“Akak malas nak keluar, kata nak tolong, hantar jela!” Lelaki Nak Bagi Bantuan Lampin Terkilan Kena Bebel Skip to main content

“Akak malas nak keluar, kata nak tolong, hantar jela!” Lelaki Nak Bagi Bantuan Lampin Terkilan Kena Bebel

Seperti yang kita sedia maklum, ramai individu di luar sana tampil menghulurkan bantuan kepada golongan yang memerlukan bantuan terutama mereka yang terjejas ekoran pandemik ketika ini.

Namun begitu, ada juga segelintir yang mengambil kesempatan dan juga tidak memberikan kerjasama yang baik kepada penderma.

Wanita ini tawar upah RM5 untuk kos penghantaran

Ibarat diberi betis hendak paha itulah peribahasa yang sesuai menggambarkan tindakan seorang wanita yang bersikap berlebih-lebihan dalam mendapatkan bantuan

Lebih menyakitkan hati, apabila wanita ini menawarkan kadar upah sebanyak RM5 untuk perjalanan yang jauh bagi kos menampung penghantaran barangan bantuan tersebut.

Posting ini dikongsi lebih 4.6k pengguna di media sosial

Kisah ini diceritakan oleh seorang penghantar barangan dikenali sebagai Fard Osman menerusi satu posting di laman Facebook

Posting yang dimuat naik oleh lelaki ini  telah dikongsi lebih 4.6k pengguna di laman Facebook.

Bantuan lampin pakai buang percuma

Kisahnya bermula, apabila lelaki ini memberikan bantuan lampin pakai buang kanak-kanak secara percuma.

Kemudian, bagi sesiapa yang memerlukan bantuan tersebut hanya perlu datang mengambilnya sendiri di rumahnya.

Nak mintak tolong orang bukan macam nie caranya

Menurutnya lagi, kesemua lampin pakai buang tersebut merupakan duit dia sendiri tanpa mendapatkan bantuan daripada mana-mana pihak.

“Nak minta tolong orang, bukan macam ni caranya, lampin pakai buang banyak-banyak tu bukannya orang sponsor.”

Orang bagi percuma nak demand macam-macam

“Aku guna duit sendiri 100% ! Aku bukannya jual lampin pakai buang. Bagi free je pun, lagi nak demand macam-macam.”

Bagaimanapun, terdapat seorang wanita yang memintanya untuk menghantar lampin pakai buang tersebut ke rumahnya.

Penerima harus menanggung kos penghantaran jika mahu dihantar

Meskipun sudah dijelaskan, bantuan lampin pakai buang itu menggunakan kaedah pengambilan hanya di rumah lelaki itu.

Malah, lelaki itu menjelaskan jika mahu lampin pakai buang tersebut dihantar terus kepada rumah si penerima, seseorang itu perlu menanggung kos penghantarannya.

Yang percuma itu cuma lampin pakai buang

“Dah agak dah, aku ni tolong bagi lampin pakai buang je, pickup sendiri dekat aku, kalau nak hantar sampai depan rumah.”

“Aku cas delivery sebab yang percuma tu cuma lampin pakai buang.”

Penerima beri alasan malas keluar dari rumah

Jelas lelaki ini lagi, kos penghantaran untuk menghantar lampin pakai buang itu lebih mahal daripada kos sebenar lampin tersebut.

Namun, wanita itu masih berkeras dan sempat menawarkan sedikit ‘upah’ dan memberikan alasan dia malas untuk keluar dari rumah.

Kata nak tolong orang, hantar jelah

“Hantar rumahlah, akak malas nak keluar. Kata nak tolong orang, hantar jelah. Tak payah tolonglah macam ini.”

Lelaki tersebut turut menjelaskan kadar upah yang diberikan oleh wanita itu sama sekali tidak mencukupi.

Persoalkan tindakannya untuk membantu

Lalu lelaki tersebut sekali lagi meminta wanita ini untuk datang ke tempatnya bagi mengambil barangan tersebut.

Namun, wanita ini masih berkeras dan sempat mempersoalkan tindakannya yang pada mulanya ingin membantu.

Sumber: yoy

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru