Caprice Dakwa Ustaz Ebit Terpaksa Melutut Depan Menteri, Sekali UEL Tunjuk Surat Ini Blh Buat Dia Terkedu Skip to main content

Caprice Dakwa Ustaz Ebit Terpaksa Melutut Depan Menteri, Sekali UEL Tunjuk Surat Ini Blh Buat Dia Terkedu

APA sudah jadi dengan dua tokoh dan idola rakyat Malaysia, personaliti dakwah Ebit Lew dan penyanyi rap Caprice apabila secara tiba-tiba hubungan mereka menjadi dingin.

Kekusutan antara mereka mula disedari selepas Caprice atau Ariz Ramli, 33, berkongsi mesej panjang lebar yang dihantarnya bagi menegur perilaku Ebit ketika dalam misi kemanusiaan di Gaza baru-baru ini.

Menurut Caprice tindakan Ebit menggunakan kanak-kanak malang di bumi Palestin sebagai bahan kandungan media sosial adalah sesuatu yang tidak wajar.

“Salam ustaz, minta maaf tapi Caprice dah simpan rasa ni dekat satu minggu dah, Caprice rasa kena tegur ustaz depan-depan dulu.

Ebit memberikan mainan kepada kanak-kanak ketika berkunjung ke perkampungan mereka di Gaza.

“Ada beberapa pihak yang tak senang tengok gambar-gambar ustaz yang hanya highlight orang dan budak miskin.

“Caprice bagi contoh budak ni kena ambil gambar dua kali terima mainan. Apabila orang Palestin tanya kenapa ustaz yang famous di Malaysia buat macam ni, Caprice pun tak tahu macam mana nak jawab,” katanya menerusi mesej yang dipercayai dihantar ke aplikasi WhatsApp Ebit.

Perkongsian Caprice di Instastory miliknya.

Namun dakwa Caprice mesej teguran berkenaan tidak dilayan pendakwah bebas yang terkenal dengan pelbagai misi bantuan itu.

Budak miskin yang sama terima mainan sama tapi kena pose untuk kamera dua kali.

Menerusi siri perkongsian di Instastory, Caprice turut berkongsi foto Ebit bersama seorang kanak-kanak yang diberikan mainan dalam dua sudut yang berbeza.

Difahamkan foto berkenaan menimbulkan rasa kurang senang beberapa pihak di Palestin.

“Caprice adalah penyokong nombor satu ustaz selama ni, fasal mainan tu kecoh selepas orang Gaza tanya tentang hal berkenaan.

“Budak miskin yang sama terima mainan sama tapi kena pose untuk kamera dua kali.

UEL Terpaksa Melutut Dan Cium  Kaki Menteri Luar Negeri

Caprice juga ada berkongsi perbualan wassap yang mendedahkan Ustaz Ebit Lew terpaksa melutut dan mencium kaki menteri luar negeri selepas kecoh UEL mengambil gambar ketika memberi hadiah mainan kepada anak-anak miskin

Menurut Caprice lagi, Ebit Lew telah menghadapi masalah ketika berada di gaza

Berdasarkan dakwaan Caprice ini, seolah-olah ia bercanggah kerana Ustaz Ebit menerima pelbagai anugerah dan pengiktirafan dari kerajaan Palestin

Gemp4r! Menjawab tuduhan diblock di IG, PA Ebit Lew ulas mesej Caprice mengadu domba kepada Hishamuddin

Berikut penjelasan dakwaan dari Caprice yang berjaya dibjawab dengan tenang oleh team Ebit Lew

“And this is bukti untuk semua hint yahh dua hari sebelum Caprice post pasal toys, UEL ada wassap Caprice tanya khabar but Caprice tak reply dua kali UEL wassap”.

“Tiba-tiba lepas Caprice post pasal toys, ramai yang komen dia sindir UEL. Dia terus ubah caption. And dia chat ustaz panjang-panjang dia tulis dia minta maaf dia dah simpan rasa tu dah seminggu”.

“And sebelum dia tegur depan-depan tu dia dah perli-perli UEL dekat story like part 1, 2. Selepas keadaan semakin teruk dia text cakap kena tegur ustaz depan-depan dulu. Tapi lepas dia perli baru tegur. Kenapa? – Arieffarhanz (PA Ebit Lew)







“But DS, everyone else can enter as long got permission and paid the travel agency the large sum of USD, just like ebit lew did.. its the same agency. We got the letter of approval. We had to use the same travel agency as ebit lew. But then was an instruction for the higher ups that we can only go to the border, drop the aid, and turn back. Give me the cahnve to clear the mess that ebit lew made. The good name of Malaysia is at stake” – Caprice

“Ebit Lee i allowed in only after Egypt security forces assured me of his safety. Even he pais i didn’t allow him in until i got assurance from Egyptian authorities on safety” – H2O Umno

“I know, but i dont know if u are aware… he was in trouble in gaza. And did not want to let him out. He told me himself he had to melutut and kiss the feet of the foreign minister. After gaza kecoh regarding of what he did with all the pictures of the miskin kids etc” – Caprice

10 July 2021

“Salam Ustaz,

Minta maaf tapi caprice dah simpan rase ni dekat 1 minggu dah… caprice rase kena tegur ustaz depan2 dulu.

Pejuang palestine ni means alot to me. Dari 2016 sampai sekarang. Sebelum caprice fly lagi ke cairo, i was very excited to go to Gaza… and as you know, i was even more excited to go with you. Cuma caprice faham kenapa ustaz tak boleh balas whatsapp.

Sejak kita viral 2 bulan lepas, alhamdulillah caprice dapat kenal banyak influencers, murid, cikgu, wartawan dan artists di Palestine.

Cuma sejak ustaz viral, ade berape pihak yang tak senang tengok gambar2 ustaz yang hanya highlight orang / budak2 miskin.

Caprice bagi contoh: budak ni yang kene ambik gambar dua kali terima mainan.

Bila orang Palestine tanya Caprice kenape seorang ustaz yang famous di Malaysia buat macam ni, Caprice pun tak tahu macam mana nak jawab

Ustaz, nak bantu orang miskin MasyaAllah satu bende yang sangat2 baik… tapi di bumi Palestine… orang Palestine… bila kita sebut tentang solidariti, Raykat Palestine nak jugak kita CELEBRATE diaorang. Kasi dunia nampak diaorang punye pejuang dan nampak diaorang punye semangat.

Apabila kita hanya highlight budak miskin dan hanya tunjuk bagi duit atau makanan… ade berape orang dan influencers dekat sana yang terase.

Sebab tu caprice rase berat. Dan sebab tu caprice kene masuk dan cuba tunjuk yang kita memang betul2 nak bersama dgn rakyat dan pejuang mereka. Kita kene ingat.. bulan puasa AlAqsa kene serang. Sebab tu juga yang bakar semangat caprice untuk sampai ke sana…”




Sumber

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru