[VIDEO] “Orang lelaki suka perempuan lembut2, biar macam bodoh2 sikit,” – Prof Muhaya Skip to main content

[VIDEO] “Orang lelaki suka perempuan lembut2, biar macam bodoh2 sikit,” – Prof Muhaya

Satu klip video ‘Kenapa Wanita Lambat Dapat Jodoh’ oleh pakar bedah mata dan motivator, Datuk Prof Dr. Muhaya Mohamad menjadi bualan hangat netizen di Twitter

Menerusi video berdurasi 56 saat itu, Prof Muhaya berpendapat wanita tidak seharusnya berusaha untuk menyaingi dan melebihi daripada kaum lelaki.

Malah, menurut beliau lagi, kaum lelaki suka dengan wanita berperwatakan lembut dan perlu dibantu.

“Kita wanita menghargai lelaki, kekuatan mereka, mereka ketua. Orang laki-laki walau macam mana suami kita dia tetap imam kita.

“Kalau solat kita pangkat besar macam mana kat office, kalau kat ofice kita ada seorang pekerja am, seorang CEO perempuan, bila berimam siapa depan? Masih yang laki-laki.

“So orang perempuan, walau macam mana you all, please mesti kita celebrate apa yang Allah beri tentang kepimpinan lelaki. Imam pun lelaki. Nabi-nabi pun lelaki.

“Jangan sibuk nak liberate nak berdiri sama-sama lelaki, no. Nanti you all sibuk nak buat apa yang lelaki nak buat testosterone meningkat dan bagi siapa belum kahwin, lambat jodoh.

“Siapa tinggi testostorane, asyik nak drive, nak achieve, nak independent, memanglah. Orang lelaki suka perempuan lembut-lembut, high estrogen, mengharapkan, perlu ditolong, biarlah macam bodoh-bodoh sikit, itu bolehlah.

“Sesiapa yang lambat-lambat jodoh tu tengok you punya karakter macam mana,” katanya.

Meninjau reaksi ramai, majoriti pengguna media sosial kurang bersetuju dengan kenyataan terbabit yang dianggap berbaur misogini.

“Masalahnya bukan pencapaian wanita tetapi kegagalan lelaki. Itu prioriti. Kenapa orang kita macam ni? Tertekanlah tengok.

“Bayangkan kamu memberitahu anak perempuan kamu untuk menjadi ‘bodo bodo’ untuk lelaki, walhal sepatutnya memberikan fokus kepada pembangunan dirinya. Melingkup,” ciap Redza Minhat.

Namun ada juga yang menyebelahi Prof Muhaya dengan mengatakan mungkin beliau tersalah menggunakan ayat dalam kata-kata beliau.

“I rasa maybe prof tu salah gunakan ayat sikit. Maybe dia nk ckp wlu pandai mana pn kite, kene tetap respect lelaki lagi2 klu tu bakal suami kita.

“Bkn kene jd bodo pn. I ramai je member yg ade degree & independent tp once nk kahwin dia respect & still bole shine with her husband.”

“Thanks sebab faham maksud Prof. Rata-rata yang reply tweet ni tak faham maksud sebenar Prof.

“Lebih mengecewakan adalah adab dalam mengkritik yang ditunjukkan anak-anak muda. Bahasa Jiwa Bangsa.”

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari