Caprice Dakwa Ustaz Ebit Terpaksa Melutut Depan Menteri, Sekali UEL Tunjuk Surat Ini Blh Buat Dia Terkedu Skip to main content

Caprice Dakwa Ustaz Ebit Terpaksa Melutut Depan Menteri, Sekali UEL Tunjuk Surat Ini Blh Buat Dia Terkedu

APA sudah jadi dengan dua tokoh dan idola rakyat Malaysia, personaliti dakwah Ebit Lew dan penyanyi rap Caprice apabila secara tiba-tiba hubungan mereka menjadi dingin.

Kekusutan antara mereka mula disedari selepas Caprice atau Ariz Ramli, 33, berkongsi mesej panjang lebar yang dihantarnya bagi menegur perilaku Ebit ketika dalam misi kemanusiaan di Gaza baru-baru ini.

Menurut Caprice tindakan Ebit menggunakan kanak-kanak malang di bumi Palestin sebagai bahan kandungan media sosial adalah sesuatu yang tidak wajar.

“Salam ustaz, minta maaf tapi Caprice dah simpan rasa ni dekat satu minggu dah, Caprice rasa kena tegur ustaz depan-depan dulu.

Ebit memberikan mainan kepada kanak-kanak ketika berkunjung ke perkampungan mereka di Gaza.

“Ada beberapa pihak yang tak senang tengok gambar-gambar ustaz yang hanya highlight orang dan budak miskin.

“Caprice bagi contoh budak ni kena ambil gambar dua kali terima mainan. Apabila orang Palestin tanya kenapa ustaz yang famous di Malaysia buat macam ni, Caprice pun tak tahu macam mana nak jawab,” katanya menerusi mesej yang dipercayai dihantar ke aplikasi WhatsApp Ebit.

Perkongsian Caprice di Instastory miliknya.

Namun dakwa Caprice mesej teguran berkenaan tidak dilayan pendakwah bebas yang terkenal dengan pelbagai misi bantuan itu.

Budak miskin yang sama terima mainan sama tapi kena pose untuk kamera dua kali.

Menerusi siri perkongsian di Instastory, Caprice turut berkongsi foto Ebit bersama seorang kanak-kanak yang diberikan mainan dalam dua sudut yang berbeza.

Difahamkan foto berkenaan menimbulkan rasa kurang senang beberapa pihak di Palestin.

“Caprice adalah penyokong nombor satu ustaz selama ni, fasal mainan tu kecoh selepas orang Gaza tanya tentang hal berkenaan.

“Budak miskin yang sama terima mainan sama tapi kena pose untuk kamera dua kali.

UEL Terpaksa Melutut Dan Cium  Kaki Menteri Luar Negeri

Caprice juga ada berkongsi perbualan wassap yang mendedahkan Ustaz Ebit Lew terpaksa melutut dan mencium kaki menteri luar negeri selepas kecoh UEL mengambil gambar ketika memberi hadiah mainan kepada anak-anak miskin

Menurut Caprice lagi, Ebit Lew telah menghadapi masalah ketika berada di gaza

Berdasarkan dakwaan Caprice ini, seolah-olah ia bercanggah kerana Ustaz Ebit menerima pelbagai anugerah dan pengiktirafan dari kerajaan Palestin

Gemp4r! Menjawab tuduhan diblock di IG, PA Ebit Lew ulas mesej Caprice mengadu domba kepada Hishamuddin

Berikut penjelasan dakwaan dari Caprice yang berjaya dibjawab dengan tenang oleh team Ebit Lew

“And this is bukti untuk semua hint yahh dua hari sebelum Caprice post pasal toys, UEL ada wassap Caprice tanya khabar but Caprice tak reply dua kali UEL wassap”.

“Tiba-tiba lepas Caprice post pasal toys, ramai yang komen dia sindir UEL. Dia terus ubah caption. And dia chat ustaz panjang-panjang dia tulis dia minta maaf dia dah simpan rasa tu dah seminggu”.

“And sebelum dia tegur depan-depan tu dia dah perli-perli UEL dekat story like part 1, 2. Selepas keadaan semakin teruk dia text cakap kena tegur ustaz depan-depan dulu. Tapi lepas dia perli baru tegur. Kenapa? – Arieffarhanz (PA Ebit Lew)







“But DS, everyone else can enter as long got permission and paid the travel agency the large sum of USD, just like ebit lew did.. its the same agency. We got the letter of approval. We had to use the same travel agency as ebit lew. But then was an instruction for the higher ups that we can only go to the border, drop the aid, and turn back. Give me the cahnve to clear the mess that ebit lew made. The good name of Malaysia is at stake” – Caprice

“Ebit Lee i allowed in only after Egypt security forces assured me of his safety. Even he pais i didn’t allow him in until i got assurance from Egyptian authorities on safety” – H2O Umno

“I know, but i dont know if u are aware… he was in trouble in gaza. And did not want to let him out. He told me himself he had to melutut and kiss the feet of the foreign minister. After gaza kecoh regarding of what he did with all the pictures of the miskin kids etc” – Caprice

10 July 2021

“Salam Ustaz,

Minta maaf tapi caprice dah simpan rase ni dekat 1 minggu dah… caprice rase kena tegur ustaz depan2 dulu.

Pejuang palestine ni means alot to me. Dari 2016 sampai sekarang. Sebelum caprice fly lagi ke cairo, i was very excited to go to Gaza… and as you know, i was even more excited to go with you. Cuma caprice faham kenapa ustaz tak boleh balas whatsapp.

Sejak kita viral 2 bulan lepas, alhamdulillah caprice dapat kenal banyak influencers, murid, cikgu, wartawan dan artists di Palestine.

Cuma sejak ustaz viral, ade berape pihak yang tak senang tengok gambar2 ustaz yang hanya highlight orang / budak2 miskin.

Caprice bagi contoh: budak ni yang kene ambik gambar dua kali terima mainan.

Bila orang Palestine tanya Caprice kenape seorang ustaz yang famous di Malaysia buat macam ni, Caprice pun tak tahu macam mana nak jawab

Ustaz, nak bantu orang miskin MasyaAllah satu bende yang sangat2 baik… tapi di bumi Palestine… orang Palestine… bila kita sebut tentang solidariti, Raykat Palestine nak jugak kita CELEBRATE diaorang. Kasi dunia nampak diaorang punye pejuang dan nampak diaorang punye semangat.

Apabila kita hanya highlight budak miskin dan hanya tunjuk bagi duit atau makanan… ade berape orang dan influencers dekat sana yang terase.

Sebab tu caprice rase berat. Dan sebab tu caprice kene masuk dan cuba tunjuk yang kita memang betul2 nak bersama dgn rakyat dan pejuang mereka. Kita kene ingat.. bulan puasa AlAqsa kene serang. Sebab tu juga yang bakar semangat caprice untuk sampai ke sana…”




Sumber

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari