“Wei, mak dah mati ni. Duit mak rm6k kena transfer aku. Aku sempat amek no pin mak,” Skip to main content

“Wei, mak dah mati ni. Duit mak rm6k kena transfer aku. Aku sempat amek no pin mak,”


Kehilangan individu yang disayangi merupakan satu momen sedih yang sangat sukar untuk kita terima.
Bahkan, lebih menyedihkan lagi, apabila individu tersebut merupakan ibu atau bapa kita sendiri yang banyak berkorban sejak kita kecil.
Sebagai anak, kitaperlu redha dengan apa yang telah terjadi dan mendoakan supaya mereka tenang di alam sana.
Namun begitu, berbeza pula yang terjadi kali ini apabila ada seorang anak didakwa seakan tidak sedih dengan pemergian ibu sebaliknya hanya mementingkan wang sahaja.
Kisah duka ini dikongsikan oleh seorang pengguna Twitter, hypePeep menerusi satu thread.

Insiden menyayat hati ini telah menimpa seorang wanita berusia 96 tahun ketika berada di salah sebuah wad C0VID19.
Menerusi perkongsian tersebut, wanita ini diceritakan berada dalam keadaan tenat pada suatu malam.
Oleh yag demikian, disebabkan faktor umur, pihak hospital dipercayai membuat keputusan membenarkan anak wanita ini yang turut positif C0VID19 untuk menjaga ibunya di wad tersebut.
Al kisahnya di ward C0VID19hari ni :
Mak umo 96 tahun tengah tenat melawan C0VID19. Disebabkan umur yang terlalu advance,kita arrange je la anak dia yang positive C0VID19jugak untuk tolong jaga dan berkhidmat kepada maknya di wad sehingga akhir hayat dia.
Walau bagaimanapun, siapa sangka, dua hari kemudian, wanita ini telah pergi buat selama-lamanya.
Namun apa yang lebih mengejutkan apabila individu ini mendakwa terdengar perbualan si anak di telefon.
Si anak memaklumkan bahawa ibunya sudah meninggal dunia dan disebabkan dia telah menjaga ibunya di wad, dia meminta wang berjumlah RM6.000.
Pemilik akaun Twitter itu juga tidak menyangka si anak terbabit dikatakan sempat meminta nombor pin akaun bank ibunya.
Setelah dua hari si mak pakai bantuan oxygen paling tinggi, akhirnya pagi ni si mak dijemput Ilahi.
Aku cam sedih nk pronounce death depan anak dia.
Aku expect si anak tu akan nangis bila aku cakap mak dia dah takde, tapi dia tak nangis, dia busy kol sana sini.
So aku terdengarla percakapan si anak,
“Wei, mak dah mati ni.Sebab aku yang jaga mak kat ward C0VID19 ni, duit mak rm6k kena transfer aku. Aku sempat amek no pin mak”
Wei sampai hati mak nazak nazak pun, ko sempat mintak no pin bank mak.
Tinjauan di ruangan komen, rata-rata netizen meluahkan rasa geram dan tidak berpuas hati dengan tindakan si anak yang tergamak mementingkan diri.
Ada juga yang tidak mahu cepat menilai perlakuan anak berdasarkan pengalaman sendiri.
“Innalillahi wainnailaihi rojiun. Tapi ni pandangan saya, kita tak boleh judge anak tu dulu. Mungkin duit tu si anak nak guna kan untuk belanja selepas arwah pergi.
“Pembayaran upah pengurusan, hutang2 arwah.covid2 ni x semua orang berduit, jadi jangan cepat menghukum. Wallahu alam.”

Namun begitu, terdapat juga yang mempersoalkan kebenaran kisah ini dan mempersoalkan pemilik akaun Twitter itu sebagai anti-vaksiin.

Ada lagi yang tanya cerita ni betul ke idok. Siap tuduh lagi cerita ni dibuat oleh anti vacinne..
Antivvacine what?? Aku dah complete 2nd dose lama dah.
Ingat dgn bersepai keje donning, doffing, electrolyte correction dalam tu, sempat ke nak buat buat cerita. okeh I’m done la.

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru