Video - Jumaat Terakhir Ramadan, Zionis Israel Serang Jemaah Palestin Ketika Solat Tarawih Di Masjid Al-Aqsa Skip to main content

Video - Jumaat Terakhir Ramadan, Zionis Israel Serang Jemaah Palestin Ketika Solat Tarawih Di Masjid Al-Aqsa

Sewaktu umat Islam di negara lain sibuk beribadah pada hari Jumaat terakhir di bulan Ramadan, Masjid Al-Aqsa telah diserang oleh zionis Israel mengakibatkan ratusan jemaah yang sedang menunaikan solat tarawih mengalami kecederaan.

Menurut laporan media, pihak polis Israel bertindak mengepung masjid tersebut dan menyerang para jemaah menggunakan ‘shock grenade’ serta senapang berpeluru getah.

Dalam beberapa video yang dikongsi oleh netizen di Twitter, jelas kelihatan jemaah Palestin sedang menunaikan solat tarawih seperti biasa dengan aman.

Namun ketenangan itu dihancurkan oleh pihak zionis Israel yang mengepung masjid dan membaling ‘shock grenade’ serta gas pemedih mata untuk menghentikan jemaah yang sedang solat.

Bagi membalas serangan tersebut, para pemuda Palestin tidak henti-henti bergelut dengan pihak polis Israel dengan cara melempar batu dan botol kaca kepada pihak polis Israel, di luar masjid.

Manakala, jemaah perempuan pula berlindung di dalam masjid, di mana majoriti mereka panik saat masjid itu diceroboh oleh pihak berkuasa Israel tanpa diundang.


“Polis Israel berusaha membubarkan jemaah di dalam Haram al-Sharif menggunakan ‘shock grenade’ dan bom pemedih mata,” kata seorang ahli pejabat Jerusalem Islamic Waqf kepada Anadolu Agency.

Menurut sumber, seramai 163 orang rakyat Palestin cedera manakala 23 yang lain dikejarkan ke hospital akibat terkena serpihan bom dan gas pemedih mata.

Difahamkan lagi, sebelum serangan ke atas Masjid Al Aqsa itu berlaku, hubungan antara zionis Israel dan rakyat Palestin yang menetap di sekitar kawasan Sheikh Jarrah semakin tegang.

Situasi tersebut berlaku apabila Mahkamah Pusat Israel di Timur Jerusalem membuat keputusan untuk mengusir rakyat Palestin dari rumah mereka di Sheikh Jarrah bagi memberi tempat tinggal baru untuk pendatang Israel.

Oleh itu, pihak berkuasa Israel telah mengasari rakyat Palestin serta menghalau mereka secara paksa supaya mengosongkan rumah mereka sendiri.

“Pengusiran itu melibatkan sebanyak 28 buah rumah yang dihuni 500 keluarga Palestin dan ia dilakukan bertujuan untuk memberi penempatan baru buat pendatang Yahudi dalam masa yang sama menghalau rakyat Palestin,” lapor media Andalou’s Agency.

Motif utama pengusiran itu dipercayai sebagai satu tindakan ‘pembersihan etnik’ atau ‘ethnic cleansing’ terhadap rakyat Palestin dengan cara menghapuskan populasi mereka sedikit demi sedikit.

Mereka dihalau dari rumah sendiri dan diserang dengan bom!

Insiden tersebut membuatkan ramai netizen di serata laman sosial meluahkan rasa marah dengan tindakan Israel terhadap warga Palestin.

Mari sama-sama berdoa untuk rakyat Palestin

Semoga Allah melindungi mereka

Ramai yang bersolidariti dengan nasib rakyat palestin di Sheikh Jarrah dan Masjid Al-Aqsa, justeru itu tanda pagar #SaveSheikhJarrah menjadi trending di Twitter hari ini.

Sumber: borakdaily

Comments

Popular Article

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru

Selepas Mencarut Dekat Clkgu Dan Buang Buku, Ada Lagi Satu Rakaman Budak Baru Habls SPM Buat

Apabila tamatnya sesi persekolahan, setiap murid ada cara tersendiri dalam meraikan kebebasan itu. Pada hari terakhir atau biasanya disebut last paper, murid-murid pastinya akan merakam foto kenangan bersama rakan mereka. Malah, ada yang turut menconteng un.iform sekolah mereka dengan pelbagai lukisan, tandatangan dan kata-kata. Dalam minggu ini, kita melihat perangai pelajar selepas SPM yang boleh dikatakan biadap menjadi perbualan masyarakat Internet. Ada pelajar yang menconteng bajunya dengan kata-kata kesat dan ada yang membuang buku di sungai. Saya tak akan bercakap tentang akhlak dan ilmu kerana akhlak sudah ditekankan serta diulas mereka yang lebih layak. Kali ini saya akan membincangkan tentang perbuatan menconteng baju seragam sekolah selepas tamat belajar. Di sekolah saya sendiri ramai yang buat budaya ini. Saya sendiri tidaklah, nanti ibu dan ayah marah sebab buat perkara tak berfaedah. Perbuatan menconteng itu sendiri salah sebenarnya dan itu merupakan antara titik permulaa