Video - Jumaat Terakhir Ramadan, Zionis Israel Serang Jemaah Palestin Ketika Solat Tarawih Di Masjid Al-Aqsa Skip to main content

Video - Jumaat Terakhir Ramadan, Zionis Israel Serang Jemaah Palestin Ketika Solat Tarawih Di Masjid Al-Aqsa

Sewaktu umat Islam di negara lain sibuk beribadah pada hari Jumaat terakhir di bulan Ramadan, Masjid Al-Aqsa telah diserang oleh zionis Israel mengakibatkan ratusan jemaah yang sedang menunaikan solat tarawih mengalami kecederaan.

Menurut laporan media, pihak polis Israel bertindak mengepung masjid tersebut dan menyerang para jemaah menggunakan ‘shock grenade’ serta senapang berpeluru getah.

Dalam beberapa video yang dikongsi oleh netizen di Twitter, jelas kelihatan jemaah Palestin sedang menunaikan solat tarawih seperti biasa dengan aman.

Namun ketenangan itu dihancurkan oleh pihak zionis Israel yang mengepung masjid dan membaling ‘shock grenade’ serta gas pemedih mata untuk menghentikan jemaah yang sedang solat.

Bagi membalas serangan tersebut, para pemuda Palestin tidak henti-henti bergelut dengan pihak polis Israel dengan cara melempar batu dan botol kaca kepada pihak polis Israel, di luar masjid.

Manakala, jemaah perempuan pula berlindung di dalam masjid, di mana majoriti mereka panik saat masjid itu diceroboh oleh pihak berkuasa Israel tanpa diundang.


“Polis Israel berusaha membubarkan jemaah di dalam Haram al-Sharif menggunakan ‘shock grenade’ dan bom pemedih mata,” kata seorang ahli pejabat Jerusalem Islamic Waqf kepada Anadolu Agency.

Menurut sumber, seramai 163 orang rakyat Palestin cedera manakala 23 yang lain dikejarkan ke hospital akibat terkena serpihan bom dan gas pemedih mata.

Difahamkan lagi, sebelum serangan ke atas Masjid Al Aqsa itu berlaku, hubungan antara zionis Israel dan rakyat Palestin yang menetap di sekitar kawasan Sheikh Jarrah semakin tegang.

Situasi tersebut berlaku apabila Mahkamah Pusat Israel di Timur Jerusalem membuat keputusan untuk mengusir rakyat Palestin dari rumah mereka di Sheikh Jarrah bagi memberi tempat tinggal baru untuk pendatang Israel.

Oleh itu, pihak berkuasa Israel telah mengasari rakyat Palestin serta menghalau mereka secara paksa supaya mengosongkan rumah mereka sendiri.

“Pengusiran itu melibatkan sebanyak 28 buah rumah yang dihuni 500 keluarga Palestin dan ia dilakukan bertujuan untuk memberi penempatan baru buat pendatang Yahudi dalam masa yang sama menghalau rakyat Palestin,” lapor media Andalou’s Agency.

Motif utama pengusiran itu dipercayai sebagai satu tindakan ‘pembersihan etnik’ atau ‘ethnic cleansing’ terhadap rakyat Palestin dengan cara menghapuskan populasi mereka sedikit demi sedikit.

Mereka dihalau dari rumah sendiri dan diserang dengan bom!

Insiden tersebut membuatkan ramai netizen di serata laman sosial meluahkan rasa marah dengan tindakan Israel terhadap warga Palestin.

Mari sama-sama berdoa untuk rakyat Palestin

Semoga Allah melindungi mereka

Ramai yang bersolidariti dengan nasib rakyat palestin di Sheikh Jarrah dan Masjid Al-Aqsa, justeru itu tanda pagar #SaveSheikhJarrah menjadi trending di Twitter hari ini.

Sumber: borakdaily

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari