(Video) 'Kalau ilmu tentang Israel & Palestin belum cukup enuff, tak payah sibuk nak beri pandangan' - Remaja dihentak dengan helmet kuning gara-gara cabar netizen bertumbuk di media sosial Skip to main content

(Video) 'Kalau ilmu tentang Israel & Palestin belum cukup enuff, tak payah sibuk nak beri pandangan' - Remaja dihentak dengan helmet kuning gara-gara cabar netizen bertumbuk di media sosial

Viral di media sosial video seorang remaja lelaki dipukul beramai-ramai gara-gara mencabar netizen bertumbuk dengannya dalam video yang dimuat naiknya sebelum ini.

Dalam kejadian yang berlaku di Taman Sukma, Kuching, Sarawak, remaja terbabit dikatakan mengeluarkan kenyataan kontroversi terhadap netizen yang tidak berpuas hati dengan pandangannya mengenai konflik di antara Palestin dan Israel. Video tersebut dirakam pada sekitar jam 1 pagi, 17 Mei 2021.

"Jadi aku dah luahkan pandangan pada pihak mana yang saya sokong dalam konflik antara Israel dan Palestin. Sebelum korang nak serang, kecam dan menilai aku, pastikan korang dah tengok cerita dari kedua-dua belah pihak, bukannya dari sebelah pihak sahaja. 

"Pastikan korang juga tahu konflik itu tentang apa dari mana ianya bermula. Dan kalau korang nak jual nama agama (sambil tunjuk kitab Quran Karim) untuk meraih simpati dengan point bodoh korang tu, make sure korang dah kaji dari first page sampai hujung, barulah korang buka mulut dan luahkan pandangan korang guna ilmu dengan aku. 

"Kalau otak korang masih kosong, jangan datang dekat buka mulut dan luahkan pandangan bodoh korang. Kalau korang tak nak mulut korang hilang esok hari, jangan datang buat benda bodoh. Make sure otak berisi sebelum bercakap. 

"By the way, kata-kata ini ditujukan kepada semua yang menonton video ini, dan yang terasa. Yeah, ini ditujukan kepada korang yang double motherf****rs. 

" Daripada korang terasa, apa kata korang tengok cermin? Kalau korang rasa ilmu korang tentang kedua-dua pihak itu belum cukup enuff, tak perlu sibuk nak beri pandangan. Pandangan bodoh korang tak relevan. Berhentilah jadi hipokrit son of a b**ch.

"Kalau ada sesiapa di sini yang rasa tak puas hati dengan apa-apa yang aku dah katakan tadi, esok hari pergi Sukma, Lorong 1B, (kita) bertumbuk. 

"Kepada sesiapa yangg bersetuju dengan pandangan saya, tak kiralah sama ada pandangan sebelum ini.. tetapi pada penghujung video aku serang hampir semua orang.. Untuk pertama kali dan terakhirnya, saya dengan ikhlasnya memohon maaf. Tapi kalau korang menyebelah aku, bagus. Kepada yang tidak menyokong aku itu, f**k you people," katanya.

Akibat dari kata-katanya itu, sekumpulan lelaki datang menyerbu kediaman remaja terbabit untuk menuntut penjelasan. Bagaimanapun keadaan menjadi huru hara apabila ada yang bertindak menarik rambut sebelum menghentak kepala remaja berkenaan menggunakan helmet kuning. 

Remaja itu bernasib baik kerana tampil seorang wanita yang dipercayai kekasihnya, bertindak melindungi remaja itu daripada terus dipukul dan dibawa ke dalam rumah.

Difahamkan, remaja itu telah dibawa ke balai polis untuk tindakan lanjut. 

Sementara itu, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dilaporkan sedang memantau semua platform media sosial bagi mengesan mana-mana individu atau pihak yang mengeluarkan kenyataan atau pandangan yang dianggap berat sebelah dalam melindungi keganasan Israel terhadap Palestin. 

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah mendesak semua penyedia perkhidmatan telekomunikasi dan platform baik di peringkat tempatan dan antarabangsa bekerjasama untuk memastikan penyebaran maklumat yang sahih, adil dan tepat. 

Sumber: Facebook Viral, Malay Mail

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru