dalam 'Rumah Hantu' dan dia berada dalam posisi terakhir di barisan. Dalam keadaan gelap gelita, dia dapat merasakan ada seseorang yang telah meraba dada dan kemaluannya. 

Apabila Anna membuat aduan kepada guru, aduan itu disangkal dengan alasan 'usikan'. Tetapi menurut Anna, yang berada dalam rumah hantu itu, kesemuanya adalah lelaki. 

"Ini hanya salah satu contoh gangguan seksual yang saya amali di sekolah. Saya rasa benci apabila melihat gangguan masih berlaku dan masalah ini mesti diambil serius dan perlu dihentikan," katanya. 

Pendedahan berani mati ini mengundang perhatian pelbagai pihak yang mahu pihak sekolah tidak memandang ringan apabila mendapat aduan daripada pelajar mengenai gangguan seperti itu. 

Insiden ini bukan hanya menjejaskan pelajar perempuan, malah mencemarkan imej baik institusi perguruan yang selama ini dihormati dan dipandang tinggi. 

Harry Tan, Setiausaha Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) menggesa polis menyiasat dakwaan-dakwaan itu dan menamakan sekolah dan guru berkenaan serta membuat laporan polis. 

Bagaimanapun katanya, bagi membolehkan perkara itu dibawa ke mahkamah, bukti yang kukuh perlu disertakan agar pengadilan dapat dilaksanakan. 

Sementara itu dalam laporan Bernama, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun menegaskan perkara itu perlu dipandang serius kerana tindakan guru yang membuat jenaka berhubung isu rogol semasa sesi pengajaran dan pembelajaran adalah perbuatan yang tidak profesional. 

"Dalam apa situasi sekalipun, perkara sedemikian tidak seharusnya dijadikan sebagai bahan jenaka kerana perbuatan rogol itu adalah perbuatan jenayah yang sama sekali tidak wajar menjadi satu galakan kepada anak murid. 

"Tindakan seperti ini termasuk pelakuan menyalahkan mangsa adalah amat tidak wajar dinormalisasikan kerana ia memberi satu mesej yang tidak sihat kepada masyarakat dan dikhuariti akan menyumbang kepada pelakuan jenayah. 

"Kanak-kanak seharusnya berada di dalam persekitaran pembelajaran yang kondusif, selamat, bebas dan dilindungi daripada sebarang ancaman termasuk gangguan seksual serta eksploitasi. 

"Sesungguhnya kerajaan tidak akan berkompromi dengan mana-mana kesalahan yang membabitkan gangguan seksual dan pelanggaran hak serta kebajikan kanak-kanak. Tindakan tegas perlu diambil kepada pesalah yang terbabit dengan sebarang salah laku yang membabitkan kanak-kanak," katanya.

Sumber: Free Malaysia Today, Bernama.

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru