Baru minggu lepas sudah hantar ayam, Wanita ni mtk lagi bantuan. Kali ni siap bagi senarai Skip to main content

Baru minggu lepas sudah hantar ayam, Wanita ni mtk lagi bantuan. Kali ni siap bagi senarai

Kebiasaannya bila seseorang yang menghadapi kesusahan, dia akan meminta bantuan berdasarkan apa yang diperlukan sahaja dan bersyukur dengan apa jua yang diberikan. Tetapi tidak dengan seorang individu ini yang siap memberi senarai barangan diperlukan, termasuk barang yang tidak sepatutnya diminta. 

Menurut pengusaha kafe, Nur Ain Nadyan berkata, ada individu yangg memohon bantuan seperti televisyen, peti sejuk, mesin basuh dan sebagainya. Namun, pihaknya lebih mengutamakan mereka yang benar-benar memerlukan bantuan terutamanya pesakit kanser dan orang kelainan upaya (OKU). 

Tetapi dalam kes terbaru, seorang individu memohon bantuan siap dengan senarai barang diperlukan dengan jumlah yang agak tidak masuk akal seperti mengambil kesempatan di atas kebaikan orang. 

Antara barang dapur yang diminta, beras jenama Jasmine 10kg 2 paket, daging 3kg, ikan kembung 3kg, udang sederhana 1kg, sotong besar 1kg, telur saiz AA 2 papan, 4 atau 5 jenis sayur untuk bekalan seminggu, barangan sejuk beku dan kuih. Turut disenaraikan lampin pakai buang, tuala wanita dan minyak Yu Yi. 

Difahamkan, Nur Ain secara sukarela menawarkan bantuan kepada golongan yang memerlukan di Cheras dan Kota Damansara menggunakan hasil perniagaannya sendiri. 

Di media sosial, netizen mengkritik individu terbabit yang cuba mengambil kesempatan terhadap kebaikan orang, sedangkan lebih ramai lagi yang susah di luar sana mungkin sukar untuk mendapatkan bantuan. 

"Dah tahu tak mampu, buat cara tak mampu, bila orang nak tolong terima je apa yang diberi. Tak perlu pertikaikan brand apa orang nak beli. Ini dahlah tak mampu, nak minta barang gred AA je. Pergi jual buah pinggang la kak. Lain kali jangan minta bantuan orang," kata Ainiah. 

"Kita yang masih bergaji di zaman Covid pun makan ayam, telur, kentang, sayur, ikan dan udang seminggu sekali tu pun sekilogram je. Mengada-ngada sungguhlah orang yang meminta bantuan ni," kata Syarifah. 

Sumber: Facebook Nur Ain Nadyan

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M