Ramai Perempuan Jadikan ‘Panahan Mata Ain’ Sebagai Trend, Gadis Bagi Teguran Skip to main content

Ramai Perempuan Jadikan ‘Panahan Mata Ain’ Sebagai Trend, Gadis Bagi Teguran

Sentiasa aktif di sosial media bukanlah satu perkara asing bagi setiap orang, malah platform ini boleh dikatakan sudah seperti diari kehidupan seharian. Masing-masing seperti berlumba untuk berkongsi tentang urusan seharian termasuklah gambar-gambar selfie sehingga lupa ada ‘mata’ yang memerhati.

Kalau betul kena takpe je nak exposed…Semua nak mengaku kena ‘pandangan’ ain 

Baru-baru ini malah viral di TikTok apabila ramai buat video mendakwa mereka telah pun terkena ‘mata ain’. Antara kesan-kesannya adalah wajah yang bersih bertukar rosak serta bermasalah seperti tumbuh jerawat atau kulit menggerutu. Masalah ini sebenarnya boleh terjadi disebabkan pandangan iri hati daripada orang yang punyai hasad dengki atau terlalu memuji-muji kecantikan seseorang.

@farey1710

Kalau betul kena, takpe je nak exposed but i nampak macam dah jadi trend je semua nak mengaku kena penyakit ain? πŸ₯Ί #penyakitain #fypγ‚· #shouldbeme

♬ original sound - Farey

Sebenarnya korang ni salah korang salah pilih skincare je…Jadi stop lah membongak, kukuhkan rutin dulu 

Namun lama kelamaan, makin ramai pula yang sewenangnya mendakwa kononnya wajah mereka rosak akibat ‘mata ain’. Susulan itu, beberapa orang gadis tampil memberi teguran supaya tidak menjadikan ia sebagai satu trend baru. Langkah yang terbaik adalah dengan kaji dahulu apakah penyebab kulit wajah tersebut bermasalah, mungkin saja tersilap guna produk kecantikan atau perubahan lain berkaitan sistem dalaman badan.

@hanababe93

Kesian ain‼️🀣 #fyp #foryoupage

♬ bunyi asal - π–π–†π–“π–Šπ–Šπ–‡π–†π–˜π–Žπ–—π–†π–“ πŸ¦‹

Orang yang pernah kena betul-betul ni takut nak bagitahu public…Depa boleh pulak buat video 

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen turut sama bersetuju dengan teguran yang diberikan. Malah ramai yang mengaku geram apabila individu-individu tersebut seperti hanya ingin membuat content semata-mata



Sumber: kisahdunia

Comments

Popular Article

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru

Selepas Mencarut Dekat Clkgu Dan Buang Buku, Ada Lagi Satu Rakaman Budak Baru Habls SPM Buat

Apabila tamatnya sesi persekolahan, setiap murid ada cara tersendiri dalam meraikan kebebasan itu. Pada hari terakhir atau biasanya disebut last paper, murid-murid pastinya akan merakam foto kenangan bersama rakan mereka. Malah, ada yang turut menconteng un.iform sekolah mereka dengan pelbagai lukisan, tandatangan dan kata-kata. Dalam minggu ini, kita melihat perangai pelajar selepas SPM yang boleh dikatakan biadap menjadi perbualan masyarakat Internet. Ada pelajar yang menconteng bajunya dengan kata-kata kesat dan ada yang membuang buku di sungai. Saya tak akan bercakap tentang akhlak dan ilmu kerana akhlak sudah ditekankan serta diulas mereka yang lebih layak. Kali ini saya akan membincangkan tentang perbuatan menconteng baju seragam sekolah selepas tamat belajar. Di sekolah saya sendiri ramai yang buat budaya ini. Saya sendiri tidaklah, nanti ibu dan ayah marah sebab buat perkara tak berfaedah. Perbuatan menconteng itu sendiri salah sebenarnya dan itu merupakan antara titik permulaa