Wanita bantu ibu katil sebelah, siap jagakan bayi – “Best ada jiran macam ni..” Skip to main content

Wanita bantu ibu katil sebelah, siap jagakan bayi – “Best ada jiran macam ni..”

Bagi ibu hamil, proses bersalin dalam tempoh pandemik Covid-19 memang menguji mental dan fizikal. Mana tidaknya, prosedur untuk ziarah di hospital kerajaan perlu dipatuhi bagi mengelak penularan jangkitan wabak tersebut.

Selepas selamat melahirkan, para ibu pasti memerlukan lebih banyak tenaga dan pergerakan dalam menguruskan diri dan cahaya mata tanpa ditemani suami tersayang.

Prihatin dengan situasi berkenaan, wanita ini tampil membantu bayi milik seorang ibu di katil sebelahnya dengan menukar baju dan lampin pakai buang secara sukarela.

Wanita tersebut, Siti Zulaiqa memuat naik sebuah video di laman Facebook memaparkan dirinya menyediakan pelbagai kelengkapan sebelum mendukung dan meletakkan bayi itu di atas katilnya.

“Tak salah kan tolong katil sebelah.. hehehe rajin2 laa tolong menolong naa,” tulis wanita yang menetap di Pulau Pinang itu

Selepas selesai membersihkan bayi tersebut, Siti Zulaiqa kemudian menyerahkan semula si kecil itu kepada ‘jirannya’ selain mengemas beberapa barangan bagi meringankan beban antara satu sama lain.

Video berdurasi seminit 24 saat itu menerima 4,000 tanda suka dan dikongsi lebih 4,300 kali serta ratusan komen warganet yang kagum melihat tindakan murni wanita berkenaan.

Rata-rata berkongsi pengalaman masing-masing sewaktu berada di wad bersalin yang mengakui seronok sekiranya mendapat ‘jiran katil’ seperti Siti Zulaiqa yang ringan tulang membantu orang lain.

Moga Ika selamat bersalin!

Pengalaman masing2, semua rindu!

Tak salah pun saling bantu-membantu, dapat juga pahala! Lagi-lagi dengan situasi sekarang, takde la si ibu rasa kesunyian disebabkan suami dan ahli keluarga tak boleh ziarah.

Sumber: ohmymedia

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru