Pakaikan Emas Nak Elak Kerap Sakit, Ibu Tergamam Anak Tertelan Emas & Tersangkut di Perut Skip to main content

Pakaikan Emas Nak Elak Kerap Sakit, Ibu Tergamam Anak Tertelan Emas & Tersangkut di Perut

Setiap ibu bapa pastinya mahukan yang terbaik buat anak-anak mereka. Walaupun masih kecil, ada yang memakaikan barang perhiasan seperti gelang dan rantai untuk anak perempuan.

Mungkin bagi sesetengah yang lain tidak bersetuju dengan pemakaian barang kemas pada kanak-kanak kerana pelbagai insiden boleh terjadi.

Seperti yang dilalui oleh wanita ini di mana anaknya telah tertelan emas yang dipakaikan di tangannya.

Menerusi perkongsian di laman Facebook, Amiza Rahmat menceritakan detik-detik cemas itu.

Mari kita ikuti perkongsian beliau.

Pakaikan emas sebab tangan kiri tak bergerak

Bismilahirahmanirrahim. Mummy simpan sini sebagai pengajaran tuk mummy n mummy lain kat luar sana.

Semua tau yg humaira farisha is a special baby. Mummy bagi pakai kat tangan kiri sebab tangan kiri adik x bergerak n selalu genggam je.

Ini salah satu ikhtiar mummy, sebab mummy pernah terbaca yg pakaikan emas boleh elak dari kerap sakit. Harini before mummy pergi work, adik okay n banyak bebel.

Adik tertelan emas

Mummy antar adik peg rumah neni mcm biasa. Jam lebih kurang 9.10 pagi, neni call mummy. Suara neni cemas n panik sambil bgtau yg adik dah tertelan emas.

Mummy pon dengar suara adik nangis masa neni call. Allahu masa tu hati mummy mcm nak gugur mummy terus tinggalkan discussion dengan hr n supervisor untuk balik tengok adik.

Sampai rumah neni bgtau adik dah muntah yg bulat tu tapi handbag x jumpa. So, mummy buat keputusan untuk bawa adik ke klinik untuk x tray n mintak neni sambung cari dekat rumah.

Xray charms dalam perut

Sampai dekat klinik, kita daftar n jumpa doktor dulu. Doktor bagi surat untuk buat xtray. Masa tunggu result xtray mummy sentiasa doa semoga adik x telan charms tu.

Apakan daya masa result xtray kluar mummy terkejut rasa nak rebah tengok charms handbag tu dah dlm perut adik.

Mummy pelik adik erat2 sambil air mata mummy mengalir. Allah je tau masa tu hati mummy mcm mana.

Lepas tengok result doktor klinik refer adik ke hospital selayang untuk jumpa pakar. Dalam perjalanan mummy pegang adik kuat2 smbil hati ni memberontak salahkan diri sendiri.

Doktor beri ubat

Sampai hospital doktor masukkan adik kat bahagian kecemasan zon kuning. Alhamdulillah doktor kata charms tu dah masuk dlm perut bukan saluran penafasan adik pon nampak ok je n doktor kata adik boleh discharge dengan bekalan ubat untuk kluarkan charms tu

Buat masa 4-5 hari mummy kena pantau adik. Nampak mcm xda pape tap sangat bahaya kalau charms tu masuk dekat saluran pernafasan.

So, ni pengajaran n situasi yg mummy x kan lupakan. Semoga x jad lagi. Humaira farisha kuat.

Sumber: yoy

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru