Usahawan Sudi ‘Belanja’ Jentolak Bantu Kerajaan Musnah Kebun Durian Haram Skip to main content

Usahawan Sudi ‘Belanja’ Jentolak Bantu Kerajaan Musnah Kebun Durian Haram

TEMERLOH – Seorang usahawan dari Kuala Krai, Kelantan menawarkan jentolak miliknya untuk membantu Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) dalam mengendalikan operasi membersihkan kebun durian haram yang terletak di Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam, Raub.

Ali Omar, 34, menawarkan untuk menggunakan 6 jentolak miliknya secara percuma bagi membantu memudahkan kerja pegawai penguat kuasa jabatan berkenaan dengan memuat naik status mengenai perkara tersebut di Facebooknya pada Selasa sebelum ia tersebar.

Menurut Ali, beliau berhasrat untuk membantu anggota yang terlibat dalam operasi tersebut.

“Saya lihat dengan keluasan kawasan terlibat lebih 100 hektar, sangat luas jadi ia sedikit membebankan anggota terlibat.

Ali bersama dengan sebahagian jentolak miliknya yang sanggup dihantar ke Raub bagi membantu pegawai JPNP.

“Dengan penggunaan lebih banyak jentolak ia akan mengurangkan beban dan masa anggota,” katanya ketika dihubungi sebuah akhbar tempatan.

Ujarnya, sekiranya khidmat jentolak miliknya diterima, beliau akan segera melakukan penghantaran jentera berkenaan ke tempat kejadian.

“Saya telah berhubung dengan pegawai jabatan dan nampaknya ada maklum balas positif.

“Jadi saya berharap dengan penggunaan jentolak terbabit dapat membantu pihak jabatan,” tambahnya.

Dalam pada itu, Ali menyokong sepenuhnya usaha kerajaan negeri Pahang untuk membanteras peneroka haram yang telah banyak menikmati keuntungan melalui penjualan durian musang king selama ini.

“Sudah tiba masanya usaha membanteras peneroka haram dilakukan dan saya mengharapkan urusan anggota terlibat berjalan lancar,” katanya.

Rata-rata netizen bersetuju dengan tindakan beliau untuk mewarkan jentolaknya.

Reaksi warga maya

Semoga dipermudahkan urusan

tolak sekali kat orang yang bagi kebenaran ceroboh tu.

Tanam hutan balik kasi hijau

Sebelum ini, Pekebun haram durian musang king didakwa telah merobohkan empat jambatan yang berada dalam kawasan penerokaan tanah haram di Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam, Raub pada Isnin sebagai usaha menghalang tindakan penguatkuasaan dilaksanakan.

Berikutan kejadian tersebut, polis telah menggerakkan Pasukan Gerakan Am (PGA) ke daerah itu bagi menjaga ketenteraman  membabitkan pekebun dan  penguat kuasa berhubung isu itu sejak semalam.

Sepanjang operasi musnah itu, seramai 22 individu terdiri daripada pekerja dan pemilik kebun ditahan kerana kesalahan berada di dalam Hutan Simpan Batu Talam dan mereka didakwa di bawah Akta Perhutanan Negara 1984.

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) bertindak tegas dengan memusnahkan kebun durian musang king seluas kira-kira 101 hektar yang ditanam secara haram dalam Hutan Simpan Kekal Batu Talam.

Ini adalah operasi penguatkuasaan biasa tetapi mendapat tentangan serta provokasi dengan kata-kata kesat dikeluarkan ke arah pegawai dan kakitangan penguat kuasa.

Sumber

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari