“Saya minta maaf jika keputusan bawa Ainul ke UK mengguris hati ramai,” – Bapa Ainul Mardhiah Skip to main content

“Saya minta maaf jika keputusan bawa Ainul ke UK mengguris hati ramai,” – Bapa Ainul Mardhiah

Satu ketika dahulu, nama adik Ainul Mardhiah meniti dibibir orang ramai apabila kisahnya  yang menghidap Germ Cell Tumor 2 tahun yang lepas tular di media sosial.

Doa orang ramai ketika itu tidak putus-putus mendoakan agar adik Ainul sembuh dan membesar seperti kanak-kanak yang lain.

Kini, adik Ainul sudah sihat dan membesar dengan baik. Gelagat dan perkembangan adik Ainul sering dikongsikan oleh bapanya di laman Facebook.

Bapa Ainul Mardhiah terkilan

Walaubagaimanapun, menerusi posting terbaru yang dimuat naik bapanya Ahmad Safiuddin berkongsi rasa terkilan apabila masih ada cerita tidak enak didengar.

Cerita itu timbul apabila ada yang mempertikaian keputusannya untuk membawa adik Ainul ke luar negara untuk mendapatkan rawatan.

Keluar pulak cerita-cerita yang tak sedap didengar

“Bila buka facebook tersebut, ingatkan dia orang yang secara langsung terlibat dengan kes ainul dahulu, rupanya tak pun.”

“Dengar dari mulut siapa tak tahu? Lepas tu muatnaik cerita di facebook dan orang mula mengata.”

Banyak sahaja saya terbaca orang tak puas hati Ainul dapatkan rawatan disana

“Sebenarnya banyak sahaja saya terbaca orang tak puas hati bila Ainul pergi mendapatkan rawatan di sana.”

“Tapi sebenarnya, lebih ramai pembantu ainul yang suruh saya segera mendapatkan rawatan di sana.”

“Dan mereka ini tidak kisah pun buat rawatan di mana, asalkan ainul sihat. Terlalu ramai. Lebih ramai dari yang tak sokong.”

Saya ada banyak sebab, mengapa dan kenapa ambil keputusan itu

“Sebab itu saya tak pernah respon pun apa orang tak sokong tu bercakap. Bagi saya, mereka tak tahu apa apa. Saya ada banyak sebab, mengapa dan kenapa.”

“Saya tak mahu merumitkan keadaan dan tak perlu explain panjang-panjang.”

Betapa saya terdesak ketika itu demi lihat anak sembuh

“Perkara terlalu rumit, dan saya sebagai bapa yang sentiasa 24jam bersama ainul, betapa terdesaknya saya ketika itu demi melihat anak sembuh, hanya Allah swt sahaja tahu.”

“Waktu tu apa sahaja peluang yang ada, saya sebagai bapa pasti akan merebutnya segera.”

Biar bapa hilang nyawa tapi bukan nyawa anak

“Tahu tak rasa terdesak? Pernah rasa terdesak? Pernah lalui bila ada anak yang dah kaku.”

“Waktu itu apa sahaja yang ada, adakah kita nak tengok sahaja? Ini anak. Bukan orang asing. Biar bapa hilang nyawa, tapi bukan nyawa anak. Keputusan perlu dibuat segera.”

“Yang “bercakap-cakap” itu, dia tak melalui. Jika dia ada di tempat saya, mungkin dia pun akan melakukan perkara sama.”

Jika ada individu guna nama Ainul dapatkan keizinan saya dahulu

“Saya ingin menasihatkan, jika ada individu menggunakan gambar Ainul untuk tujuan yang tidak baik, lebih baik turunkan posting berkenaan.”

“Atau, jika mahu menggunakan gambar ainul untuk muatnaik artikel, boleh dapatkan keizinan saya dahulu.”

Ainul sihat sudah bermakna bagi saya

“Saya tak mahu bertengkar dengan sesiapa dan tak mahu menunding jari siapa betul siapa salah.”

“Perkara pun sudah dua tahun berlalu. Ainul pun sudah sihat. Dah berlari dah pun.”

“Ini pun sudah bermakna buat saya, isteri, keluarga, dan juga rakyat malaysia yang pernah membantunya.

Kamu tidak berada ketika kejadian berlaku

“Saya tahu apa yang penulis tak tahu kerana saya lah yang melaluinya secara langsung.

Saya ulang, saya tahu apa yang si penulis tidak tahu.”

“Kamu tidak berada ketika kejadian berlaku, jadi saya yakin yang kamu sungguh tidak tahu.”

Saya nasihatkan lebih baik diam

“Jika tidak terlibat secara langsung, saya nasihatkan lebih baik DIAM. Saya tidak peduli apa pun background kamu baik professional atau tidak. Jika tidak tahu, sila DIAM.”

“Kamu nak berbalah dengan orang lain, itu urusan kamu. Tapi dengan mengaitkan anak saya dan pilihan keluarga saya, itu bukan urusan kamu.”

Sejak bila buat pilihan dirawat salah disisi undang-undang

“Sejak bila pulak membuat pilihan dirawat itu salah di sisi undang-undang? Keputusan itu tanggungjawab saya. Anak saya adalah tanggungjawab saya.”

“Ini semua kerja Allah swt. Allah swt yang mengizinkan semua perkara ini berlaku. Tak perlu nak menunding jari kepada sesiapa.”

Berlapang dada lah, tidak tahu mengapa Allah memilih saya

“Tak boleh ke jika kita meraikan sahaja? Rawatan dimana-mana pun tetap melalui displin ilmu yang sama. Lain lah jika saya bawa Ainul jumpa bomoh.”

“Berlapang dada lah. Wallahi, Saya pun tak pernah minta lalui semua perkara ini. Dan saya pun tak tahu mengapa Allah swt memilih saya untuk lalui ujian ini.”

“Punya ramai manusia di muka bumi, kenapa DIA pilih lelaki berusia 24 tahun ini yang baru memiliki anak pertama. Tidak pernah ada pengalaman memiliki anak sebelumnya.”

Sekelip mata Allah gerakkan hati semua orang 

“8 bulan saya sendiri menjaganya tanpa ada orang awam pun yang tahu. Tapi dengan sekelip mata, Allah swt menggerakkan hati semua orang dan tumpu terhadap ainul. Ya, hanya sekelip mata.”

“Tolong lah berlapang dada. Saya mohon maaf jika post saya ini ada mengguris hati sesiapa. Saya menghormati semua orang.”

Saya minta maaf jika keputusan saya mengguris hati

“Jika ada perkara yang tidak pasti, boleh terus bertanya saya. Jangan buat cerita melulu atau dengar sebelah pihak sahaja.”

“Lagi sekali, saya minta maaf sangat-sangat jika saya membuat keputusan untuk membawa puteri saya ke UK sehingga mengguris hati banyak pihak.”

Terima kasih Doktor-Doktor yang merawat Ainul

“Terima kasih Doktor-Doktor yang terlibat merawat ainul dahulu mulai hari pertama kelahirannya di Hospital Besar Melaka.”

“Ketika ini yang menyelamatkan ainul adalah Doktor di Labour Room. Doktor-doktor ini yang memberikan bantuan pernafasan segera kepada Ainul.”

Saya hargai semua orang dan jangan laga-lagakan kami

“Jika mereka ini Doktor yang ” low class “, hari pertama kelahiran ainul itu dia sudah pergi sebab ketumbuhan telah menutupi laluan pernafasannya di mulut sehingga tidak boleh bernafas.”

“Anda rasa, saya tak terhutang budi ke terhadap Doktor-doktor hebat ini.”

“Jadi, tolong lah. Saya sangat menghargai semua orang yang berusaha. Jangan melaga-lagakan kami, boleh?

Hari-hari saya mahu ucapkan terima kasih kepada semua

“Jika saya mampu, hari-hari saya mahu ucapkan terima kasih kepada semua Doktor yang terlibat baik di Malaysia mahupun di UK.”

“Ya, saya dan keluarga sangat berterima kasih sebab pernah merawat Ainul selama ini dengan sangat baik.”

Jutaan terima kasih kepada rakyat Malaysia

“Saya mohon maaf sekali lagi buat semua yang terguris hati dan saya mahu mengucapkan jutaan terima kasih kepada rakyat Malaysia kerana anda lah, Ainul ceria hari ini. Dengan izinNya.”

“Saya dan keluarga doakan kepada ibu bapa di luar sana supaya bertabah dan jangan putus asa jika memiliki anak yang diberikan ujian kesihatan.”

Saya letakkan kesalahan ini 100% di bahu saya

“InshaAllah, Allah swt ada. Redha itu paling penting. Maaf jika post ini panjang. Saya letakkan salah ini 100% di bahu saya.”

“Jika jelas saya telah menyalahi undang-undang kerana membawa puteri saya ke London, ambil lah tidakan terhadap saya. Saya akan bertanggungjawab.”

Saya minta perbahasan mengenai anak saya diberhentikan segera

“Akhir sekali, saya minta perbahasan mengenai anak saya di facebook diberhentikan segera.”

“Jika anda ingin memuatnaik dokumen/gambar/video atau lebih jelas lagi perjalanan rawatan ainul di facebook atau internet, anda harus mendapatkan consent (kebenaran penjaga) iaitu saya dahulu.”

“Rahsia pesakit, milik penjaga dan Doktor yang terlibat sahaja. Tidak boleh suka suka cerita kepada umum, kerana itu perbuatan yang menyalahi undang-undang.Terima kasih.”

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen turut meluahkan pendapat dan buah fikiran mereka mengenai isu berkenaan

Sumber: yoy

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru